Columnist Pravit: Waarom Thaise jongeren de status quo niet langer tolereren

Pravit Rojanaphruk, Status Quo, Protestbeweging, Jongeren
Activist schrijft anti-regeringsleuze tijdens demo 31 juli in Bangkok

Zes jaar militaire regering met propagandistische informatie over politiek en cultureel conservatisme had geen effect op veel jongeren die zich dezer dagen tegen het bewind verzetten.

De twaalf waarden die de leider van de toenmalige junta, generaal Prayut Chan-ocha, de Thaise jeugd voorhield zijn in elk geval bij de protestbeweging van jongeren het ene oor in en het andere uit gegaan.Dat geldt zeker voor een paar van paar ervan, bijvoorbeeld respect voor ouderen. Dat respect moeten ouderen echter verdienen; ze kunnen niet verwachten dat het blijvend en onvoorwaardelijk is.

Waarom hebben jaren van eenzijdige informatie over de gevestigde conservatieve orde via verschillende door de staat gecontroleerde media averechts effect gehad? Waarschijnlijk is dat gedeeltelijk te wijten aan de gedwongen voeding die het conservatieve establishment de jongeren oplegde. Dat menu was te simplistisch en vaak zelfs komisch. Het verhaal van goede mensen versus slechte is zo zwart-wit en gewoon te mooi om waar te zijn. Het leest meer als een verhaaltje voor het slapengaan voor vijfjarige kinderen. Jongeren van 15 jaar en ouder vinden het te onrealistisch en zoeken nieuwsgierig naar iets anders.

Daarbij komt dat ook voor mensen die maar tot op zekere hoogte nieuwsgierig zijn aangelegd het alternatieve verhaal en kritische nieuws zeer toegankelijk is geworden. ‘Influencers’ en politieke goeroes hebben meer volgers op Twitters en Facebook dan sommige staats- of privé-media. En daarbij moet je dan denken aan honderdduizend volgers of meer.

In tegenstelling tot het medialandschap van tien jaar geleden is vandaag de dag dankzij sociale media de nieuws- en informatiesector poreus. De werkelijkheid zoals die op sociale media wordt gepresenteerd, is complex en soms het tegenovergestelde van wat jonge Thais door de huidige machthebbers wordt verteld te geloven, Consumenten kunnen op hun smartphones abonneren op hun favoriete alternatieve media en influencers die in toenemende mate politieke agenda’s bepalen. Van één eenzijdige visie is geen sprake meer.

De grimmige perceptie van de werkelijkheid gaat gepaard met sombere economische perspectieven. Voor jonge Thais zijn die ronduit slecht. Jaarlijks studeren meer dan een half miljoen jongeren af aan universiteiten en hogescholen. Dit jaar zullen velen van hen werkeloos worden of werk zoeken onder hun niveau als gevolg van de economische effecten van het coronavirus.

Volgens een recent onderzoek van het Ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie zijn 370.000 afgestudeerden momenteel nog steeds werkloos. Verwacht wordt dat het BBP tegen het einde van het jaar met minstens 10 procent zal krimpen. Veel jonge Thais zijn gedwongen na te denken over wat de samenleving in de huidige situatie hen te bieden heeft, over hun gebrek aan toekomst. Ze raken gepolitiseerd, accepteren de status quo niet meer, willen de richting waarin Thailand gaat veranderen.

De eisen van van de groepering Vrije Jeugd, die de afgelopen twee weken in het hele land het protest heeft aangemoedigd, tonen die wil tot verandering: nieuwe algemene verkiezingen een een nieuwe grondwet. Zes jaar Prayut Chan-ocha en zijn trawanten die de machtige Senaat nu beheersen zijn lang genoeg geweest, om precies te zijn een derde van de leeftijd van de protesterende jongeren van nu. Rangsiman Rome, een 28-jarige politicus van de Future Forward partij, verwoordde vorige maand in het Lagerhuis hun gevoelens zo: ‘het wordt tijd jongeren het land te laten besturen.’

Hoewel ik vind dat het land moet worden bestuurd door mensen van verschillende leeftijdsgroepen, is het een feit dat Thailand zes jaar heeft verloren onder direct en indirect militair bewind. Degenen onder ons ouder dan 25,  kunnen op z’n minst aandachtig en empathisch naar de jeugd luisteren en te vragen wat we kunnen doen.

Vervreemd ze niet van ons, laat hen door onze onverschilligheid niet een verloren generatie worden.

©Khaosod English. Met toestemming vertaald

Eerder op Trefpunt Azië: protestbeweging en reactie van de macht
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.