Column: Dierenwelzijn en Thailand geen goede match

Thailand en dierenwelzijn is (nog steeds) geen goede match. Onlangs was er furore over recente foto’s van pitbulls die optreden in Market Village Hua Hin. De show houdt in dat deze zeer gespierde honden gedwongen worden om een zeer zware slee op wielen te trekken. Dit is zelfs uitgegroeid tot een jaarlijks evenement en dan ook nog eens onder auspiciën van de Thailand Pit Bull Kennel Club. Tsja.

Nu zijn er mensen die zeggen dat er een groot verschil is tussen het trainen van huisdieren in vergelijking met wilde dieren. Zo hebben bijvoorbeeld ossen, buffels, kamelen en ander ‘lastdieren’ ​​ons gedragen en eeuwenlang onze wagens getrokken. Maar honden worden opgeleid om taken uit te voeren, waaronder drugs- en mijndetectie, politie- en andere beveiligingstaken, schapen hoeden of als blindengeleidenhond zich nuttig maken. En niet om zware objecten te trekken voor vermaak. Hoe achterlijk kun je zijn? Wat mij betreft zijn tijger-, olifanten-, of andere uitvoeringen cq exploitatie van dieren om toeristen te vermaken niet acceptabel. Zo zijn tijgers gedrogeerd en de olifanten zwaar mishandeld alvorens ze hun kunstjes doen. Anders kun je het wel vergeten.

Reacties op dierenwelzijn

Maar ook in Thailand gloort licht in de duisternis wat betreft hoe je met dieren omgaat. Dat bewijst de vele recente reacties op sociale media van mensen die de Pit Bull Show duidelijk niet goedkeuren. Een kleine greep: ‘Wil die hond dat uit zichzelf doen? Natuurlijk niet.’ ‘Alleen opgeleid voor menselijk entertainment. Dit is zo fout en verschrikkelijk.’ ‘Geen wonder dat Pit Bulls een slechte reputatie krijgen als ze op deze manier worden behandeld’ ‘Bloody outrageous.’ ‘Ik vraag me af hoe die arme hond op de foto werd ‘getraind’ om dat gewicht te trekken. Waarom zou hij dit doen?’

Bully-shows

We leven helaas in een wereld waar het nog steeds okay is om dieren zo te behandelen. Hondenshows zijn prima, maar dit is gewoon rotzooi. De Hua Hin ‘Bully-shows’ zijn een pure vorm van dierenmishandeling voor dom en zinloos vermaak. Om nog maar te zwijgen van het feit dat veel van deze honden op zo’n manier gefokt worden dat ze misvormd zijn en bij hun geboorte al psychisch gestoord en levensgevaarlijk.

Thailand heeft nog een lange weg te gaan wat betreft dierenwelzijn.

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.