Coloriet

Voor een foto is zwart-wit best wel geschikt. Mooi en mysterieus, met diep contrast en veel oog voor het gefotografeerde onderwerp. In het echt verkies ik echter kleur. En liefst een grote verscheidenheid aan kleur. Kleur in de natuur, kleur in cultuur, kleur in de mens.

2. Geel
Geel

Die laatste wordt bepaald door organische pigmenten in onze huid, feomelanine en eumelanine om een beetje wetenschappelijk te doen. Wijzelf hebben daar geen vat op. Melanine maakt ons menselijk coloriet, het bepaalt de teint waarmee we door het leven gaan. Daarom verschillen wij mensen van kleur.

4.Lichtbruin
Lichtbruin

We willen weliswaar niet wedijveren met de weelderige weelde van een bloeiende bloementuin, maar verschil in kleur is er wel. Van kaukasisch wit naar oosters geel en native rood, van amandelbruin tot diep Afrikaans zwart. Een kleine kakofonie van kleur.

3. Rood
Rood

In de entertainment maalt niemand om dat verschil. Iedereen heeft ergens wel een idool met een eigen pigment. Michael Caine, Maggie Cheung of Morgan Freeman in de film; Rita Coolidge, Indila of Gangnam Style in de muziek; Na Li, Usain Bolt of Neymar in de sport. Kleur doet er dan niet toe. En geef toe, wie smelt er niet bij die enigmatische blik van een kleurig kind…

1. Wit
Wit

Neen, een wereld in monochroom is moeilijk voor te stellen. Net zomin als een tuin met alleen maar paarse petunia’s. Het is dan ook spijtig dat pigment sommigen pikeert. Misschien is dat om het eigen kleurloze bestaan af te reageren. Vanuit een vernauwd zwart-witdenken, met verregaande veralgemening tot gevolg: van bleekscheet naar gele spleetoog en roodhuid, van bruine aap tot het zwart van de neger. Chromatische aberratie van de eigen ziel.

Spijtig.

5.Zwart
Zwart

 

 

Renaat Brenard
Over Renaat Brenard 14 Artikelen
Renaat Brenard, vijftiger uit Genk Belgisch Limburg, draagt het motto "leven om te reizen" in zijn schild. Hij is gehuwd met de bevallige Chinese Bei. Inspiratie voor zijn verhalen puurt hij vooral uit zijn inmiddels gigantisch reisfotoarchief.

1 Comment

  1. Ja broer ik kan me ook doodergeren aan de kortzichtigheid van vele mensen, de ik-cultuur, niet bereid om de wereld of andere culturen te leren ontdekken (en daarvoor hoeft men tegenwoordig het land zelfs niet meer uit, kijk maar eens om de hoek daar woont wel ergens iemand die uit een of ander ver plekje van onze wereldbol komt.) Maar neen, liever kankeren op alles en iedereen, want alleen zij zelf hebben de wijsheid in pacht, wat kennen nu die gekleurde mensen van de wereld, maar….zij zelf weten het wel… hoe de wereld eruitziet (vanaf hun living tot aan de voordeur, want verder kijken ze niet). Awel ik doe daar niet aan mee, welke kleur, welke cultuur ook, er is altijd wel iets wat je van elkaar kan leren, maar je moet de mensen wel de kans geven en dan zal je zien dat je er rijker uitkomt! Kijk maar naar mij en mijn twee schoonzussen : Maïmouna is Black, Bei is Asian en ikzelf ben White. Daarom mijn favoriete gezegde van de reuze panda :” Dude, racism is stupid, I am black, white and Asian. But everyone loves me. So stop the hate and start the love, man!”

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.