India. In hoger sferen: geen opium maar een cobra

Erik Kuijpers, India, Cobra, High
Foto BT.com

Heeft u al eens getongd met een cobra?

Artsen in India staan perplex nu twee mannen zich hebben laten registreren met een bijzondere verslaving: slangengif.

De twee heren uit Rajasthan hebben zich in de tong laten bijten door cobra’s omdat ze van traditionele narcotica geen ‘tic’ meer krijgen. Geen ‘buzz’, geen aangename roes, geen bevrediging.

De beide heren worden nu onderzocht in het Chandigarh’s Post Graduate Institute of Medical Education and Research om te kijken of zij in hun leven zoveel narcotica hebben ingenomen dat ze volstrekt immuun zijn geworden, of dat ze een medisch wonder zijn.

Hun verhaal is gepubliceerd in the Indian Journal of Psychological Medicine. De studie draagt de naam ‘Snake venom used as a substitute for opioids’ en is gemaakt door de artsen Dr Aseem Mehra, Dr Debashish Basu en Dr Sandeep Grover.

De methode?

Beide heren betalen kwekers van slangen voor hulp om de cobra hen in het puntje van de tong te laten bijten. En dat geeft hen dan een reactie als ‘spastische bewegingen van het lichaam, wazig zicht en een nergens op reagerend lijf gedurende een uur.’

Maar ‘na een uur zijn ze wakker en ervaren ze een hoge staat van opwinding en een weldadig gevoel dat intenser is dan bij een ‘gebruikelijke’ dosis van alcohol of een opioïde’.

Beide heren zijn achter in de dertig en het is nog onduidelijk hoe ze resistentie hebben ontwikkeld tegen het cobra-gif dat normaliter een volwassen stier doodt. ‘Maar de heren zijn al meer dan 15 jaar zwaar verslaafd. We kennen vier eerdere gevallen.’ aldus Dr Grover die nog vertelt dat de heren uit gegoede kringen komen.

Gif als zalf

In Rajasthan bestaan verslagen van gebruik van dit gif als hallucinogeen, zeg maar ‘mind blowers’, in de vorm van zalf of balsem dat je op je huid smeert.

Men onderzoekt nu hoe het mogelijk is dat het lichaam antistoffen kan ontwikkelen tegen dit zware gif.

Bron: www.telegraph.co.uk

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 641 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*