Kerrie met rijst; pittig India & Birma (69)


Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, civil surgeon

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

The civil surgeon

Nee, als je naar hem kijkt zie je geen arts. Hij ruikt niet naar lavendel en pepermunt en draagt geen duur linnen. De civil surgeon loopt niet soepel als een kat.

Hij ruikt naar tabak! Deze civil surgeon draagt flanellen ondergoed en heeft een zware pas. Een grote man, type waterbuffel met wilde baard. Zijn harde stem en luide benadering kan als agressief bestempeld worden.

Hij lacht als een kameel met borrels in zijn keel. Heeft een dikke corduroy kniebroek en zijn benen zijn in slobberkousen gewikkeld; de civil surgeon rijdt op een minderwaardige merrie uit Wales.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, civil surgeon

Ik bid dat hij nimmer gedwongen wordt mijn ogen te opereren, of mijn darmen, of enig ander delicaat onderdeel. Ik hoop dat hij nooit mijn huid hoeft te doorboren, of mijn hersenpan, of in mijn mond moet werken.

Tuurlijk, hij is een goeie vent. Hij komt direct jouw salon binnen, pijp in de mond en brult dan jouw naam. Geen bediende krijgt de tijd hem aan te kondigen. Hij stormt naar binnen, wringt zich in een stoel en zet zijn hoed nog niet af.

Hij komt uit de zon en is bezweet. Je zult jouw civil surgeon moeten oppeppen met onze nationale Anglo-Indiase drank, brandy en soda……

‘WAT MANKEER JE EIGENLIJK?’

‘Hé, je ziet er niet goed uit; wat is er met je aan de hand? Wel? Wil je een dagje naar de heuvels? Nou? Hoe is het met je pony? Wel? Heb jij Smith’s nieuwe merrie gezien? Ja?’

Dit is allemaal opwekkend en schept vertrouwen als je een gezonde man bent met een duidelijk probleem zoals een gebroken rib, cholera of kiespijn. Maar stel, je bent een fijnbesnaard mens met een dunne, breekbare schil en je bent ook nog eens behept met een delicaat zenuwstelsel?

Dan is zijn optreden kommervol en voel je jouw onbekende, geheimzinnige kwaal (weet jij veel….) veel meer en dat kan je in shock brengen.

Maar zijn gedrag kan ook helpen zoals in de zomer een frisse wind. Doch voor mij is het desastreus. Sinds ik deze arts ken ben ik een wrak.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, civil surgeon
Bajes van Madras (gesloopt).

Zijn bajes

Maar hij doet meer dan arts zijn.

Hij is verantwoordelijk voor de bajes hier, een grote comfortabele rustplaats voor criminelen. Hier wordt hij op handen gedragen.

Wel een acht- tot negenhonderd misdadigers, rovers, moordenaars en ander tuig zien in hem een ‘hotelbaas’ en met succes.

Nergens in dit land vind je zoveel mensen netjes gewassen, gekleed, zich goed gedragend en goed gevoed als waar de dokter de baas is. Ieder gezicht spreekt van een welhaast hemelse rust en tevredenheid.

Iedere gevangene meent zijn rustplek gevonden te hebben.

 

Als lanterfanters en snotapen,

Gokkers en ander straatgajes

Eens niet weten waar te slapen

Biedt de dokter een thuis in zijn bajes

 

Dit is inderdaad een rustige plek voor wereldvreemde snuiters. Wat men in redelijkheid verlangt wordt geboden; meer wil men niet.

De arme inbreker met zijn grijphanden en de verschoppelingen van een corrupte wereld komen hier hun wijkplaats zoeken. Hier vindt men alles.

Daar zit iemand met een ‘vaste aanstelling’ die cum laude is geslaagd voor straatrover. Hij komt pas vrij na lange, lange jaren. Minder ervaren kruimeldieven, die hier een week blijven, kijken met respect naar hem op. Hij is immers benijdenswaardig: alles is geregeld voor hem.

Hij kent geen honger en de waardedaling van het zilver zegt hem niks. Of er regen is of de zon schijnt, hij wordt verzorgd. Hij brengt zijn dagen door in overpeinzingen of in diepe slaap. In de zomer knoopt hij tapijten, hij verzorgt de tuin van de dokter, speelt biljart of staat op de tredmolen.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, civil surgeon

Oproer?

Toch is er soms een oproer als een pittige storm in de zomer. Dan vergeet men even de luxe.

Een misdadiger is het vertroetelen wel eens zat. Dan heeft de dokter zijn passende bezwering.

‘Luister eens, kerel, als je nog eens die onzin uithaalt dan flikker ik je buiten.’

Dit dreigement is nimmer zonder effect.

Om zoals Kaïn verdreven te worden in de wilde en zondige wereld, om een zwerver te worden, een paria, dat zou een ernstige ban zijn. Voor deze mogelijkheid deinst het geordende brein van de hardste crimineel terug.

 

Toelichtingen

Civil surgeon is een eretitel voor iedere ‘senior’ arts in elke medische discipline; hij/zij hoeft dus geen chirurg te zijn. Dus iedere ervaren burger-, scheeps- of legerarts kan de titel civil surgeon dragen.

Foto’s en prenten

Kniebroeken in 1533, 1566 en 1621; wikimedia, curid, 58315156

De inmiddels gesloopte oude gevangenis in Madras; wikimedia, curid, 7604705

Tredmolen voor mensen om een machine aan de gang te houden, uit een boek van voor 1914; wikimedia, curid, 235092


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland