Filipijnse volksverhaaltjes (44). De bron van alles

Filipijnse Volksverhaaltjes, Cibolan

 

De oorsprong van de mens op de Filipijnen

In het begin zijn er slechts een man en een vrouw. Ze heten Toglai en Toglibon. Hun eerste kinderen zijn een jongen en een meisje.

Als die groot zijn vliegen ze uit en zoeken een goeie plek om te leven aan de andere kant van het water. Niemand hoort nog van ze tot hun kinderen, Spanjaarden en Amerikanen, terugkomen naar ons land.

De ouders krijgen meer kinderen en die blijven allemaal wonen in Cibolan op Mount Apo met hun ouders. Maar die worden langzaamaan oud, sterven en worden geesten.

Droogte op Mount Apo

Er komt een grote droogte over het land en die duurt drie jaar. Alle water droogt op en dus zijn er geen rivieren. Zelfs de planten gaan dood. ‘Manama straft ons. Laten we verhuizen…’ zegt men.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Cibolan
Cogongras.

Dus men gaat verkassen.

Twee kinderen vertrekken naar het westen en nemen stenen mee van de Cibolan rivier. Na een lange reis komen ze in een gebied waar veel cogongras groeit en er een overvloed aan water is.

Ze bouwen daar een dorp. Hun nakomelingen wonen daar nog steeds en worden Magindanau genoemd, naar de stenen die ze meenamen toen ze Cibolan verlieten.

Twee andere kinderen van Toglai en Toglibon gaan van Cibolan naar het zuiden om een woning te zoeken en zij nemen manden mee. Eindelijk vinden ze een goeie plek en ze vestigen zich daar. Hun nakomelingen wonen daar nog steeds en dragen de naam van Baraan of Bilaan vanwege die manden.

Koppel bij koppel kinderen verlaat het ouderlijk paar op de berg nabij Cibolan en vestigt zich elders. Wereldwijd. En hun namen zijn gekoppeld aan wat ze meenemen van de berg van hun ouders.

Slechts twee kinderen zijn te zwak om te reizen. Ze zijn de dood nabij als de jongen iets vindt op het veld: een stam suikerriet. Hij kan er uit drinken en zijn zusje ook. Zo blijven ze in leven tot de regens weer komen. Zij vormen de stam met de naam Bagobo.

 

Toelichtingen

Manama; de 18 inheemse stammen onder de bevolking van Mindanao worden aangeduid met Lumads en voor hen is Manama het opperwezen in de hemel.

Magindanao, een van de Moro groepen, Mindanao.

Baraan, Bilaan of B’laan leven op het zuidelijk deel van Mindanao.

Bagobo, ook wel Manobo, leven nog steeds in de hoger gelegen gebieden van Mindanao.

Foto’s en prenten

Mount Apo, eiland Mindanao, Davao regio; wikimedia, curid, 43209387.

Cogongras, Alang-alang, Japans bloedgras, imperata cylindrica; wikimedia, curid, 38100294.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland