Chinese vliegtuigen steken de middenlijn van de Straat van Taiwan over terwijl een boos China oefeningen begint

  • China is begonnen met een driedaagse oefening rond Taiwan
  • Taiwan meldde dat 42 gevechtsvliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan overschreden
  • Taiwan zegt kalm te zullen reageren
  • China boos over de ontmoeting van de Taiwanese president met de Amerikaanse spreker
  • De aankondiging kwam kort nadat de Franse president China had verlaten

FUZHOU, China/TAIPEI, 8 april (Reuters) – 42 Chinese gevechtsvliegtuigen staken zaterdag de gevoelige demarcatielijn van de Straat van Taiwan over toen China begon met oefeningen rond Taiwan, boos over de ontmoeting van president Tsai Ing-wen met de spreker. Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De driedaagse oefeningen, die de dag na Tsai’s terugkeer uit de Verenigde Staten werden aangekondigd, werden alom verwacht nadat China de ontmoeting van woensdag met voorzitter Kevin McCarthy in Los Angeles had veroordeeld.

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als zijn eigen grondgebied en heeft het gebruik van geweld om het eiland onder zijn controle te brengen nooit opgegeven. De regering van Taiwan maakte sterk bezwaar tegen de bewering van China.

De aankondiging van Peking kwam ook uren na een bezoek van hoge Europese leiders aan China.

Het Volksbevrijdingsleger zei dat het begonnen was met gevechtsgereedheidspatrouilles en “gezamenlijke zwaard” -oefeningen rond Taiwan, waarvan het eerder had gezegd dat ze “zoals gepland” zouden worden uitgevoerd in de Straat van Taiwan en in het noorden, zuiden en oosten van Taiwan.

“Dit is een serieuze waarschuwing tegen de samenzwering en provocatie van Taiwanese separatistische onafhankelijkheidstroepen en externe krachten, en is een noodzakelijke stap om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te vrijwaren”, zei het Eastern Theatre Command van het Chinese leger in een verklaring.

READ  De House Ethics Committee heeft een onderzoek geopend naar afgevaardigde George Santos

Het ministerie van Defensie van Taiwan zei zaterdagochtend dat het 42 Chinese straaljagers – J-10’s, J-11’s en J-16’s – de middenlijn had zien overschrijden die normaal gesproken dient als een onofficieel offensief tussen de twee partijen, evenals acht Chinese schepen .

China gebruikt het bezoek van Tsai aan de VS als een excuus om “militaire oefeningen uit te voeren, die de regionale vrede, stabiliteit en veiligheid ernstig hebben geschaad”, aldus het ministerie in een verklaring.

“Het leger zal op een kalme, rationele en serieuze manier reageren en zal waken en toezicht houden in overeenstemming met de principes van ‘geen escalatie of geschil’ om de nationale soevereiniteit en nationale veiligheid te beschermen.”

Chinese staatsmedia zeiden dat de oefeningen martiale muziek lieten zien en oorlogsschepen op zee en gevechtsvliegtuigen die vanuit de lucht bijtanken. Reuters kon niet bevestigen wanneer of waar het materiaal werd gefilmd.

Situatie ‘zoals verwacht’

Er is geen wijdverbreid gevoel van alarm in Taiwan over de oefeningen, waaraan de mensen al lang gewend zijn aan Chinese bedreigingen.

China dreigde met niet-gespecificeerde vergelding als er een ontmoeting met McCarthy – tweede in lijn na de Amerikaanse president – zou plaatsvinden. Peking organiseerde in augustus oorlogsspelletjes rond Taiwan, waaronder live-fire raketlanceringen, nadat de toenmalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taipei had bezocht.

Een hooggeplaatste Taiwanese functionaris die bekend is met defensieplanning in de regio, vertelde Reuters dat, in tegenstelling tot de schepen van beide marines die in augustus in een impasse raakten, de schepen al waren teruggekeerd terwijl het vliegtuig de middenlijn passeerde.

READ  Aandelen stijgen, yen stijgt terwijl BOJ het opneemt tegen obligatieberen

De situatie was “zoals verwacht” en beheersbaar, en de Taiwanese regering oefende verschillende scenario’s voor haar reactie, zei de persoon, sprekend op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet bevoegd was om met de media te spreken.

Reuters-verslaggevers in het kustgebied bij Fuzhou, tegenover de door Taiwan gecontroleerde Matsu-eilanden, zagen een Chinees oorlogsschip een oefengebied voor de Chinese kust beschieten, onderdeel van oefeningen die vrijdag laat door China werden aangekondigd.

Tsai, die zaterdag lunchte met een delegatie van bezoekende Amerikaanse wetgevers onder leiding van Michael McCaul, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, zei dat hij ernaar uitkijkt om de veiligheidssamenwerking met de Verenigde Staten te versterken.

“Ik wil herhalen dat de bevolking van Taiwan democratie wil en vrede zoekt”, zei hij, niet rechtstreeks verwijzend naar de oefeningen in commentaren voor televisiecamera’s.

Tsai bood herhaaldelijk aan om met China te onderhandelen, maar werd afgewezen omdat de regering hem als een separatist beschouwde. Hij zegt dat alleen de bevolking van Taiwan over hun toekomst kan beslissen.

The People’s Daily, de officiële krant van de regerende Communistische Partij van China, zei zaterdag in een commentaar dat de regering “het sterke vermogen heeft om elke vorm van afscheiding van de onafhankelijkheid van Taiwan de kop in te drukken”.

“Alle tegenmaatregelen van de Chinese regering behoren tot het legitieme en wettelijke recht van China om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen”, aldus het ministerie.

Diplomatie en oefeningen

Anders dan in augustus heeft China nog niet aangekondigd of het raketoefeningen gaat houden. Toen China de vorige oefeningen aankondigde, gaf het een kaart vrij waarop te zien was op welke delen van de zee in de buurt van Taiwan het zou schieten.

READ  Nee, het 'ontwaken' veroorzaakte niet de ineenstorting van het bankwezen in Silicon Valley

China houdt gewoonlijk militaire oefeningen in april, zeiden veiligheidsbronnen.

Taiwanese functionarissen hadden een minder heftige reactie verwacht op de McCarthy-bijeenkomst, die plaatsvond in de Verenigde Staten, maar zeiden niet uit te sluiten dat China alsnog oefeningen zou houden.

De aankondiging van China kwam uren nadat de Franse president Emmanuel Macron China verliet, waar hij president Xi Jinping en andere senior leiders ontmoette. Macron drong er bij Peking op aan om gevoelig met Rusland te praten over de oorlog in Oekraïne.

De president van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, zei dat stabiliteit in de Straat van Taiwan van het allergrootste belang was toen ze Xi deze week in China ontmoette.

Verwachten dat China een compromis sluit met Taiwan is “wishful thinking”, antwoordde Xi, volgens China’s officiële lezing van de bijeenkomst.

Het Chinese ministerie van Defensie nam niet alleen kennis van de oefeningen in Taiwan, maar toonde ook foto’s van Xi die Macron en von der Leyen ontmoette op zijn homepage.

Een Taiwanese defensiebron zei dat de laatste pogingen van China om buitenlandse leiders het hof te maken na de aankondiging van de oefeningen zinloos waren.

“Toen de oefeningen in de Straat eenmaal waren aangekondigd, verdwenen al die inspanningen van de ene op de andere dag en werden ze verspilde moeite.”

Rapportage door Josh Arslan in Fuzhou, China, en Yimo Lee en Ben Blanchard in Taipei; Bewerking door Diane Croft en William Mallard

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *