Chinese toeristen koploper op het gebied van buitenlandse reizen

Chinese toeristen koploper op het gebied van buitenlandse reizen

China mag dan nog niet de grootste economie ter wereld zijn, wat toerisme aangaat overtreft het alle andere landen. Ondanks de handelsoorlog met de V.S. en een minder snelgroeiende economie, blijft het aantal Chinese toeristen koploper op het gebied van buitenlandse reizen.

Volgens een rapport van Reportocean, een club die marktanalyses uitvoert, boeken volgend jaar 160 miljoen Chinezen een vliegreis naar een buitenlandse bestemming. China zal daarbij in 2025 rond de 250 miljard Euro spenderen. Ook gaat het land in de V.S. de meeste toeristendollars binnenbrengen, wat haaks staat op de vaak gehoorde bewering dat Chinezen budgetreizigers zijn, is de verwachting.

Groepsreis Chinezen

Een opvallende trend is dat steeds meer Chinezen er de voorkeur aan geven individueel op reis te gaan, in plaats van deel te nemen aan een groepsreis. Volgens ForwardKeys, een bureau in Londen dat deze trends bijhoudt, was er afgelopen jaar een stijging te zien van  12.7 procent. Dit zou aantonen, dat de Chinese toerist zelfverzekerder is geworden, meer en meer ‘zijn eigen ding’ wil doen en niet bang meer is alleen op reis te gaan.  In 2018 werden er in Thailand meer dan tien miljoen aankomsten gemeten uit China. Daarmee is dit land de absolute koploper gevolgd door Maleisië. Maar ook buurlanden Laos en Cambodja profiteren in toenemende mate van Chinese toeristendollars.

Toerism Year

Volgens het Laos News Agency, ontving Laos in 2018 rond de 4.1 miljoen buitenlandse bezoekers. Daaronder waren 800.000 Chinezen, een stijging van 26 procent ten opzichte van 2017. Cambodja dat 2019 heeft uitgeroepen tot het China-Cambodia Cultural and Tourism Year, doet haar uiterste best meer Chinese toeristen te trekken. Gedurende het eerste kwartaal van dit jaar werden er op de luchthavens 1.9 miljoen aankomsten gemeten, waarvan haast 700.000 uit China, waardoor dat land ook hier de grote koploper is.

VliegschaamteChinese toeristen koploper op het gebied van buitenlandse reizen

Toen de Zweedse activiste Greta Thunberg in Europa regeringsleiders opriep meer te doen tegenaan klimaatverandering, introduceerde ze het woord “flygkam” (vliegschaamte) dat in Zweden ging rondzingen. Om haar oproep kracht bij te zetten, reisde ze tijdens haar Europese rondreis demonstratief per trein.

Vliegschaamte vond ook haar weg naar een column in ‘Stuff’, een nieuwssite in Nieuw-Zeeland. Volgens Stuff zouden sommige kopstukken uit de luchtvaartindustrie tijdens een IATA-bijeenkomst (International Aviation Transport Assocation) eerder deze maand in Seoul, gewaarschuwd hebben voor een groeiend ‘anti-vlieg’ sentiment dat zich razendsnel zou kunnen verspreiden als er niets tegen gedaan wordt.

CO2-uitstoot

In de column op de Nieuw-Zeelandse nieuwssite was verder te lezen dat berekeningen aantonen dat een persoon die op en neer vliegt tussen Londen en New York evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als bij het verwarmen van zijn huis gedurende een heel jaar. Als de luchtvaartindustrie een land was zou het op de top tien van vervuilers staan. IATA kondigde aan ernaar te streven de gezamenlijke uitstoot van de 290 aangesloten luchtvaartmaatschappijen in 2025 te willen terugdringen tot 50 procent van het niveau dat in 2005 gemeten werd. Dat zou erop kunnen wijzen dat de dreiging van een epidemie van vliegschaamte in deze kringen serieus genomen wordt. Kijkend naar het jaarlijks groeiende aantal Chinezen is er op de Chinese markt voorlopig nog geen spoortje ‘schaamte’ te bespeuren.

Redactie
Over Redactie 583 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*