Chinese overheid stimuleert gebruik berengal in strijd tegen corona

Dat de Chinese overheid adviseert om berengal te gebruiken tegen het coronavirus is natuurlijk fake news. Ik las het bericht op Foxnews. Het wordt door de Amerikanen gebruikt om de Chinezen zwart te maken. Hoe kan China nu zoiets adviseren, nu het land onder vuur ligt vanwege de wereldwijde uitbraak van COVID-19 als gevolg van de handel in wilde dieren?

Maar toen ik het naging, bleek het waar te zijn. National Geographic heeft er op 25 maart over bericht. Daarin staat te lezen, dat de Chinese overheid aanraadt berengal te injecteren om ernstige gevallen van COVID-19 te behandelen. Tan Re Qing heet dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde. De methode werd op 5 maart door de Nationale Gezondheids Commissie, het overheidsorgaan dat waakt over de gezondheid van de Chinezen, genoemd als een van de mogelijke behandelmethoden.

André van Leijen, Chinese overheid stimuleert gebruik berengal tegen corona
Bron: Encyclopaedia Brittanica Inc.

De Chinezen gebruiken het al meer dan duizend jaar onder andere tegen infecties van de ademhalingswegen. Daarvoor wordt de gal afgetapt uit de galblaas van beren, zoals de zwarte aziatische beer. Volgens westerse wetenschappers is niet aangetoond dat berengal werkt tegen het coronavirus. Wel is het zo dat de stof ursodeoxycholzuur, een bestanddeel van berengal, mogelijk werkt tegen luchtweginfecties en de immuunrespons kalmeert. Deze stof wordt wereldwijd synthetisch gemaakt en gebruikt om galstenen op te lossen.

Alleen van beren in gevangenschap mag de gal gebruikt worden, volgens de Chinese richtlijnen. Die van wilde beren is verboden. Maar de stof wordt illegaal geproduceerd in China en ingevoerd vanuit Vietnam, Laos en Noord-Korea. De beren worden daarbij in kleine kooien gehouden, waar hun gal via een katheter of pijp wordt afgetapt. Een pijnlijke ingreep, die geregeld infecties veroorzaakt. Bovendien bestaat het gevaar dat ziekten overspringen van dier naar mens.

Tot zover een samenvatting van het artikel in National Geographic. Het ziet er dus naaruit, dat we voorlopig nog niet van de ziekten, afkomstig van de Chinese handel in exotische dieren, af zijn. Na SARS-1 en SARS-2 (= COVID-19), beiden afkomstig uit China, ligt een SARS-3 in het verschiet. De Chinese overheid wil graag de Traditionele Chinese Geneeskunde over de wereld verspreiden. Zij heeft het in ieder geval voor elkaar gekregen dat de Wereldgezondheidsorganisatie deze vorm van geneeskunde erkent, zich beroepend op hun 5000 jaar aaneengesloten beschaving.

Bron: https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/chinese-government-promotes-bear-bile-as-coronavirus-ctment/

Lees ook: https://www.trefpuntazie.com/hoe-world-health-organization-verspreiding-coronavirus-bevordert/

 

André van Leijen
Over André van Leijen 170 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

1 Comment

  1. China heeft schijt aan dierenwelzijn, dat is ook de reden van de corona-uitbraak. Vieze, overvolle, markten, waar dieren, ook beschermde, ter plekke geslacht worden, nadat ze eerst in erbarmelijke omstandigheden in een kooi of mand hebben gezeten. In de hitte en tergend lawaai om hen heen. En dan van overheidswege ook nog eens die achterlijke en voor beren zeer pijnlijke methode van gal afnemen promoten. Ik had vroeger op jonge leeftijd al intuitief een afkeer van dat land, maar dat wordt alleen maar groter op deze manier.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*