Chinees-Indisch restaurant erkend als immaterieel erfgoed


Het Chinees-Indisch restaurant is vanaf nu immaterieel erfgoed. ‘En dat werd wel eens tijd nu steeds minder mensen bij de ”Chinees’’ gaan eten. Er is in deze restaurants sprake van een unieke samenkomst van culturen. En dat moet geborgd worden’, zegt Immaterieel Erfgoed Nederland (IEN).

De stichting ‘Meer Dan Babi Pangang’, promotor van de Aziatische cultuur in Nederland, lobbyde al langer voor een plek op de lijst. Met name omdat het aantal Chinees-Indische restaurants de afgelopen jaren flink is teruggelopen. Het is vooral de ‘afhaal’ waar nog wel een markt voor is of voor het meer luxe segment. Daarnaast is Chinees eten doorgaans zwaar op de maag en vet, wat niet meer past in de trend van gezond en licht eten. Ook is er een gebrek aan Chinese koks, waardoor een voor de wereld unieke restaurantcultuur en daarbij behorende gerechten dreigt te verdwijnen.

Sambal Bij?

Met restaurantcultuur bedoelt Meer Dan Babi Pangang de menukaart, de manier waarop het eten geconsumeerd wordt, het afhalen, de inrichting van de zaak en de vissenkom op tafel. Een cultuur die vastgelegd, bewaard en doorgegeven moet worden. Maar ook de karakteristieke panden van de restaurants en uitdrukkingen zoals ‘Sambal bij?’ en ‘naar de Chinees gaan’ horen volgens hen bij dat erfgoed.

De stichting wil ook laten zien dat niet iedereen die er Oost-Aziatisch uitziet een restauranthouder is. En dat het Chinees-Indische restaurant meer is dan de populaire babi pangang, dat in China niet eens te krijgen is. Samen met filmproducent San Fu Maltha en documentairemaker Julie Ng is de stichting betrokken bij een documentaire over de Chinese gemeenschap in Nederland. Die moet komend voorjaar verschijnen. Daarin gaat het over de restaurants en een culturele en culinaire zoektocht naar de identiteit van de Chinese Nederlander. De eerste generatie restauranthouders, die lange dagen maakten en moeizaam integreerden, zochten uitsluitend een betere toekomst voor hun nageslacht. Zodat die niet elke dag in het restaurant hoeft te staan. Er zijn dan ook meestal geen opvolgers als pa en ma ermee ophouden.

Toevoegingen immaterieel erfgoed

Naast de Chinees-Indische restaurantcultuur zijn onlangs nog zes andere zaken toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. Het carnaval in Noordoost-Twente, hindoeïstisch feest Holi Phagwa, Brabantse orgelcultuur, riviervisserij, SKS-kampioenschap Skûtjesilen in Sneek en de traditionele bevloeiing van grasland.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat nu uit zo’n 160 oude activiteiten, tradities en ambachten. De beoefenaars willen die niet verloren laten gaan en doorgeven aan volgende generaties. Op de inventaris staan ook onder meer fierljeppen, het sinterklaasfeest, de Friese Strontweek en het Rotterdamse Zomercarnaval.

Ook op Trefpunt Azië: Thais restaurant in Knokke-Heist, België bekroond met Michelinster


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 221 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*