Chinees pragmatisme: sta polyandrie toe

chinese-couple_med_hr
Zo was het veel vroeger en tot voor kort: het ideale Chinese gezin. Foto gepubliceerd door www.kashba.nl

China heeft de al 30 jaar bestaande één-kind politiek losgelaten. Chinese vrouwen mogen nu, dankzij de gulle en sympathieke nieuwe oekaze van het Chinese Politbureau, twee kinderen baren. Een derde zwangerschap moet worden geaborteerd. Als er toch een derde kind wordt geboren dan is het illegaal en heeft het geen rechten.

Dit lost een ander probleem niet op: het overschot aan mannen. Dertig miljoen mannen kunnen straks geen vrouw vinden. Xie Zuoshi, een hoogleraar in de economie aan de Zhejiang Universiteit, zegt in de China Daily dat dit opgelost kan worden door legalisering van polyandrie, letterlijk veel-mannerij,  tegenhanger van polygamie.

Het mannelijk overschot van dertig miljoen heeft volgens Xie economische oorzaken. Hij plaatst het in de context van inkomensverschillen. Mannen met een hoog inkomen kunnen zich gemakkelijk een vrouw veroorloven. Voor lage inkomensgroepen echter kan legalisering van polyandrie uitkomst bieden.

Hij wijst erop dat in sommige plattelandsgebieden in China vrouwen het leven met meer dan één man delen. Of anders geformuleerd: meerdere mannen één vrouw bezitten en onderhouden.

Legalisering van polyandrie zou volgens Xie ook een perfecte oplossing zijn voor leniging van seksuele behoeften van mannen, naar zijn mening een belangrijke factor bij het ontstaan van sociale onrust.

Enige verlichting van het overschotprobleem verwacht Xie van verbeterde economische omstandigheden in China. Chinese mannen worden daardoor aantrekkelijker huwelijkspartners voor vrouwen uit Afrika en Zuidoost-Azië, voorspelt hij.

Xie voegt eraan toe dat legalisering van het homo-huwelijk eveneens een bijdrage kan zijn aan inkrimping van mannenoverschot en beteugeling van seksuele drift. Tenslotte merkt hij op dat het misbruik van oestrogenen in voedsel potentie en drang naar seksuele bevrediging van mannen zal verminderen.

http://usa.chinadaily.com.cn/china/2015-10/21/content_22247641.htm

Tino Kuis
Over Tino Kuis 120 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.