LUXEMBURG, 24 april (Reuters) – China respecteert de status van soevereine staten van voormalige Sovjet-lidstaten, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag, wat leidde tot opschudding onder de Europese hoofdsteden.
Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie noemden de opmerkingen van ambassadeur Lu Shaye – waarin hij de soevereiniteit van Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten in twijfel trok – onaanvaardbaar en vroegen Peking om zijn standpunt te verduidelijken.
Op de vraag of de opmerkingen van Lu het officiële standpunt van China vertegenwoordigen, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, dat Peking de status van soevereine staten van voormalige Sovjet-lidstaten respecteerde na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.
Mao vertelde op een regelmatige persconferentie dat zijn opvattingen over soevereiniteit het officiële regeringsstandpunt van China vertegenwoordigden.
De Chinese ambassade in Parijs heeft maandag een verklaring afgegeven waarin staat dat Lu’s opmerkingen over Oekraïne “geen politieke verklaring waren, maar een uitdrukking van zijn persoonlijke mening”.
Beide verklaringen leken een poging om de spanningen met de Europese Unie na de tegenslag te verminderen, terwijl Washington een groeiende toenadering tussen Peking en Moskou aanhaalde.
“Beijing heeft afstand genomen van de onaanvaardbare opmerkingen van zijn ambassadeur”, zei Joseph Borrell op een persconferentie en noemde het “goed nieuws”.
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het “rekening hield” met de “verduidelijkingen” van Peking, en de stafchef van de minister had maandag een ontmoeting met Lou en vertelde hem dat zijn opmerkingen onaanvaardbaar waren en “consistent” waren met het officiële standpunt van zijn land.
Lu heeft een reputatie opgebouwd als een van China’s “wolfstrijder” diplomaten, bekend om hun agressieve en schurende stijl.
Gevraagd naar zijn standpunt over de vraag of de Krim al dan niet deel uitmaakt van Oekraïne, zei Lew in een interview dat vrijdag op de Franse televisie werd uitgezonden dat het historisch gezien deel uitmaakte van Rusland en aan Oekraïne werd gegeven door de voormalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov.
“Deze voormalige Sovjet-Unie-landen hebben geen echte status in het internationaal recht omdat er geen internationale overeenkomst is om hun soevereine status te implementeren”, voegde Lu eraan toe.
‘Totaal onaanvaardbaar’
De verklaringen van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Parijs op maandag kwamen na kritiek uit de hele EU.
Eerder zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Jan Lipavsky, voorafgaand aan een Luxemburgse bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, dat Lu’s opmerkingen “absoluut onaanvaardbaar” waren.
“Ik hoop dat de bazen van de ambassadeur deze zaken zullen rechtzetten”, zei hij tegen verslaggevers.
Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei “zeer verrast” te zijn door de opmerkingen van Lu, vooral omdat de verklaringen niet in overeenstemming zijn met het Chinese standpunt zoals we dat tot nu toe kennen.
De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis zei dat de drie Baltische landen Chinese vertegenwoordigers zouden uitnodigen om officieel om uitleg te vragen.
Hij zei dat Peking “dezelfde boodschap afgaf” als Moskou door de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten in twijfel te trekken, die hij omschreef als “gevaarlijk”.
Litouwen en zijn Baltische buurlanden Letland en Estland werden in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie, maar werden na de afscheiding in 1991 weer onafhankelijk.
Tijdens de volgende top in juni zullen de EU-leiders het standpunt van het blok over China en zijn toekomstige relatie met Peking bespreken, zei EU-voorzitter Charles Michel.
Lu is in het verleden verschillende keren ontboden op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken omdat hij suggereerde dat Frankrijk bejaarden in verpleeghuizen zou achterlaten tijdens de COVID-19-pandemie en omdat hij een gerespecteerde Chinese geleerde een “gekke hyena” noemde in een Franse denktank.
Gevraagd naar de opmerkingen van de Chinese functionarissen, vertelde de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, aan de MSNBC-zender dat China en Rusland duidelijk op één lijn liggen: “Deze twee landen willen de internationale, op regels gebaseerde orde rechtstreeks aanvechten … en de soevereiniteit over de hele wereld respecteren.”
“Ze willen dat ondermijnen. Ze willen niet alleen onze invloed in de Verenigde Staten en de rest van de wereld verminderen en verminderen, maar ook onze bondgenoten en partners.”
Verslag Bart Meijer
Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.