Xi Jinping wil niet vergeleken worden met Winnie the Pooh

Redactie China Xi Jingping Winnie the Pooh Verboden
Verboden in China

 

Al een paar maanden gaan memes rond waarin Xi Jinping vergeleken wordt met Winnie the Pooh. Nu moet gezegd worden dat de gelijkenis treffend is. De eeuwige glimlach en het bolle hoofd van het Chinese staatshoofd verlenen hem de goedige uitstraling van een speelgoedbeertje. Maar het staatshoofd van China wil helemaal geen troetelbeertje zijn. Sterker nog het Chinese staatshoofd is boos. Heel erg boos. En daarom zijn alle afbeeldingen waarin het staatshoofd vergeleken wordt met het lieftallige beertje, ten strengste verboden. Winnie the Pooh is dan ook al een tijd niet gezien in China. Afgeschoten door de censoren, zodra ze het arme beestje in het vizier kregen.

Redactie China Xi Jing ping Winnie the Poo Afgeschoten
Afgeschoten door de censoren

Het verbod treft ook Christopher Robin, de Winnie-the-Poohfilm die afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten in première ging. In China zal hij niet te zien zijn. Nu heeft China weliswaar een quotum voor buitenlandse films. Maar het feit dat alle Pooh-afbeeldingen op de sociale media door de Chinese censors uit de lucht worden gehaald, doet vermoeden dat dat ook geldt voor een film met Winnie the Pooh in de hoofdrol.

Redactie China Xi Jingping Winnie the Poo Shinzo Abe
Xi Jinping met Shinzo Abe

Afgelopen juni bekritiseerde  stand-up comedian John Oliver in zijn Amerikaanse show Last Week Tonight de gevoeligheid van Xi Jinping voor de Pooh-grappen: ‘Die gevoeligheid komt niet bepaald sterk over. Het veronderstelt een vreemd soort onzekerheid.’ Sindsdien is het programma niet meer in China te zien. Zelfs de naam John Oliver mag niet meer genoemd worden.

Redactie China Xi Jingping Winnie the Poo Obama
Met Obama

Het lijkt lollig dat een staatshoofd zich zo opwindt om een speelgoedbeertje, maar eigenlijk is het dat niet. China is bekend om zijn censuur. YouTube, #MeToo, Facebook en The New York Times zijn allemaal no go areas. Het monddood maken van critici neemt steeds ernstiger vormen aan. Zelfs de letter N is inmiddels verdacht, verwijzend naar de wiskundige formule N > 2, waarmee Xi Pings inmiddels onbeperkte regeertermijn aan de kaak wordt gesteld.

Redactie China Xi Jingping Winnie the Poo Boze Xi
Xi is boos. Erg boos.

Dat Xi Jinping niet met troetelbeertje Winnie the Pooh vergeleken wil worden, is dan ook te begrijpen. Want het Chinese staatshoofd is helemaal niet zo grappig.

Bron: Vox

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.