De ‘wet markets’. China grijpt eindelijk in

China, wet markets, Erik Kuijpers

‘De wet markets zijn weer open’.

Een simpele mededeling in de media en dat terwijl toch iedereen nu weet dat virussen als corona daar vandaan komen. China opent deze markten weer uit pure noodzaak voor de voedselvoorziening en voor ‘het gevoel van leven’ zoals in deze tekst uit een artikel in Vox. Ik citeer:

‘Strolling at wet markets is my way of relaxation after exhausted workdays. I like wet markets because it has ‘yanhuoqi’ … a sense of being alive. You cannot escape from the strong feeling of yanhuoqi in wet markets because you are always surrounded by diverse, vibrant foods, throngs of shoppers, and the loud voices of talking and vendor hawking. Everything comes alive in the market. Sitting in the office, I have no sense of season. The seasonal, colorful, fresh food in wet markets tell me the season.’

Voor het gehele artikel in VOX zie de link aan het eind van deze bijdrage.

Het is geen typisch Chinees verschijnsel; heel Zuidoost-Azië kent deze markten. Het verschil met westerse versmarkten is dat er ook dieren worden geslacht en juist daarbij treedt een ernstig gebrek aan hygiëne op. Bloed en andere lichaamsvloeistoffen komen in aanraking met andere dieren en met mensen.

Veel virussen komen immers van dieren

Virus X. De terugkeer van dodelijke epidemieën. Frank Ryan schrijft er over in de negentiger jaren en eindigt na ebola en HIV met de vraag: wanneer komt virus X ons bezoeken?

Voor hem staat het vast dat door onze veroveringsdrang naar de laatste vrije plekjes op aarde wij in aanraking komen met onbekende virussen. Veel virussen, die nu nog in vreedzame symbiose samenleven met dieren, zullen zich op de mens storten met alle gevolgen van dien. Een aantal virussen komt nu al van dier naar mens: griep via varkens en vogels, HIV via apen, ebola via vleermuizen, Covid-19 van vleermuis via schubdier naar de mens, en er zijn virussen zoals de hantavirussen die voorkomen in urine en keutels van muis en rat. Er is dus alle reden die contacten op wet markets te vermijden door slacht slechts te laten plaatsvinden in een gecontroleerde omgeving.

China, wet markets, Erik Kuijpers

De voedselvoorziening onder Mao

De ‘ rode keizer’ Mao (1893-1976) gaat bepaald niet zachtzinnig met mensen om tijdens zijn revolutie. ‘Revolutie is geen etentje met gasten’ is een van zijn uitspraken en zijn gewelddadige strijd kost naar schatting 70 miljoen mensen het leven.

Zijn greep naar de macht gaat gepaard met een falend landbouwbeleid waardoor in de jaren ’60 en ’70 nog eens miljoenen mensen ten onder gaan aan voedseltekorten. Pas na zijn dood (in 1976) wordt rond 1978 aan de bevolking toegestaan eigen ondernemingen te openen zoals voor varkens en gevogelte. Daarmee komen de wet markets terug.

Boeren die kleinschalig willen werken krijgen toestemming ander ‘vee’ te fokken voor de voedselketen en daarmee komt de kweek van wildlife, slangen, vleermuizen, schildpadden en schubdieren weer op gang om armoede en voedseltekorten te bestrijden. In 1988 wordt dit gelegaliseerd en verschijnen opnieuw ‘berenfarms’ en de kweek van eenden en ander gevogelte. Berenfarms leveren berengal, onderdeel van de traditionele geneeskunst.

China, wet markets, Erik Kuijpers
Aziatische zwarte beer

De invloed van de Chinese traditionele geneeskunst is enorm. Niet alleen binnen China maar door de groeiende Chinese invloed in de WHO is de traditionele geneeswijze erkend en daarbij gaat het niet alleen om acupunctuur en kruidenthee.

De traditionele geneeskunst is duizenden jaren oud en daarin passen lichaamsdelen en vloeistoffen van genoemde dieren maar ook berengal. Zwarte beren worden gehouden in China en in landen als Zuid-Korea, Vietnam, Laos en Myanmar en in vaak gruwelijke omstandigheden. Dat geldt ook voor tijgers. Een deel van het grensgebied van China met Myanmar is berucht voor de handel in verboden dieren.

China, wet markets, Erik Kuijpers
Chinese cobra

China kondigt maatregelen aan

In twee provincies bestaan vergevorderde plannen om boeren uit te kopen zodat ze geen wildlife meer kweken en aanbieden op de wet markets. De provincies Jiangxi en Hunan grenzen beide aan de provincie Hubei waarin de stad Wuhan ligt waar Covid-19 is ontdekt. Het uitkopen voorziet in het aanbieden van geld en hulp om andere dieren te kweken dan wel gewassen voor de verkoop. Maar de kweek blijft toegestaan voor onderzoek en voor de productie van traditionele medicijnen.

De overheid koopt al dieren op. Cobra, ratelslang, rattenslang, bamboerat en civetkat (de vermoedelijke drager van SARS) verdwijnen zo uit de markthandel en uit de risicosfeer al ban je consumptie nooit helemaal uit: voor de rijken blijkt het ‘in’ te zijn te pronken met exotisch voedsel op tafel……

Maar de eerste stap is gezet en lijkt veelbelovend.

Bron:

Bangkok Post, Vox Atlas en andere sites.

Meer lezen?

Over de ‘wet market’ in China.

Wikipedia. Vleermuizen.

Foto’s en prenten

Vleermuis, de townsend’s-bat. Chinees schubdier. Aziatische zwarte beer. Chinese cobra, naja atra. Alle foto’s wikimedia.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Bewustzijn en bewustmaking speelt een rol denk ik. Hier in Ho Chi Minh City bijvoorbeeld, zie je overal ratten vrij ronddartelen. Als ik zeg dat die beesten ziektes overbrengen, kijken ze je even aan en gaan door met hun ding. Geen idee en geen enkele bezorgdheid.

  2. Informatief artikel. Maar met de enorme omzet die traditionele Chinese geneeskunst ben ik er niet zeker van dat de handel en slacht van wilde dieren zo maar gaat verdwijnen. Voor een deel wil China ook nu nog, haar prestige ontlenen aan die traditionele geneeskunst. Tegen beter weten van Chinese academici misschien. Maar prestige is hier belangrijker, nog afgezien van het feit dat miljoen mensen menen er baat bij te hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*