China. Vondst vuistbijlen verrast de wereld

Het was wereldnieuws. Het gerenommeerde wetenschapsblad Science maakte afgelopen woensdag bekend, dat in China vuistbijlen zijn gevonden, die zeker 2,1 miljoen jaar oud zijn. Waarom is dat zo bijzonder?

De gangbare theorie is dat de eerste homininen -lees mensachtigen- 2,8 miljoen geleden in Afrika ontstonden. En dat 1,75 miljoen jaar geleden de eerste homininen uit Afrika wegtrokken. Dat beeld komt op losse schroeven te staan, nu in Azië resten worden gevonden die ouder blijken te zijn. Dat begon al in 2013, toen in Dmanisi (Georgië) vuistbijlen werden gevonden, die 1,82 miljoen jaar oud waren. En nu worden er dus in China vuistbijlen gevonden die nog veel ouder zijn.

Redactie, Vuistbijlen China, Migratie mensachtigen

Migratie van mensachtigen door de miljoenen jaren heen. Bron: Science 11/7/2018

Zhaoyu Zhu, geoloog aan de Chinese academy of Sciences en Robin Dennel, paleo-antropoloog aan de University of Exeter, maakten hun vondst afgelopen woensdag bekend in het blad Science. Zij vonden tijdens een opgraving nabij het dorpje Shangchen in de provincie Shaanxi bijna honderd stenen gebruiksvoorwerpen. De ouderdom ervan bepaalden ze aan de hand van de veranderingen in het aardmagnetisch veld. Deze verspringt namelijk om de zoveel tijd en dat laat een patroon achter in het gesteente, doordat magnetische mineralen in het sediment zich richten naar de polen.

Redactie, Vuistbijlen China, Vuistbijlen

Stenen gebruiksvoorwerpen en fossielen, gevonden in Shangchen. Bron Science 11/7/2018

Van welke soort mensachtigen de gebruiksvoorwerpen afkomstig zijn, blijft vooralsnog een mysterie. Er zijn nog geen menselijke resten gevonden. Maar de Chinezen blijven graven in hun verleden. Verrassingen zijn daarom niet uitgesloten in de nabije toekomst.

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Google+
 

Lees ookgerelateerde berichten

Reageer

E-mail (wordt niet gepubliceerd)