China. Na landjepik volgt zeeroof

Zuid-Chinese Zee, Erik Kuijpers

Inzet: de Zuid-Chinese Zee

China en Vietnam; naaste buren en ze profiteren van elkaars faciliteiten nu Trump zijn handelsoorlog uitspeelt. Dikke communistische vrienden, zou je denken. Maar de landen en volkeren hebben al eeuwen een haat-liefde verhouding gebaseerd op onderling wantrouwen. Er zijn vele oorlogen geweest en even zovele schermutselingen op zee.

Zuid-Chinese Zee, Erik Kuijpers
Claims op de Zuid-Chinese Zee

Waar gaat het over?

Deze foto geeft de claim weer van zes landen die grenzen aan de Zuid-Chinese Zee. De rode lijn is de claim van China, de blauwe lijn van Vietnam. En je ziet: die overlappen elkaar. Vervolgens zijn er claims van Taiwan, Filipijnen, Brunei en Maleisië.

De Zuid-Chinese Zee is groot 3,5 miljoen km2; dat is meer oppervlakte dan India groot is, en is 7x de oppervlakte van Thailand. Het gebied bevat een groot aantal eilanden en eilandjes alsmede zandbanken en rotspartijen waarvan er veel alleen bij eb zichtbaar zijn. Maar er zit gas! En olie!

Claims zijn veelal gebaseerd op de geschiedenis van een gebied. Wie was er het eerst, of het langst, wie bouwde er, of viste er, wie heeft het grootste belang bij de wateren in de regio, en zo meer.

Zuid-Chinese Zee, Erik Kuijpers
Chinese oorlogsbodem

Internationale arbitrage wordt vaak niet aanvaard door de partij die geen gelijk krijgt en tenslotte spelen gevoeligheden over en weer mee.

Dat laatste is zeker het geval tussen China en Vietnam die pas 50 jaar geleden, in 1970, nog een grensoorlog uitvochten.

Daarna zijn boten op elkaar ingevaren met alle ellende van dien. Men stuurt er oorlogsbodems heen om de claim kracht bij te zetten.

De Zuid-Chinese Zee is van levensbelang voor China

Zuid-Chinese Zee, Erik Kuijpers
Vaarroute ruwe olie

Vijftien miljoen vaten per dag! Zeg 2.385 miljoen liter ruwe olie per dag gaan door die zee bestemd voornamelijk voor China, Japan en Korea; China wil die route graag veilig hebben. Er zijn al gevaren zoals de Straat van Malakka en de Straat van Hormuz (zie op deze site https://www.trefpuntazie.com/china-aardolie-golfstaten/) en verdere risico’s wil China uitsluiten.

En als je het water neemt met de eilandjes dan neem je ook de visserijrechten af van landen die mogelijk al honderden jaren daar de vis vandaan halen. Dan neem je vissersschepen in beslag en als dat er teveel worden dan laat je ze gewoon zinken zoals Indonesië doet.

En de andere landen aan de Zuid-Chinese Zee?

Pappen en nathouden. Geen beslissing nemen, vriendelijk blijven lachen en de tegenstander paaien met handelsvoordelen en hulp bij investeringen. Het Road & Belt Initiative van China betekent de portemonnee trekken, diepte-investeringen voorbereiden, een goedkope lening verstrekken en zo de monden snoeren.

Zelfs een ijzervreter als Duterte, de president van de Filipijnen, verzucht ‘Als Xi Jinping wil vissen, dan gaat ie ook vissen en wie stopt hem? Ik riskeer geen gevecht.‘ Gesprekken met Beijing hebben wel bereikt dat op zekere visgronden Filipijnse vissers mogen blijven vissen maar een internationale arbitrage die China verloor wordt door dat land genegeerd. Dat kan als je de grootste economie van de wereld hebt en een sterke marine.

Duterte, die in Trumps woorden een ‘great relationship‘ heeft met Amerika, heeft hem gevraagd zijn hele Zevende Vloot bij de Chinese claim te parkeren maar het ziet er niet naar uit dat Trump daar zin in heeft…..

En Trump?

Die stuurt van tijd tot tijd een oorlogsbodem die kant uit om rondjes te varen en te laten zien dat hij er ook nog is maar zal geen oorlog riskeren om een vissersvloot of een zandbank. En over tig jaar tekent hij een overeenkomst met China waarin partijen elkaar beloven vrije doorgang te zullen verlenen……..

Vietnam is er evenwel nog lang niet klaar mee en blijft sputteren tegen de grote communistische broer. Maar sputtert niet te hard; de economie van Vietnam is gebaat bij de grote broer die inmiddels stevig verankerd is in Vietnams economie. Spierballenvertoon en de knip trekken werken nog steeds.

Bron:

Voice of America; https://tinyurl.com/yynbhoxd

Meer lezen?

Wikipedia over de Zuid-Chinese Zee; https://en.wikipedia.org/wiki/South_China_Sea

IJzervreter Dutarte bang voor Chinese kanonnen; https://tinyurl.com/y49a7zqf

Toelichting

Met ‘landjepik’ bedoel ik de inname van Tibet (1950-51) en enkele delen van het omstreden Kasjmirgebied.

Foto’s en prenten

Twistgebied de Zuid-Chinese Zee; wikimedia, 2048297.

De claims van vooral China en Vietnam; wikimedia, 47176473.

Chinese torpedobootjager; wikimedia, 1010244.

Transport van 15 miljoen barrels (2.385 miljoen liters) ruwe olie per dag; wikimedia, 72201376.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland