Wordt China vegetarisch?

China, vegetarisch, Erik Kuijpers

Dat is helemaal niet zo’n rare gedachte!

China is het moederland van vleesvervangers. Reeds onder de Tang dynastie (600-900) was het eten van vegetarisch voedsel en vleesvervangers heel normaal. De missionarissen die het boeddhisme naar China brachten kwamen voornamelijk uit het huidige India en dat land is, met zijn miljard hindoes, van oudsher een natie waarin vegetarisch eten als hoogste doel wordt gezien.

Nog steeds wordt in de Chinese provincies vegetarisch gegeten; vlees en vis zijn onbetaalbaar of afwezig en dus eet men ‘vlees’ van soja en tofu. Eiwitrijk en zonder cholesterol.

China, vegetarisch, Erik Kuijpers
Vegetarische burger

Vegetarisch ‘vlees’ in productie in China

China’s grootste vleesboer, Jinzi, heeft in samenwerking met de gigant Dupont Nutrition hard gewerkt aan alternatieven voor vlees. Niet alleen om aan de groeiende vraag te voldoen maar ook vanwege de klap die de Afrikaanse varkenspest heeft uitgedeeld; daarover kun je hier lezen.

Vlees gebaseerd op plantaardig materiaal is gemaakt door eiwitten te winnen uit sojabonen, erwten, tarwe en andere groente en granen. Dit voedsel is vrij van cholesterol, dierlijke hormonen en antibiotica, claimt Jinzi dat inmiddels vergunningen heeft voor de productie hiervan.

En het vliegt de winkels uit. ‘Eindelijk kan ik een dikke vleespastei eten zonder aan te komen; en het smaakt nog goed ook’ lees je in een commentaar op de social media.

China, vegetarisch, Erik Kuijpers
Vegetarische maaltijd; India

Vegetarisch eten afkomstig uit India

De hindoe achtergrond van het vegetarisme heeft de rijke Chinese keuken verder doen groeien. Smakelijke vleesvervangers staan in de winkel tegenwoordig naast het vlees zelf; de vleesvervanger is geen ondergeschoven kindje meer. Fastfoodketens als KFC en Subway serveren net zo lief een vleesvervanger als een hamburger. Kip, gans, eend, het is er ook als vegetarisch product.

Internationaal zit het vegetarisch eten in de lift. De branche groeit met 15 procent per jaar en wereldwijd wordt over een jaar of tien de omzet 28 miljard US dollar. ‘Vlees en vleesvervangers zijn al lang niet meer onverenigbaar’ zegt een producent. ‘Deze nieuwgeboren tak heeft een schitterende toekomst’.

Bron:

Khaosod English; https://tinyurl.com/y4mmzrqe

Meer lezen?

Vice.com over vleesvervangers in China; https://tinyurl.com/yywzp7tl

Foto’s en prenten

Plant-based burger; photo from Jinzi’s official Taobao online shop

Vegaburger; wikimedia, 6518729.

Veel hindoes eten bij voorkeur vegetarisch; wikimedia, 31264306.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*