Varkenspest: een grote ramp in China

China, varkenspest, Erik Kuijpers

Het rommelde al maanden in dit deel van de wereld. De African Swine Flu kwam zich in stapjes melden. Afrikaanse varkenspest is een ander woord. Een virusziekte die eerst alleen in Afrika voorkwam maar sinds 2004 in Oost-Europa en sinds 2014 in de EU. Nu is Azië aan de beurt.

Het virus treft Afrikaanse wrattenzwijnen en boszwijnen en in onze wereld ‘huisvarkens’ en wilde zwijnen. De ziekte wordt overgebracht door besmette teken maar is ongevaarlijk voor de mens in die zin dat de mens niet besmet kan raken. Maar hij voelt het wel aan de beschikbaarheid van varkensvlees en in zijn portemonnee.

China, varkenspest, Erik Kuijpers
Geroosterd en gekruid varkensvlees in China

Varkenspest veroorzaakt een ramp in China

China heeft zevenhonderd miljoen, 700.000.000, varkens in de veeteeltsector en is daarmee wereldleider. De EU is op afstand tweede en andere landen nemen op afstand de andere plaatsen in. Van die 700 miljoen varkens is nu een derde deel geruimd. Dat zijn 230 miljoen varkens! Ter vergelijking: in Nederland leven ‘slechts’ 12 miljoen varkens….

In Vietnam, waar de ziekte eerst opdook, zijn tussen 2,3 en 3 miljoen varkens geruimd; Laos, Myanmar en Filipijnen hebben de ziekte ook al binnen de grenzen. Thailand? Kwestie van tijd.

En nu zo’n groot deel van de varkensvoorraad geruimd is begint de Chinees het te voelen. Varkensvlees is nummer één op tafel; rundvlees, vis en kip zijn minder gebruikelijk. Er komt schaarste aan varkensvlees en dan gaat de prijs omhoog: van juli naar augustus al 23% en men denkt over het hele jaar 47%.

China, varkenspest, Erik Kuijpers
‘Varkenspannetje’

De overheid grijpt al in en wil de productie van biggen versnellen. Je kunt evenwel de natuur niet dwingen: de draagtijd blijft 115 dagen en pas na 6 maanden is het dier slachtrijp. Om de productie te stimuleren kunnen boeren goedkope leningen krijgen om nieuwe zeugen te kopen en de stallen schoner te maken.

Import en reservevoorraad

Import kan nooit dekkend zijn. De consumptie in China is de helft van de wereldconsumptie en de tekorten nu in China zijn groter dan de hele wereldhandel…..

De reserves worden aangesproken; China heeft grote voorraden ingevroren varkensvlees die nu mondjesmaat in de handel worden gebracht. En omdat de prijzen stijgen is er hier en daar al een voorziening voor mensen met een laag inkomen: cash support for the poor.

China, varkenspest, Erik Kuijpers
Curry vindaloo, India

De Chinees moet een keuze maken; duur varkensvlees en op rantsoen, of overstappen naar rund, vis, kip of ei. Voor gezinnen die het niet breed hebben zal het ei worden en voor de restaurants kip.

Schonere stallen, betere controle, en mogelijk een vaccin. Voor gewone varkenspest bestaat wel een vaccin maar niet voor de Afrikaanse variant al wordt er in China hard aan gewerkt. Maar dat zijn projecten van jaren.

Dus zullen nog lang varkens geruimd worden; een woord waar niemand blij van wordt. Helemaal de varkens niet want te ruimen dieren worden in China levend begraven. De beelden staan op internet maar die zal ik de lezers beter besparen………

Bron:

Economist; https://tinyurl.com/yxacop4q

Zie ook CNN; https://tinyurl.com/y6nz3nsx

Foto’s en prenten

Varken; wikimedia, 1464638.

Char Siu, geroosterd varkenslees, China; wikimedia, 434517.

‘Varkenspannetje’, Oostenrijk; wikimedia, 1330924.

Varken ‘vindaloo’, curry, India; wikimedia, 2080152.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*