China sloopt boeddhistische studiecentra

China, Tibetaans boeddhisme, Erik Kuijpers

Communisme en Tibetaans boeddhisme gaan niet samen…..

Religie is opium van het volk’ is een uitspraak van Karl Marx (1818-1883), bekend van het boek ‘Communistisch Manifest’ uit 1847. Want door de religie en met name de belofte van een ‘hiernamaals’ zou het volk zich gemakkelijker schikken in het lot. En dat lot werd bepaald door, in die jaren, het kapitaal ofwel de landleiding en de leiding van de kerken.

Brood en spelen, een kerk en wat opium toe en het volk is koest en braaf. Maar gebleken is dat communisten allesbehalve toeschietelijk zijn waar het religie betreft. In Laos wordt het belijden van een andere ‘religie’ dan het boeddhisme bestraft en presteert de overheid het hoogbejaarde mensen in een smerig kot te gooien tot ze hun geloof afzweren.

Het Tibetaans boeddhisme

Tibet, sinds 1950/51 genaamd de Tibetaanse Autonome Regio van China, een gebied 29x zo groot als Nederland, is een land dat van oudsher het Tibetaans boeddhisme belijdt. Dat wordt door China gezien als een religie. Daarbij horen dan ook nog eens de Dalai Lama, mensen die aan gebedsmolens draaien en gebeden prevelen en dat alles wekt de gal op in de lever van de communistische machthebbers.

Zie ook de Oeigoeren, een van Turken afstammende bevolking in het verre noordwesten van China, die moslim zijn en ook dat wordt gezien als schadelijk voor de gezworen kameraden die communisten behoren te zijn. Van de Oeigoeren zitten er een miljoen (maar cijfers ontbreken uiteraard) vast in heropvoedingskampen. Zie hierover op deze site https://www.trefpuntazie.com/china-oeigoeren-heropvoeding-martelen/

In Tibet bevindt zich een groot ‘tempelcomplex’, het is meer een kloosterkampement, met de naam Sichuan Yachen Gar (ook wel Yarchen Gar) Buddhist Centre. Groot van omvang en bestaande uit tempels en voorts huizen/huisjes voor kloosterlingen die voornamelijk bestaan uit nonnen.

En of dat al niet genoeg is tegen het zere communistische been, het complex trekt al jarenlang duizenden Chinezen, gewone burgers dus ‘kameraden’, die in het complex het Tibetaans boeddhisme willen bestuderen en in de praktijk brengen.

En nu vindt China het welletjes.

In 2017 en 2018 zijn al 4.800 Tibetaanse en Chinese Han monniken weggevoerd uit een vergelijkbaar complex (Larung Gar) en nu is Yachen Gar aan de beurt. Monniken en nonnen zijn weggevoerd en opgesloten en krijgen ‘heropvoeding’ en klappen in het gezicht. Bulldozers breken nu het hele complex af.

China toont zijn ware gezicht: cultuurbarbaar, anti-religie en van mensenrechten nooit gehoord.

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y4hlkngk

Meer lezen?

Boeddhistisch Dagblad; https://boeddhistischdagblad.nl/tag/yarchen-gar/

Filmpje

Toen alles nog vredig was; Yarchen Gar. 2.51 min. https://vimeo.com/251853214

Foto’s en prenten

Het gesloopte kampement; photo screen grab from video. Thanks to Radio Free Asia.org.

 

Lees ook: Zijn Chinese studie-instituten te vertrouwen?

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland