Zuid-Azië. Waterkeizer Xi Jinping en zijn stuwdam

China, stuwdam, Erik Kuijpers

Zou iemand zich in 1950 hebben gerealiseerd dat China met het inlijven van Tibet zich toegang ging verschaffen tot een extra economisch wapen groot 718 miljard kubieke meter zoet water? Denk van niet. Zeventig jaar geleden was Mao Zedong zélf nog president van China en was de wereld met andere dingen bezig zoals het herstel van de schade van WO II.

Maar gaandeweg gaat heel Azië terdege voelen dat China op weg is wereldleider te worden. En dat het Himalayawater, waaruit acht grote rivieren ontspringen, éérst China moet dienen en dan pas naar de buurlanden en de regio ‘mag’. De Yangtse en de Gele Rivier zijn geheel Chinees; de andere rivieren, Indus, Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy, Salween en Mekong ontspringen op Chinees gebied en voeden daarna buur- en regiolanden.

China, Erik Kuijpers
De Mekong. Droog…

Een stuwdam voor stroom en een schoner milieu

Het toverwoord. Een schoner milieu en dus weg met aardolie, gas en steenkool en in plaats daarvan een stuwdam bouwen! Alleen al in de Mekong en zijrivieren zijn tenminste 50 stuwdammen gereed, in aanbouw of in de planning en de invloed daarvan is al ernstig te zien in de waterstand in deze grote rivier.

Over de ernstige gevolgen kan men ook in Vietnam al meepraten en als u wilt meelezen over de desastreuze gevolgen dan kijkt u op deze link.

En realiseer je dan dat dit je wordt aangedaan door jouw buren! Laos, een land geheel ingesloten door zijn buren China, Myanmar, Thailand, Cambodja en Vietnam, heeft besloten de ‘batterij’ van Azië te worden en bouwt stuwdammen in hoog tempo om de elektriciteit te verkopen. Tja, meer zware industrie heeft Laos niet en het toerisme staat nog in de kinderschoenen. De oudste stuwdam van Laos, de Nam Ngum, levert al elektriciteit sinds 1975.

De vleugellamme Mekong River Commission (zie link) met in haar logo ‘For sustainable development’ kan niet meer doen dan waarschuwen voor te lage waterstanden. China en Laos trekken zich weinig tot niets van hun buren aan….

China, stuwdam, Erik Kuijpers

En nu zijn India en buurlanden aan de beurt…

Op het kaartje hierboven ziet u de zuidoostelijke Himalaya. U ziet de rivier Yarlung Tsangpo (of Zangbo) waarin een stuwdam voor productie van 60 Gigawatt moet komen. Deze rivier heet verderop de Brahmaputra en stroomt door de Indiase deelstaten Arunachai Pradesh en Assam en daarna stroomt hij Bangladesh in waar hij uitmondt in de Ganges en daarna in de Golf van Bengalen

Oostelijk daarvan en net niet zichtbaar op het kaartje ligt de noordpunt van Myanmar en het aangrenzend oostelijk Himalayagebied waaruit zowel de Irrawaddy als de Salween ontspringen. De Irrawaddy is de grote rivier die midden door Myanmar stroomt, en de Salween stroomt aan de oostkant van Myanmar in het grensgebied met Thailand.

Men vreest ernstige impact stroomafwaarts door de geplande stuwdam.

China, stuwdam, Erik Kuijpers

Water vasthouden, en dan onregelmatig lossen naar gelang de stroombehoefte, zal in strijd zijn met de behoefte aan water benedenstrooms waar landbouw plaatsvindt, waar mensen, vissers, vlak langs de rivier wonen, waar crematies plaatsvinden en waar religieuze belangen zijn zoals onderdompeling en as-verstrooiing door de Hindoegemeenschap.

In Bangladesh, waar rivieren door laagland naar zee vloeien kan een onregelmatige lossing van water tot overstroming leiden als er ook een tyfoon woedt die zeewater opstoot. In dat land leven 30 miljoen mensen vrijwel permanent met het risico van overstromingen.

Delhi maakt zich al ernstig zorgen…

Het vertrouwen in China is, gezien de weinig coöperatieve houding rond de Mekong, heel laag. Bijna de helft van de 718 miljard kuub water die door de nieuwe stuwdam passeert blijft in India en wordt daar gebruikt. India heeft er belang bij exact de lossing van water te kennen en eist dat rekening wordt gehouden met Indiase belangen. Dit geldt net zo zeer voor Bangladesh en Myanmar, landen met tezamen 215 miljoen mensen (cijfers 2018).

China spreekt zich niet uit over de aard van de stuwdam. Is het een run-of dam waar het water direct wordt doorgelaten na gebruik, of dient het voor opslag en vindt lossing naar behoefte plaats? De laatste soort gaat betekenen dat er droogte kan ontstaan en daarna een teveel aan water.

Delhi, dat ondanks een waterverdrag al een waterconflict heeft met Pakistan over de verdeling van het Induswater, en dat in Ladakh regelmatig schermutselingen ervaart met het Chinese leger over de niet afgebakende grens, is niet blij met de eenzijdige handelingen van Chinese zijde vlak bij de grens. Het land bereidt nu zelf een stuwdam voor vlak bij de Chinese grens om het water op te vangen en zelf dan maar de lossing in de hand te houden. De extra 10 Gigawatt zijn dan meegenomen.

Extra zorgen in Tibet

Het reeds danig onder de sinificatie (‘verchinezing’) lijdende gebied vreest dat de bouw van de stuwdam en de aanleg van elektriciteitscentrales, hoogspanningsleidingen en nieuwe wegen gaat leiden tot de verhuizing van nog meer Han Chinezen naar Tibet. Deze methode om taal en cultuur de nek om te draaien is al eerder in het immense land toegepast zoals inmiddels ook de Oeigoeren hebben ervaren. Deze ‘ontwikkeling’ van het industriearme Tibet gaat, vreest men, weer ten koste van de Tibetaanse cultuur en taal.

Maar de hele regio gaat mogelijk, net als bij de Mekong, ervaren dat het met het China van Xi Jinping kwaad kersen eten is…

 

Bron:

Radio Free Asia, The Hindu.com, Aljazeera, Times of India.

Meer lezen?

Link naar een artikel in Times of India.

Foto’s en prenten

De Drie Klovendam; foto Tiantan travel.
Leegstand Mekong; photo courtesy Bangkok Post.
De regio; photo courtesy Radio Free Asia.
Hindoes reinigen hun ziel in de rivieren; wikimedia.

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*