China. Mannen, jullie sperma loopt gevaar….!

China, Sperma, Erik Kuijpers

 

Sperma-zaken; let op je zaadjes, meneer!

Drie grote Chinese instituten zijn gedoken in de gevaren die het product van ‘wat ons mannen zo lief is’ bedreigen. De China Sexology Association, China Andrology Association en de Peking University Third Hospital hebben deze week de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd. Conclusie: Roken bedreigt de kwaliteit van onze zaadjes!

In 25 instituten in China hebben 4.364 mannen meegewerkt aan onderzoek aan het product van hun intieme delen en het resultaat is dat van de rokers uit die groep 32% afwijkingen heeft aan het sperma en van de niet-rokers slechts 16,6%.
Welke afwijkingen? Het betreft minder zaadcellen, matige kwaliteit van het sperma of meer dan gebruikelijk cellen die niet volgens het boekje zijn opgebouwd. En dat komt door roken; in de gecontroleerde groep zitten veel mensen die meer dan 10 peuken per dag roken en 60% van hen rookt meer dan 5 jaar.

‘Roken heeft een negatieve werking op onze vruchtbaarheid’, aldus Jiang Hui, directeur van de China Sexology Association, een nonprofit instelling. Heel apart is dat van de onderzochte rokers 43% gewoon toegeeft te weten dat roken niet goed is voor hun zaadcellen, terwijl ze allemaal weten dat roken gewoon slecht is voor je gezondheid.

Eerder onderzoek

In 2016 is ook een onderzoek gedaan door de American Centre for Reproductive Medicine. Dat controleerde 6.000 rokende en ‘meerokende’ mannen en ontdekte dat zij minder zaadcellen hebben per zaadlozing, dat die zaadcellen minder mobiel zijn en dus niet zo goed hun doel kunnen bereiken, en meer cellen hebben die afwijkend zijn opgebouwd.

Nog meer gevaar: kokend zaad!

Stop jij jouw mobieltje in jouw broekzak? Buitengewoon gevaarlijk. De (zeer beperkte) straling van dat apparaat kan de zaadcellen doen koken en wat dat voor de kwaliteit betekent laat zich raden.
Dus heren, bescherm je toekomstig nageslacht en denk na over wat je doet!

Bron: Bangkok Post 1577142, en wikipedia.

Toelichtingen

Andrology, andrologie, wetenschap die zich richt op typische mannenkwalen zoals gynaecologie dat voor vrouwen is.

Foto’s en prenten

Sperma; wikimedia, 14625511.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 651 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*