China. R.I.P. Rust in Puin

China, Rust in Puin, Erik Kuijpers

Na de vernieling van gebouwen behorend tot het Tibetaans boeddhisme en centra voor bezinning, en na de beeldenstorm in het gebied Gansu, ten oosten van het Oeigoerengebied Sinkiang (zie hiervoor op deze site https://www.trefpuntazie.com/china-beeldenstorm-xi-jinping/ ) gaat China nog een stapje verder. Tientallen begraafplaatsen van Oeigoeren zijn met de bulldozer geruimd en daarbij is bepaald slordig omgesprongen met familiegraven en met de doden zelf.

R.I.P. betekent in China Rust in Puin

Officieel luidt het dat men alle graven wil standaardiseren. En China heeft ruimte nodig voor nieuwe steden. Dus weg met die oude graven! Voor een speeltuin voor kinderen compleet met speelgoedpanda’s, een kindertreintje en een meertje om te poedelen gooien ze een praalgraf voor een bekende Oeigoerse dichter plat. Weg met de stoffelijke resten van die culturelicus!

Overigens, ook met ‘eigen’ bouwsels weet men wel raad. In Beijing zijn de oude karakteristieke ‘Hutong’ wijken met de grond gelijk gemaakt ten behoeve van de vooruitgang. Filmpje over de Hutongwijken? https://www.youtube.com/watch?v=0fhQVywEpJo

Maar om met graven om te gaan op een Rust in Puin manier is onbeschaafd. Menselijke botten en gebroken grafstenen liggen door elkaar op de begraafplaats, of ze hebben alles bijeen geveegd en elders een ‘graf’ geplaatst, liefst kilometers ver in de woestenij.

Ban ‘de Oeigoer’ en zijn cultuur uit

Dat is het doel. Iedereen moet de standaard Han-Chinees worden die intens houdt van de Communistische Partij en van Xi Jinping. Daarom zijn er heropvoedingskampen waar ruim een miljoen Oeigoeren verblijven. Maar tegenwoordig is er ook een wat softere aanpak voor Oeigoeren die bereid zijn zich serieus in te spannen (of te doen alsof…) voor het grote Moederland dat China wil zijn. Dan moeten ze wel hun ‘godsdienst extremisme’ afzweren en inzien dat ze ‘misleid’ zijn en de juiste leer hebben verlaten…..

Daarvan is een voorbeeld beschikbaar in dit filmpje. Over de ‘scholen’ waarin Oeigoeren ‘vrijwillig’ zijn opgesloten om van hun ‘godsdienst-extremisme’ af te komen en het is gewoon zielig te zien hoe volwassen mensen dansen aan een koordje. Kijk mee: https://www.youtube.com/watch?v=WmId2ZP3h0c&feature=youtu.be

Maar ook daarna wordt de mens gecontroleerd; baarden dragen of een sjaaltje mag niet en ‘dissidenten’ kunnen zonder vorm van proces weer worden opgesloten.

Het grote China; alles moet daarvoor wijken

China is op weg wereldleider te worden. Economisch, militair en, reken maar, het Mandarijns wordt de wereldtaal. Het land trekt zich niets aan van de kritiek in de wereld en heeft binnen de regio kritiek afgekocht met de investeringen in het kader van het Belt & Road Initiative. Met geld kalmeer je alle boze praat….

Voor de Oeigoeren rest Rust in Puin. Zelfs na je dood ben je daar niet veilig als moslim.

Bron:

Bangkok Post; https://tinyurl.com/yxkqznom

Foto

Puin; wikimedia, 667780.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland