China’s kampen en intimidatie over de grenzen heen

China, Radio Free Asia medewerkers, Erik Kuijpers
De ‘feestelijke’ opening van een ‘heropvoedingskamp’

Al die aandacht voor de Oeigoeren is tegen het zere been van China dat volhoudt dat de Oeigoeren slechts voor hun eigen bestwil in ‘heropvoedingskampen’ zitten. Het wekt zo de gal op in China’s lever dat Xi Jinping gewaarschuwd heeft dat het de oplossing van het handelsconflict met de USA in de weg kan staan.

China, Radio Free Asia medewerkers, Erik Kuijpers
Logo Radio Free Asia

Intimidatie van Radio Free Asia medewerkers

Mevrouw Hoja is verslaggever van Radio Free Asia en zij krijgt in januari 2018 te horen dat 25 van haar familieleden zijn opgepakt en gevangen gezet in de Chinese provincie Xinjiang. Zij zijn allen Oeigoeren. Haar vader wordt later opgepakt. Hij is in de zeventig en ligt in het ziekenhuis, maar wordt daar bewaakt door de politie.

Wat hebben ze misdaan? Simpel: hun familielid werkt voor Radio Free Asia en die zender heeft berichten verspreid over de opsluiting van Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ waarvan het bestaan eindelijk door China is toegegeven. Met de aantekening dat de kampen ‘een groot succes’ zijn! Hoe groot dat kun je hier lezen.

Radio Free Asia is gevestigd in de USA en wordt zwaar gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid, 42 miljoen dollar per jaar voor zender en personeelskosten, en 2 miljoen dollar voor uitzendingen in de Oeigoerse en Turkse talen. ‘Propaganda’ van de USA natuurlijk! Net zoals destijds Voice of America en Radio Free Europe/Radio Liberty.

De Radio Free Asia medewerkers zijn in China hoogst verdacht. Die medewerkers plegen honderden telefoontjes per dag om snippertjes informatie los te weken uit het gesloten China en verzorgen uitzendingen in de Turkse talen via de korte golf en satelliet. China stoort die signalen…..

Gezellie hoor, familiekiekjes…..!

Collega meneer Niyaz krijgt via de Chinese social media, WeChat, een gezellig kiekje van zijn zus en zij wijst op de sofa waar twee politiemannen zitten; een van hen lacht nog vriendelijk ook. Zo van ‘De agenten van de volkspolitie weten je familie wel te vinden hoor.’

Ook andere naar Europa en de USA gevluchte Oeigoeren zijn via hun familie op de hoogte gesteld, dat China de familie weet te vinden. En als Mike Pompeo, minister van buitenlandse zaken onder Trump, vertelt dat in China de Oeigoerse mevrouw Dawut tegen haar wil is gevangen gezet, geslagen en gesteriliseerd komt haar broer in een video op nationale TV vertellen dat Pompeo een ‘regelrechte leugen’ heeft verteld. ‘Ik maak deze videoclip om de wereld nu eens de waarheid te vertellen’ zegt de man die mogelijk van een papiertje opleest…..

Bedreigingen naar de 12 journaallezers

Deze Radio Free Asia medewerkers staan onder de zwaarste druk. Zij verzorgen twee uur per dag de uitzendingen in de Oeigoerse en Turkse talen en zij houden zich niet in over de schendingen van mensenrechten in Xinjiang. Hun familieleden zijn ondervraagd, opgepakt of van de aardbodem verdwenen. Van mevrouw Hoja zijn 20 familieleden al 21 maanden geïnterneerd; haar dik in de zeventig zijnde ouders zijn gelukkig na 40 dagen vrijgelaten.

De politie heeft ze gevraagd wat ze tegen Radio Free Asia hebben verteld, maar die waren niet eens door haar geraadpleegd….. Het enkele feit dat je familie hebt bij Radio Free Asia (RFA) is al genoeg voor detentie.

‘Welnee, niks aan de hand…..’

China heeft eindelijk toegegeven dat de kampen bestaan, maar wil de wereld laten zien dat er geen mishandeling plaatsvindt. Mensen worden ‘heropgevoed’ vanwege hun geloof en vanwege ‘extremisme’. Maar in China is het dragen van een islamitisch gewaad al een daad van extremisme….

Westerse geleerden en diplomaten zijn uitgenodigd eens een kijkje te komen nemen in die kampen. Een Albaanse geleerde die kritisch was over de verslagen van RFA kwam genezen van die reis terug. Zijn mening is dat mensen worden opgesloten, omdat ze Oeigoer zijn en moslim. De Duitse onderzoeker Adrian Zenz meldt dat zelfs de Chinese pers schrijft over ‘wash clean the brains’ in de kampen. De intimidatie van Radio Free Asia medewerkers is er niet voor niets: er valt echt wel iets te verbergen.

In de links onder deze tekst staat een artikel, met schokkende details, van Adrian Zenz over het scheiden van ouders en kinderen in Xinjiang. De ouders in de heropvoeding,  de kinderen op kostscholen waar ze wordt geleerd dat er maar één god is en die heet Xi Jinping……..

China, Radio Free Asia medewerkers, Erik Kuijpers
Hoe de wereld reageert op China’s houding jegens Oeigoeren

En wat zegt de wereld?

Bovenstaand schema geeft aan welke landen zich hebben uitgesproken over de kampen in China. De landen in groen spreken hun afkeer uit; rood staat voor instemming. Opmerkelijk is dat een groot deel van de moslimwereld steun heeft uitgesproken voor het Chinese beleid tegen hun moslimbroeders.

Wat ook opvalt is dat Turkije na aanvankelijke afkeuring nu de mond dicht houdt. President Erdogan is net op bezoek geweest bij Xi Jinping en heeft zich niet negatief uitgelaten over de behandeling van Oeigoeren die afstammen van Turken. En in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, denken de twee grootste moslimorganisaties nog steeds na hoe ze moeten reageren maar er zijn geluiden dat ze het een ‘interne zaak van China’ gaan vinden….

China gaat zijn eigen gangetje met mensenrechten. En met religie, ‘opium van het volk’ volgens Karl Marx, en daardoor lijden Oeigoeren, Tibetaanse boeddhisten en christenen. En China rammelt ook aan zeerechten al sputtert Vietnam behoorlijk tegen, als enige van de belanghebbende landen.

Het China van Xi Jinping doet wat het wil. Dat blijkt te kunnen als je een dikke portemonnee hebt en zwijgen kunt kopen.

Bron:

The Economist, 24 oktober 2019.

Meer lezen?

JPR, the Journal of Political Risk; auteur Adrian Zenz, over het gedwongen scheiden van ouders en kinderen. Het artikel bevat schokkende details.  https://tinyurl.com/y68cg47w

China niet blij met kritiek over de Oeigoeren; https://tinyurl.com/y5w67xgj

Filmpje

Over de kampen met Oeigoeren; https://www.youtube.com/watch?v=cMkHcZ5IwjU

Foto’s en prenten

De ‘feestelijke’ opening van een ‘heropvoedingskamp’ in Xinjiang provincie, China; wikipedia, 58154383, fair use.
Logo Radio Free Asia; wikipedia.
Hoe denkt de wereld over wat China doet tegen de Oeigoeren? Wikimedia, 83165498

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*