China plaatst binnenkort een tweede maan aan de hemel

Het begrip ‘kunstmaan’ krijgt binnenkort een nieuwe betekenis. Vroeger bedoelden we daar een satelliet mee, zoals de Spoetnik. Maar sinds China van plan is een tweede maan aan het firmament te plaatsen, moeten we het begrip kunstmaan opnieuw definiëren.

Het gevaarte wordt in 2020 in een geostationaire baan om de aarde gebracht. Dat betekent dat de maan een vaste plek aan de hemel zal krijgen. Volgens Wu Chungfeng, voorzitter van het Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co. Ltd. (CASC) is het de bedoeling dat het licht van de kunstmaan acht keer zo helder is als dat van de echte maan. Dat is genoeg om een gebied met een diameter van 80 kilometer van licht te voorzien. Straatlantaarns zijn dan niet meer nodig, hetgeen aanzienlijk scheelt in de kosten.

Redactie, China, Tweede maan, Straatverlichting
Een extra maan scheelt aanzienlijk in de kosten voor straatverlichting.

De gelukkigen die eens lekker in het maantje worden gezet, zijn de inwoners van de stad Chengdu (provincie Sichuan), goed voor ruim 14 miljoen inwoners. Ook in de rest van China zal de maan te zien zijn en wellicht zelfs buiten China. Wat de kunstmaan gaat doen met de natuur is niet bekend. Veel dieren reageren op een volle maan, bijvoorbeeld doordat ze zich massaal gaan voortplanten. In ieder geval is wel bekend dat veel mensen maanziek worden van een volle maan (vergelijk het Engelse woord lunatic). Aristoteles en Plinius de Oudere meenden zelfs dat een volle maan de oorzaak was van een bipolaire stoornis.

Redactie, China, Tweede maan, Horoscoop
Horoscoop uit 1792 voor mensen die bij volle maan zijn geboren.

Toch krijg je het idee, dat de Chinezen niet veel gekker kunnen worden. Het idee om een extra maan aan de hemel is al idioot genoeg. Of de Chinezen zich massaal zullen gaan voortplanten door de extra maan is niet bekend.

Bron: LiveScience van 18 oktober.

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*