Oeigoerse vreugde. Pair Up – Become Family

China, Pair Up and Become Family, Erik Kuijpers

Ambtelijk bericht van familieambtenaar Li-Wang aan de President.

Meneer de President,

Uw nederige dienaar Li-Wang is in 2017 door de Volksrepubliek benoemd tot ‘familielid’ in het kader van Uw programma ‘Pair Up – Become Family’ bij de Oeigoerse familie Yuggor in de autonome regio Xinjiang (XUAR). De familie Yuggor heeft mij in hun woning uitgenodigd om van mij informatie te krijgen over hun leven en over de politiek.

Dit heb ik graag aanvaard in het kader van dit ‘Pair Up – Become Family’ programma om gezinnen te helpen als de man des huizes is opgenomen in een scholingskamp. De heer Yakub Yuggor is opgenomen in een kamp vanwege zijn sterke religieuze gevoelens die nu eenmaal politiek incorrect zijn.

Het is mijn taak het gezin te begeleiden op hun weg naar goede burgers van de Volksrepubliek. Mijn programma loopt nu twee jaar en mijn werkzaamheden zijn series van zes dagen waarop ik geheel intern ben bij het gezin in huis.

China, Pair Up and Become Family, Erik Kuijpers

Ik ben daar dag en nacht en slaap bij mevrouw Yuggor op het bedplatform maar ik hou me keurig aan de regels en hou een afstand van 1 meter aan. Soms liggen we er met 4 want in de winter kan het hier min 26 worden en komen haar dochters er bij liggen. De familie is echt enthousiast over het ‘Pair Up – Become Family’ programma en vooral dat ik steeds in huis kom en ik hoor dan ook geen klachten.

Overdag praten wij met de familie over hun houding naar de Staat en naar de Communistische Partij en ik breng nieuwe ideeën over aan de familie. Hier, in onze prefectuur in Kashgar zijn wij nu met 80 ‘familieambtenaren’, mannen, die op deze wijze de families begeleiden. Het fijne is dat wij al warme gevoelens gaan krijgen voor de gastgezinnen die zo vriendelijk zijn ons op te nemen. Maar wij zijn nette mensen, wij Han Chinezen, en wij maken geen misbruik van de situatie dat wij moeten slapen naast de vrouw van iemand die in het kamp is opgenomen.

Er zijn geen klachten, verneem ik van de prefectuur, want wij promoten slechts etnische harmonie. Ik neem ook voedsel mee voor hen want ik ben geen moslim en wat zij eten lust ik niet. Dus ik neem alcoholische versnaperingen mee voor mevrouw en voorts varkensvlees en zij eten dat gezellig met mij mee. En ze leren zo de Chinese taal en de grote voordelen van de Chinese politiek die moet leiden tot eenheid.

Uw dankbare dienaar, Li-Wang.

 

China, Pair Up and Become Family, Erik Kuijpers

Gedwongen assimilatie bij Pair Up – Become Family

Human Rights Watch heeft bewijzen dat vanaf de start in oktober 2016 meer dan 100.000 familieambtenaren zijn aangesteld in Xinjiang en dat zij regelmatig gezinnen bezoeken. De bedoeling is een miljoen ambtenaren op te leiden. Zij gaan volgens schema om de zoveel weken tot een volle week inwonen bij Oeigoeren, vooral in afgelegen gebieden.

Families kunnen waarschijnlijk niet weigeren de ambtenaar op te nemen. In hun rapporten en op de social media van de agentschappen worden familiekiekjes geplaatst, met uiteraard ook de familieambtenaar in beeld, over huiselijke zaken zoals bed opmaken, gezamenlijk slapen en eten en het opleiden van de kinderen. Of de families hebben ingestemd met plaatsing op social media is onbekend.

HRW noemt dit ‘deeply invasive forced assimilation practices‘ die niet alleen de basale mensenrechten schenden maar ook haat zaaien in de regio. De president van het World Uyghur Congress noemt dit de totale vernietiging van veiligheid, zekerheid en het welbevinden van gezinnen alsmede dat het Oeigoerse huizen omtovert in gevangenissen waaruit niemand kan ontsnappen.

Bron:

Radio Free Asia, 31 oktober 2019; https://tinyurl.com/y2qgasmd

Meer lezen?

Onder dwang: varkensvlees en alcohol voor moslims.

Foto’s en prenten

Mensen; foto freepik.

Bedplatform; foto in dank aan MADE.COM.

Logo HRW; wikimedia, 6440997

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 790 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*