China. Een miljoen Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’?


China, Oeigoeren, Erik Kuijpers

 

Tien miljoen mensen echt in de verdrukking

Turken en hun afstammelingen vormen in de derde eeuw vóór onze jaartelling al de grootste stammen in Centraal Azië. Eerst Oğuzen (Oegoezen), later Göktürken die een rijk uitbouwen van de Zwarte Zee tot aan de Chinese muur, en tenslotte Oeigoeren die in het jaar 745 hun rijk stichten in wat vandaag de Chinese provincie Xinjiang vormt, ook wel genaamd de Sinkiang Oeigoerse Autonome Regio.

China, Oeigoeren, Erik Kuijpers
Provincie Xinjiang (Sinkiang)

Sinkiang is een autonome regio binnen China met een eigen regering. Het is een gebied met minderheden zoals er vijf zijn in China waaronder Tibet. Vanaf 1755 vormt het een deel van China. Er zijn opstanden geweest tegen de Chinese overheersing maar tenslotte wordt het in 1955 definitief Chinees.

Oeigoeren hebben zich in de 12e/13e eeuw bekeerd tot de islam en hun taal is verwant aan het Turks. De hoofdstad van de provincie is Ürümqi en ligt ongeveer 2.400 km hemelsbreed van Beijing af. De provincie grenst aan de westkant onder meer aan Kazachstan.

Het aantal Oeigoeren wordt geschat op 10 miljoen en ze delen de provincie onder meer met Han-Chinezen die, sinds de 19e eeuw al, vrijwillig dan wel gedwongen zijn gemigreerd uit andere delen van China. Cijfers ontbreken maar aangenomen wordt dat er net zoveel Han-Chinezen wonen als Oeigoeren. De andere bewoners zijn onder meer Kazachen.

China, Oeigoeren, Erik Kuijpers
Yugor, Oeigoeren in 1944.

Onderdrukt vanwege hun religie

China heeft het niet zo op religies. Dat wordt als vijandig gezien.

De Oeigoeren worden onderdrukt door het beleven van hun religie onmogelijk te maken. Mannen geen baarden, kinderen geen religieuze namen. Een boerkaverbod, het gedwongen laten drinken van alcohol en het voeden van varkensvlees zijn methodes die tot agressie en aanslagen hebben geleid. En dat is voor China een reden de repressie op te voeren.

China wil ten koste van alles niet dat er in Sinkiang een grote Oeigoerse diaspora kan komen. Het wil voorkomen dat een leider die de Tibetanen wel hebben, de Dalai Lama, Oeigoeren in het buitenland kan opzwepen zoals wel plaatsvindt onder Tibetaanse bannelingen.

“Heropvoedingskampen”

De daar wonende Oeigoeren alsmede de Oeigoeren die uit buitenlanden worden gedeporteerd naar Sinkiang worden opgesloten in wat China noemt ‘heropvoedingskampen’. Daaronder niet alleen de Oeigoeren die zich hebben aangesloten bij extremistische moslimgroepen in het Midden-Oosten of teruggestuurde vluchtelingen uit andere landen; ook mensen die al hun leven lang in Sinkiang wonen..

Naar schatting zit thans een miljoen Oeigoeren vast in kampen al kent niemand de juiste cijfers. Internationale organisaties maken zich ernstig zorgen over de behandeling van die mensen omdat er sprake zou zijn van marteling en andere schending van mensenrechten.

Hier een verslag van Radio Free Asia met schokkende verhalen over wat in die kampen schijnt plaats te vinden.

China ontkent in alle toonaarden dat in de kampen meer gebeurt dan heropvoeding zoals het bijbrengen van Chinese normen en waarden, en houdt vol dat mensen goed verzorgd worden. De regio wordt met geld gesust; als China met de geldbuidel rondgaat in het kader van het Belt & Road Initiative verstommen commentaren over de behandeling van Oeigoeren.

China, Oeigoeren, Erik Kuijpers
Erawan, aanslag.

Vluchtelingen in Thailand en andere landen

In juni/juli 2015 stuurt Thailand honderd Oeigoerse vluchtelingen, op weg naar Turkije, terug naar China. Het is de directe aanleiding voor de aanslag op het Erawan heiligdom waarbij 20 doden vallen en 130 gewonden, en de mislukte aanslag, een dag later, op een pier, beide in Bangkok.

Egypte, Vietnam en Cambodja hebben ook Oeigoeren teruggestuurd naar China waar, met name de mensen uit Egypte, zonder vorm van proces zijn opgesloten vanwege ‘het bestuderen van de koran’. Meer hebben ze niet op hun kerfstok maar dat is voor China al genoeg reden.

Concentratiekampen?

De Turkse president Erdogan zegt in 2009 dat de behandeling van moslims in China gelijk staat aan genocide. Dat verziekt de verhoudingen met China terwijl Turkije ook kandidaat is voor een dotatie uit de ruim gevulde Chinese geldbuidel. Turkije past immers in de Chinese plannen voor het herstel van de zijderoute voor China’s handelsverkeer.

Deze week valt Turkije opnieuw de behandeling van Oeigoeren aan in stevige taal. Het woord ‘concentratiekampen‘ valt. Turkije noemt de behandeling ‘a great shame for humanity’. De VN noemen het Chinese optreden ‘forced indoctrination, torture and brainwashing’ van een miljoen Oeigoeren. China daarentegen herhaalt dat het de religie en de cultuur van zijn minderheden beschermt en alleen optreedt tegen extremisten.

Maar moet je daarvoor een miljoen mensen opsluiten?

 

Bron:

Bangkok Post nr 1626974; https://tinyurl.com/yyckhaw5

Meer lezen?

NOS.nl; https://tinyurl.com/y5e2brmg
Oeigoeren en hun geschiedenis; https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren
Het Oeigoerse Rijk vanaf 745; https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoerse_Rijk
Xinjiang/Sinkiang; https://nl.wikipedia.org/wiki/Xinjiang

Geraadpleegde bronnen

Bangkok Post, De jonge Turken, Mondiaal Nieuws, NOS en VN.

Foto’s en prenten

Kamp in Xinjiang; wikipedia, 58271111
Xinjiang, autonoom deel van China; wikimedia, 4046365.
Yugor, oer-Oeigoeren, foto 1944; wikimedia, 15843396.
Erawan, aanslag, 17-08-2015; wikimedia, 42503257.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Ja, kunnen jullie niet eens wat opgewekte berichten schrijven? Ik word zo moedeloos hiervan….(ironie).
    Ik denk niet dat het met religie alleen of zelfs hoofdzakelijk te maken heeft. Er zijn christelijke gemeenschappen in China (en Laos) die diep buigen voor de Chinese Keizer (en het Gezag) en dus met rust worden gelaten. Boeddhisten in Thailand (de monnik Phra Phimonlatham, 3 jaar bajes) en in Laos werden/worden ook vervolgd als ze zich verzetten tegen de Staat. Daar ligt het probleem.

    https://www.trefpuntazie.com/thailand-portret-phra-phimonlatham/

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.