China. Oproep tot blokkeren CCP op Twitter

China ligt er misschien niet wakker van. In het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op om China op Twitter te blokkeren. Terwijl juristen en politici nog altijd debatteren over de implicaties van het blokkeren van het Twitteraccount van de president van de Verenigde Staten, vragen Britse parlementsleden en Joodse leiders dezelfde standaard toe te passen op Chinese ambassades.

Het argument? China verspreidt, net als Trump, via haar ambassades een behoorlijk dosis nepnieuws. Chinese diplomaten in verschillende landen, zo wordt gezegd, zouden veelvuldig gebruik maken van Twitter om valse informatie te verspreiden over tegenstanders van de CCP zoals pro-democratie activisten in Hongkong en andere dissidenten. Ook zouden zij haat zaaiende taal hanteren tegen Oeigoeren en Tibetanen.

Een specifiek geval betrof de berichten, dat Oeigoerse vrouwen met geweld gesteriliseerd werden. China beantwoordde dit met een artikel in de China Daily. Daarin werd gesteld dat ‘om extremisme uit te bannen, Oeigoerse vrouwen werden geëmancipeerd en gender gelijkheid gepromoot werd, zodat ze niet langer babymachines zouden zijn’. De Chinese ambassade in Washington zette het artikel op Twitter, wat leidde tot protesten van vrouwen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

Het conservatieve Britse parlementslid Nusrat Ghana vroeg daarop aan Twitter om de accounts van Chinese diplomaten te blokkeren. Ze merkte daarbij op dat deze naast het beledigen van Oeigoerse vrouwen onophoudelijk nepnieuws verspreiden over deze etnische minderheid, over demonstranten in Hongkong, Tibetanen en mensen die vervolgd worden voor hun religieuze of politieke ideeën in China. Bovendien zouden deze tweets aanzetten tot geweld, die de veiligheid van Oeigoeren en andere critici van de CCP in gevaar brengen.

Nadat Twitter vond dat het politici op het allerhoogste niveau mag blokkeren, is er inderdaad geen enkele reden te bedenken om dit niet toe te passen op Chinese ambassades. Britse parlementariër Tom Tugendhat zei dat Twitter-accounts door Chinese ambassades worden gebruikt om te beweren dat “etnische zuivering een vorm is van gendergelijkheid.”

In het Verenigd Koninkrijk heeft de joodse gemeenschap herhaaldelijk haar stem verheven om te pleiten voor de Oeigoerse zaak. In de woorden van Edwin Shuker, vicepresident van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden: “De poging van China om middels haar ambassade in de VS een vermeend programma van gedwongen sterilisatie onder Oeigoerse vrouwen als een humanitaire maatregel te presenteren is schandalig en walgelijk”.

Twitter kan deze oproepen tot het blokkeren van Chinese diplomaten natuurlijk gewoon naast zich neerleggen. Maar dan loopt het grote kans beschuldigd te worden van inconsistentie en dubbele normen.

Ook op Trefpunt Azië: Het poldermodel versus de totalitaire zekerweters van China

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*