U kunt weer tijgerballen bestellen

Lusteloos, geen zin in seks? Driemaal daags een tijgerbal en u bent weer het mannetje. Innemen met een glaasje water.

André van Leijen, Tijgerballen

Als het aan de Chinese autoriteiten ligt, kan dat binnenkort weer. De Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van de Volksrepubliek China, heeft namelijk afgelopen maandag in zijn oneindige wijsheid het gebruik van tijger en neushoorn voor medische doeleinden vrijgegeven. Vooralsnog gaat het om tijgerbot en rinoceroshoorn.

Zijn er dan na 25 jaar verbod op medicinale tijgerproducten (ik houd het maar even bij de tijgers) weer genoeg tijgers? Is de populatie voldoende aangegroeid?
Nauwelijks. Er zijn er wereldwijd niet meer dan 4000 tijgers. En die worden geacht 1,4 miljard Chinezen van hun ongerief af te helpen. Dat is 350.000 Chinezen per tijger. Een doorsnee tijger weegt 200 kilogram. Dat betekent dat iedere Chinees recht heeft op ongeveer 0,6 gram tijger. Dat is tien keer minder dan een suikerklontje.

André van Leijen, Tijgerballen, Populatiegrootte

Die jongens van de Staatsraad van de Volksrepubliek China zijn natuurlijk niet dom. Die weten dat een populatie van slechts 4000 tijgers geen levenskansen meer heeft. Te weinig genetische variatie. Daar komen gekke tijgers van. Dat snappen die domkoppen van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, de Waddenvereniging en Zuid-Hollands Landschap natuurlijk allemaal niet. Die hebben niet door dat het een aflopende zaak is met die tijgers, dat je ze daarom maar het beste gelijk in potjes en flesjes kan stoppen. Eigenlijk is het een soort uitverkoop. De tijgers zijn gewoon op.

Je kunt leuke dingen doen met de resten van een tijger.

Maar heeft die 25 jaar, dat het verboden was om medicinale tijgerproducten te gebruiken, dan niets geholpen?
Nee. Want ook al was het verboden, de verkoop ging gewoon door. Al dan niet onder de toonbank. Bovendien was het toegestaan om poeder te verkopen, gemaakt van tijgerbot. Gemengd met wijn werd het poeder aan de man gebracht. Op het etiket hebben ze voor zekerheid maar weggelaten dat het spul gemaakt is van tijgerbot. Wel staat een afbeelding van een tijger op het etiket. Dan weten de Chinezen genoeg.

André van Leijen, Tijgerballen, Reclame tijgerbotwijn
Reclame voor wijn gemaakt van tijgerbotten.

Helaas is het zo, dat een tijger het niet overleeft, als je hem sloopt om zijn botten eruit te halen. Tja, en wat doe je dan met de rest van de tijger? Nou, daar kan je nog heel leuke dingen mee doen. Kijk maar in het onderstaande lijstje.

 

André van Leijen, Tijgerballen, Delen van tijger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gal: tegen spasmen bij kinderen;
Bloed: bevordert je wilskracht;
Hersenen: tegen luiheid;
Oogballen: tegen malaria en epilepsie;
Darminhoud: tegen alcoholisme;
Vlees: zorgt voor vitaliteit;
Klauwen: tegen boze geesten;
Vet: tegen het braken;
Vacht: indien verbrand gaat het ongedierte tegen (vooral honderdpotigen);
Neushuid: voor behandeling van oppervlakkige wonden;
Penis: afrodisiacum;
Huid: tegen geestesziekten;|
Maag: als je maag van streek is;
Tanden: tegen astma en aandoeningen van de genitaliën;
Snorharen: tegen kiespijn.

(Bron Killed for a cure: https://www.traffic.org/site/assets/files/9563/killed-for-a-cure.pdf )

Soft power

En helpt het ook?
Nou nee. Althans volgens de geldende wetenschap is er geen bewijs dat het werkt. Volgens de traditionele Chinese geneeskunst werkt het wel. En die traditionele geneeskunst is gebaseerd op de Pen Ts’ao. Dat is hèt boek van de traditionele Chinese geneeskunst, naar verluidt afkomstig van de mythische keizer Shen Nung, die 4800 jaar geleden leefde (zie ook: https://www.trefpuntazie.com/drugs-cannabis-thailand/

André van Leijen, Cannabis, Shen Nung
Shen Nung

Voor zover ik kan nagaan is het enige middel dat mogelijk wel werkt poeder van tijgerbot. Uit een wetenschappelijk publicatie (Yifan Li e.a., 2017), blijkt dat tijgerbot helpt tegen klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat (skelet en spieren). Denk aan osteoporose en artrose. Het middel dat zij gebruikten was echter nagemaakt tijgerbotpoeder. Blijkbaar bevatte het de werkzame bestanddelen, die van nature in tijgerbot zitten.

De vraag is waarom de wijze mannen en vrouwen van de Staatsraad van de Volksrepubliek China nu ineens het gebruik van tijgerbot voor medische doeleinden vrijgeeft. Dat is een mysterie, zeker als je bedenkt dat er een kunstmatig product is, dat even goed werkt.
Maar misschien is het niet zo’n mysterie. China is bezig zijn invloed in wereld te vergroten. Dat gebeurt op twee manieren: militair en via soft power. Via soft power vergroot je je invloed doordat je je taal en cultuur opdringt.

Toen ik in Thailand woonde, keek ik geregeld naar de Engelstalige CCTV, de Chinese staatstelevisie. Elke week was er een programma waarin propaganda gemaakt werd voor Chinese wetenschap en cultuur. Ook de traditionele Chinese geneeskunst kwam aan bod. Het vrijgeven van tijgerbot en rinoceroshoorn als geneesmiddel past uitstekend in dat straatje. Net als het oprichten van Confuciusinstituten dat doet. Zie: https://www.trefpuntazie.com/zijn-confuciusinstituten-te-vertrouwen/ 

Nu maar gauw met z’n allen bij Alibaba een potje tijgerballen bestellen. Voordat de tijgers op zijn.

Bron: Het wetenschappelijke artikel over tijgerbotpoeder als medicijn: https://www.researchgate.net/publication/313286476_Traditional_Chinese_Medicine_Bionic_Tiger_Bone_Powder_for_the_Treatment_of_AI-Associated_Musculoskeletal_Symptoms

 

 

 

André van Leijen
Over André van Leijen 171 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.