China. Moeten onze mannen Macho’s of Sissies zijn?

Er woedt een ernstig debat in China: moeten onze mannen Macho’s of Sissies zijn?

Aanleiding is het filmpje “The first class of school” dat aan het begin van dit nieuwe schooljaar op de staatstelevisie te zien was. Honderd miljoen leerlingen van basisschool tot en met middelbare school waren verplicht naar het filmpje te kijken. Aan de hand van het filmpje moesten ze een essay schrijven met als thema ‘droom, verlangen, verkenning en toekomst’.

Niet alleen de leerlingen, ook de ouders worden geacht te kijken. En daar wringt de schoen, want de leerlingen vonden het over het algemeen wel prima, maar veel ouders vonden het helemaal niks. Wat is het geval?

In het filmpje is de populaire jongensband New F4 prominent aanwezig. Daar is op zichzelf niets mis mee, behalve dan dat de boys er nogal vrouwelijk uitzien. Eén van de ouders schreef op Weibo, het equivalent van Twitter: “Vier Sissies openden het programma met zang en dans. Als onze jeugd vervrouwelijkt, zal dat ons land verzwakken. De directeur van het programma zou moeten worden ontslagen.”

Redactie, China, Macho's of Sissies, New F4
New F4

Een andere ouder zei: “Ik kan niet geloven, dat het Ministerie van Onderwijs en Propaganda een Sissy-cultuur bevordert. Ze sturen een stelletje Sissies met lipstick, oorpiercings, geverfd haar, bijgewerkte wenkbrauwen en armbanden af op onze jongeren.”
Ook anderen veroordeelden “fresh little meat” (internet slang voor jonge feminine manlijke beroemdheden met een porseleinen huid en kleine heupen). “We moeten dit soort schadelijke cultuur boycotten en ons jeugd de juiste cultuur bijbrengen.”

De People’s daily, klankbuis van de communistische partij, verdedigde het programma juist. Ze riep op respect te hebben voor verschillende opvattingen van esthetiek en waardering te hebben voor innerlijke schoonheid.
Beïnvloed door de Japanse en Koreaanse popcultuur heeft China steeds meer oog voor sterren van het “fresh-little-meat-type”. Zo heeft ene Lu Han, ex-lid van de Koreaanse jongensband EXO, 52 miljoen fans op Weibo.

Redactie, China, Macho's of Sissies, Lu Han
Lu Han

Mooi, lieve mannen hebben altijd bestaan in de geschiedenis van China. Traditionele Confuciaanse waarden promoten juist intellectuelen met een gepolijst uiterlijk, verfijnde manieren en zuivere moraal. Dus waar komt die roep om masculiniteit dan ineens vandaan?

Redactie, China, Macho's of Sissies, Macho

Een verklaring is dat de traditionele Chinese man in verwarring is. Altijd heeft hij zich kunnen koesteren in het patriarchaat, waarin vrouwen in de keuken staan en kinderen baren. Nu er veel meer mannen dan vrouwen zijn en vrouwen steeds meer deel nemen aan het maatschappelijk leven, verliest de traditionele man grond onder zijn voeten. Chinezen zeggen dat zulke mannen “straight man cancer” hebben.

Naar: Goats and soda, stories of life in a changing world, 30 september, 2018

 

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Er waren ook wel wat mensen op die Weibo site die Sissies verdedigden. Vooral de laatste is leuk. Ik vermoed dat velen er zo over denken…

    Some Weibo users attribute the viral debate to male insecurity and China’s gender imbalance.
    “Why can’t effeminate men be respected?” argued a Weibo user. “It shows aesthetic diversity, a sign of our progressing society …. Those who criticize ‘sissies’ are not open-minded!”
    “Those who think we’re facing a masculinity crisis are living under the shadow of patriarchal mechanism. It only shows the country’s gender inequality,” commented another.
    Said another, “I’d rather date a sophisticated sissy rather than a sloppy man with ‘straight-man cancer.'”

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.