Is dat coronavirus toch nog érgens goed voor

China, covid-19 virus, Erik Kuijpers

From China with love! Hartelijke kussen uit China voor de restjes ‘wildlife’ die wij mensen op de wereld gelaten hebben. China denkt te weten dat het covid-19 virus is ontstaan in de regio Wuhan op een markt waar wilde dieren worden verkocht. De eerste berichten dateren van 12 december 2019. Het betreffen drukke markten waar dieren als kippen, fazanten, vleermuizen, marmotten, slangen, herten en konijnen, en organen van dieren worden verkocht.

En nu, eindelijk, heeft het dagelijks bestuur van het Nationaal Congres besloten dat in het hele land een ban komt op de consumptie van en de illegale jacht op wilde dieren.

China, covid-19 virus, Erik Kuijpers
Civetkatten

Het covid-19 virus komt van dieren

Als schuldigen worden genoemd vooral vleermuizen, civetkatten en schubdieren en samen met tijgers, ivoor en neushoornkeratine levert dat een illegale handel op met een waarde van 74 miljard dollar per jaar; geschat want een keurige boekhouding zul je er niet van vinden….

Laos is door het covid-19 virus gedwongen mee te doen. Want die handel mag China niet meer in. Laos, ondertekenaar van het CITES verdrag sinds 2004, is een van de landen waar een loopje wordt genomen met de regelgeving en waar de lokale overheid tegen betaling best bereid is de andere kant op te kijken. Maar in dat Laos is nu een grote voorraad van illegale handel in beslag genomen; zie de hoofdfoto uit december 2019.

China, covid-19 virus, Erik Kuijpers
Pangolin, schubdier

In de noordelijke regio Oudomxay, net ten noorden van de stad Luang P(h)rabang, heeft de overheid de afgelopen drie maanden grote vangsten gedaan van bovengenoemde dieren alsmede van herten, apen, vogels en wilde zwijnen. ‘Wij kunnen niet alles controleren, het is een groot gebied. Maar wij hebben veel in beslag genomen en proberen de stropers op andere gedachten te brengen’ aldus een ambtenaar.

De lokale bevolking is er allerminst blij mee. Het eten van ‘wild’ is een deel van hun bestaan; ze weten niet beter hun leven lang. En dat laten ze door het covid-19 virus niet afpakken.

Maar vooralsnog is er in China geen vraag meer naar beschermde dieren; de angst voor het virus zit er overal goed in. De handel in Laos en mogelijk ook in buurland Myanmar is zo een gevoelige slag toegebracht en hopelijk herstelt de populatie van bedreigde diersoorten zich.

Doch let wel, deze handel is een eeuwen bestaand en uiterst hardnekkig probleem. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, ook niet in China.

Bron:

Radio Free Asia

Meer lezen?

China en het gebruik van uitstervende diersoorten ten behoeve van traditionele geneeskunst.

Laos en de handel in tijgers.

Het CITES verdrag. Wikipedia.

Foto’s en prenten

In beslag genomen wildlife in Laos; photo courtesy of Citizen Journalist.

Civetkatten; wikimedia, 17717291.

Schubdier, pangolin; wikimedia, 4145282.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

 1. Misschien domme vragen maar;
  1. wordt er gekeken naar de schubdier voor een vaccin? Het blijkt inderdaad van de schubdier af te komen, doordat een patiënt van de arts die in China is overleden aan Covid 19 doordat de patiënt besmet vlees had gegeten. helaas werd de arts in beginsel niet geloofd.
  2. Nederland is bezig met het “zalfje” wat uiteraard goed is voor besmette personen, maar pakt Nederland of welk land dan ook de oorzaak aan door naar dit dier te kijken? Ik vraag dit omdat als met door een spin of slang gebeten wordt binnen een bepaalde periode een anti-stof moet hebben dat van hetzelfde dier afkomt.
  3. Heeft u bovenstaande aan de RIVM doorgegeven? Zij krijgen uiteraard zo veel berichten dat het mijns inziens moeilijk is allemaal te lezen, maar bovenstaande lijkt mij zeer van belang voor de oplossing / vaccin.

  • Anoniem, domme vragen bestaan niet.

   Er is internationaal zoveel onderzoek gedaan en gepubliceerd over de coronavirussen onder meer door het CDC in de USA dat ik er niet aan twijfel dat de NL onderzoekers alle facetten van genoemde dieren al kennen. Maar het staat jou uiteraard vrij het RIVM op de hoogte te stellen van publicaties in de Thaise en internationale pers en internetmedia.

   Dank voor jouw reactie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*