China: Kerstman persona non grata verklaard.

Kerstmis in Thailand. In alle hoeken en gaten van de stad staan kerstbomen, arresleeën voortgetrokken door roedels rendieren, hittebestendige sneeuwpoppen…ook rendier Rudolf komt voorbij. Zijn neus rood aangelopen. Alles opgetuigd met veelkleurige knipperende discolichten. In de Tesco word ik verwelkomd door diverse kerstmannen. ‘Jingle bells’ schalt door het grootgruttersbedrijf. Wanneer ik sufgejingled bij de kassa aankom, reken ik af bij een caissière met twee kerstmutsen op. Verbijsterd onderga ik de overkill van het Thaise kerstgebeuren. Zouden de Thais denken dat wij echt in de Kerstman geloven? Is hij zelfs al opgenomen in het pantheon aan goden dat Thailand rijk is? Net als Brahma, Vishnu en Shiva? Ik vraag het aan een Thaise kennis. ‘Nee hoor’, zegt ze, ‘maar we houden wel van een feestje.’

edactie, China Kerstman persona non grata, Thailand

Dat schreef ik vijf jaar geleden. Toch zou mijn verbijstering groter zijn geweest, als de Thais hadden gezegd: weg met al die rotzooi. Dit willen we niet. We zijn een boeddhistisch land. De kerstman hoort hier niet.

En toch gebeurde dat afgelopen week. Niet in Thailand, maar in een land waar de tolerantie een stuk minder is. China. Daar werd op 24 december de kerstman persona non grata verklaard. En niet alleen de persoon op zich, maar alles wat de man in zijn kielzog placht mee te zeulen. Binnen 24 uur werden in een shopping mall van 27 verdiepingen in de stad Nanyang alle kerstbomen, kerstverlichting, bellen, toeters, rendieren, arresleeën, kerststallen, ezels, Joseffen, Maria’s en zelfs kindekes Jezus verwijderd. Ook de levensgrote teddybear die bij de ingang stond, moest er aan geloven. Wat die met kerstmis te maken heeft, begrijp ik niet zo goed, maar waarschijnlijk een geval van just on the wrong place at the wrong time.

 

En Nanyang is niet de enige stad. Drie andere steden ondergingen hetzelfde lot. Zo staat in Kunming (provincie Yunnan) op het dragen van een kerstmuts een straf van 250 euro. Naar verluidt vindt de ontkerstening plaats in opdracht van de Communistische Partij. China moet immers van Xi Jinping meer Chinees worden. Of er al kerstmannen zijn ondergebracht in heropvoedingskampen is mij niet bekend.

Bron: https://abcnews.go.com/International/wireStory/santa-coming-towns-china-59993874

 

 

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Dat land glijdt steeds verder weg in duisternis en totale onderdrukking. Trieste vertoning.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.