Chinese internetcensuur; ‘ik zie je dus gedraag je…’

China, internetcensuur, Erik Kuijpers

Het Big Bro gehalte van het Chinese internet is ogenschijnlijk nog niet ‘big’ genoeg!

De machtige partijbonzen hebben in hun wijsheid gedragsregels gemaakt onder de naam ‘On managing the online ecologie‘. Voordat je nu gaat denken dat ze iets milieuvriendelijks gaan doen: ecologie betekent hier de ‘verhouding tussen jou en de omgeving’.

De twintig geboden van internetcensuur

Waren dat niet ooit tien geboden? Maar vooruit, tijden veranderen en China is wel wat groter dan de Sinaïwoestijn.

Een opsomming uit de tekst:

Gij zult de Chinese Communistische Partij niet belachelijk maken.

Pornografische en seksistische opmerkingen zijn verboden alsmede het aanprijzen van een extravagante levensstijl. Ook corruptie mag echt niet.

‘Blood and convulsions’ mogen niet. Aardig: convulsion betekent ook lachstuip maar vermoedelijk bedoelt men verstoring van de openbare orde. Onbehouwen woordkeus kan echt niet, net als ‘geografische discriminatie’ wat dat ook moge betekenen.

En wat ook niet mag is ‘religious content deemed to be part of an evil cult’; nee, geen enkele communist aanvaardt ‘boosaardige godsverering’. Daarom zitten nu meer dan een miljoen Oeigoeren vast voor heropvoeding.

China, internetcensuur, Erik Kuijpers

Wat mag dan wel? Zwaaien met het rode boekje van Mao was jaren gemeengoed maar de baas, Xi Jinping, is nog niet aan schrijven toegekomen. Maar als goed Chinees ken je uiteraard ‘The Thought of Xi Jinping on Socialism‘ en dat mag je vrijuit promoten op het internet.

En tenslotte, in het Engels want dit moois is niet te vertalen, ‘Other positive content would include what is true, good and beautiful, as well as that which promotes unity and stability’.

China, internetcensuur, Erik Kuijpers
President Xi Jinping

Baas en kornuiten kijken toe……

President Xi Jinping, die mogelijk voor het leven deze functie bekleedt, heeft volledige controle over het internet. De grote softwareleveranciers en de social media hebben speciale software voor China geschreven (en mogelijk ook voor landen als Noord-Korea) en lopen aan het handje van Xi mee. Geld is geld!

Er zijn regionale centra waar gezagsgetrouwe dienaren het internet afzoeken naar alles wat niet mag en als je als gebruiker naast het potje piest krijg je een waarschuwing maar directe afsluiting kan ook. Doe je bijvoorbeeld hoogst onvriendelijke dingen als voor de camera een peuk opsteken of het tonen van een naar Chinese normen te ruim decolleté dan krijg je een waarschuwing of een ingreep!

Kijk mee met dit filmpje over internetcensuur waar een brave borst uitlegt wat hij allemaal doet voor de goeie zaak: https://youtu.be/4vpPqYYyUdU

Maar in zo’n muur kunnen gaten vallen…..

En daar heeft men een oplossing voor: druk uitoefenen. Slimme mensen kunnen het systeem omzeilen maar lopen toch eens tegen de lamp. Dan komt de politie langs voor een stevig gesprek, of voor iets pittigers, en doe je dit vanuit een buitenland dan zoekt men jouw familie op en die zal je dan wel ompraten om je weer te gaan gedragen als gezagsgetrouw Chinees burger. Na wat ‘vriendelijke’ aandrang pas je je dan wel aan…..

En zo loopt iedereen in de pas!

Leve de internetcensuur! Alle gevaren die de partij bedreigen worden zo geëlimineerd door oppassende burgers. Xi Jinping wordt er lyrisch van en haalt een Chinese spreuk aan.

‘De partijleiders moeten weten, aan de stand van het gras en de bladeren van de struiken, waar het hertje heen gaat; dan weten ze ook -door de wind in de pijnbomen- dat de tijger nadert.’

China, internetcensuur, Erik Kuijpers

En in het nabije Zuid-Oost Azië kijken regeringsleiders likkebaardend toe, dromend van net zo’n ordefilter……

Internetcensuur zoals in China is daar nog maar één muisklik verwijderd…..

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/yyac4j3k

Meer lezen?

Bangkok Post; https://tinyurl.com/yxhwqsxu

De kuisheidsgordel om Thais internet; https://www.trefpuntazie.com/thaise-kuisheidsgordel-om-internet-ban-borsten-roger-stassen/

Filmpje?

Een Chinees controlecentrum; https://youtu.be/4vpPqYYyUdU

Foto’s en prenten

Big Bro uit Orwells boek; wikimedia, 10786938.
Het rode boekje van Mao; wikipedia, 30865184.
Xi Jinping (1953); wikimedia, 80566026.
Muis; wikimedia, 235632.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland