China-Thailand. Het Chinese high-speed netwerk dat niemand echt wil

High-speed railway, China, Thailand, hogesnelheidslijn

Een politiek zwaar beladen klus.

Pang-Asok, Thailand. Hoofdingenieur Li Guanghe heeft in China de meest complexe spoorwegen gebouwd maar nu staat hij voor zijn grootste uitdaging ooit: in het buitenland het vlaggenschip van de Chinese spoorwegen verkopen. Dit project maakt of breekt het Chinese verlangen deze spoorlijn in het buitenland te kunnen verkopen.

De export van deze technologie is een van de ambitieuze plannen van China’s president Xi Jinpings ‘Belt and Road’ initiatief waarmee China beoogt de verbindingen voor handel en vervoer te verbeteren van Afrika tot in de Pacific. Maar hoewel China zijn hele politieke gewicht in de schaal gooit moet het knokken om de gewenste ‘partners’ voor het kostbare plan te interesseren.

De eerste 250 km

Na jaren vertraging is Thailand in november 2017 gestart met het 5,5 miljard US$ kostende traject van Bangkok naar Nakhon Ratchasima waarvan Beijing hoopt dat het deel gaat uitmaken van de route van China naar Singapore. Een buitenkansje voor Chinese aannemers.

De druk ligt nu bij Mr Li om het eerste traject van 250 km, 157 mijl, af te ronden.

High-speed railway, China, Thailand, hogesnelheidslijn‘De druk is enorm’ zegt Mr Li, hoofdingenieur van het staatsbedrijf China Railway Design Corp. en hij heeft de leiding over het project. Ondertussen rollen de bouwmachines over de plek die ineens bouwplaats is geworden, Pang-Asok, een klein landelijk gelegen dorp in noordoost Thailand omringd door graanvelden en heuvels. ‘De China-Thailand spoorweg is een belangrijk gedeelte om de ‘Belt and Road’ plannen tot een succes te maken,’ zo zegt hij. ‘Wij willen van dit project het beste maken dat bestaat’.

China’s hogesnelheidslijnen

China’s netwerk is het grootste ter wereld en overbrugt 15.000 mijl, 24.000 km. De Wereldbank heeft vertrouwen in dit giga project dat de sociaal-economische ontwikkeling versterkt. Maar omdat de aanleg in eigen land langzaam gaat afnemen in de komende tien jaar is China alert waar het betreft de export van deze technologie, en dat liever vandaag dan morgen.

‘De Chinese diplomaten houden overal hun verkooppraatje’ zegt Jonathan Hillman, partner bij de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies. ‘En daarbij denken ze er niet aan of die landen wel een hogesnelheidslijn nodig hebben’.

In The Wall Street Journal zegt Trefor Moss ‘Li Guanghe is verantwoordelijk voor het treinproject in Thailand dat China’s plannen die technologie te verkopen kan maken en breken’.

Eindeloze onderhandelingen

Thailand en Laos zijn de enige landen waar China voortgang heeft geboekt, maar in deze landen waren tien jaar van onderhandelingen nodig om tegenzin om te zetten in serieuze betrokkenheid.

De voorgestelde 2.200 mijl, 3.500 km lange Pan-Asia Railway zou van China moeten gaan naar Singapore via Laos, Thailand (het 1.600 km lange stuk door het centrum) en Maleisië. Een geheel nieuw systeem want in zuidoost Azië bestaat thans geen hogesnelheidslijn.

‘Het netwerk was eerst voorgesteld door de Association of Southeast Asian Nations maar nu is het China dat door wil drukken’ aldus Agatha Kratz, adviseur bij The Rodium Group Consultancy die de diplomatie van China bestudeert. ‘China heeft dit plan het zijne gemaakt’.

Het project is ook gehinderd door twijfel aan passagiersaantallen en gebrek aan steun uit de samenleving. ‘Ik zal nooit een kaartje kunnen betalen’ zegt Sompot Kaewlaharn, een 53 jarige arbeider uit Pang- Asok. Hij geeft toe dat de oude treinen traag zijn maar ze zijn bijna gratis.

Hij denkt dat de regering dit doet om China te plezieren want China is machtig. Deze mening wordt bevestigd door een Thaise ambtenaar die weet van de onderhandelingen; hij zegt dat China zwaar druk legt op de bouw van de spoorweg.

De Thaise regering

In 2014 keurde de regering onder eerste minister Prayuth Chan-ocha eerst de plannen goed nadat het de gekozen regering had afgezet. Zijn toestemming kwam gelijk met ambitieuze beloftes de oude infrastructuur van het land te verbeteren.

Maar daar kwam de klad in tijdens besprekingen over de rente die Thailand zou moeten betalen. In 2016 stelde Mr Prayuth Beijing teleur door aan te kondigen dat Thailand de eerste fase zelf zou financieren en Thaise aannemers zou gebruiken waarbij hij rekende op China’s ingenieurs en materieel.

Een model van de Chinese high-speed bullet trein (bullet train betekent ultrasnelle trein; redactie) is te bezichtigen in Pak Chong, Thailand. 21 December 2017, Li Mangmang/Xinhua/ZUMA Press.

‘De Thais hebben alles gedaan om te vertragen’ zegt mevrouw Kratz. De Chinezen sloegen echter terug. Op de G-20 top in Hangzhou in 2016, waar de heer Prayuth was op uitnodiging van China, kreeg hij ze uitgemeten door de Chinese ambtenaren over de vertragingen in het project, zo zegt een Thaise ambtenaar die er bij was.

Gedurende die top is uitputtend ingesproken op de heer Prayuth tot hij instemde met het begin van de werkzaamheden. Maar het Chinese Ministerie van Buitenlandse zaken en de zegsman voor de heer Prayuth weigeren ieder commentaar hierop.

De start van de werkzaamheden

In juli 2017 landde Mr Li in Thailand met een overeenkomst voor 58 maanden om de spoorlijn te bouwen. Hij geeft leiding aan een team van 50 Chinese specialisten en 400 Thaise werknemers. Enkelen van hen stonden in februari in de middaghitte de eerste strook van 3 km te egaliseren.

Li bouwde al eens een spoorlijn door moeilijk begaanbaar, bergachtig en drassig terrein tussen de Chinese steden Yichang en Wenshou. In Thailand is de job eenvoudiger maar hier zijn het de politiek en de cultuur die dwarsliggen, meer dan technische problemen. Hier werken als buitenlandse gast betekent lijden.

High-speed railway, China, Thailand, hogesnelheidslijnMr Li’s belangrijkste partner in het werk, Veerayuth Kaewsawang, ingenieur van The State Railway of Thailand, erkent dat het moeite kost als ze voor iedere peulenschil via tolken moeten praten. ‘We moeten over bijna alles onderhandelen’.

Maar de haast die China heeft om de buurlanden onder druk te zetten orders te sluiten heeft kleine buurlanden voordelen gegeven.

Om Laos over de brug te trekken voor zijn aandeel in de spoorlijn heeft China besloten het grootste deel van het 6 miljard dollar project dan maar zelf te betalen. In Thailand heeft de regering tegengas gegeven en besloten niet voor een ultrasnelle maar voor een high-speed verbinding te kiezen die minder kost en niet zo snel is.

Nu moet China er nog voor zorgen dat de gestarte projecten een succes worden om daarna andere kopers, inclusief Singapore en Maleisië, over de brug te trekken een bod te aanvaarden voor hun deel van de Pan-Asia Railway.

De projecten in Thailand en Laos zijn dus een dubbelsnijdend zwaard voor China, zegt de heer Hillman, met de kans China’s naam als betrouwbare leverancier van levensvatbare high-speed railway te bevestigen of te verwoesten.

Foto’s

In China ontworpen trein, de CRH380A; wikipedia, curid, 15120434.

Station Pang Asok, uitspraak Paang Asook, photo from Thinnaphat Netnangrong.

Logo Thaise spoorwegen; wikipedia, curid, 19794314.

Bron: Railroaded, The Chinese Hi Speed Train network no one else really wants
Vertaling  Erik Kuijpers

 

Meer over Chinese investeringen en invloedssfeer:

NRC: China krijgt meer grip op Europa
Channel News Asia: Rail diplomacy puts grand plans for Thailand’s railwy back on track

 

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Grond-speculaties, grondwerk beide zeer gewild nr 1 bij de rijken, nr 2 bij de lokale overheden. Al jaren geleden zijn alle gronden rondom de treintrajekten al opgekocht. Het wordt tijd om ze te verzilveren.
    In Pranburi wordt de eerste ongelijke kruising al afgebouwd, een gedrocht gelijk zovele. Hoeveel kruisingen worden gesloten, zodat de lokale bevolking per keer 10 tot 20 km moeten omrijden ? Hoe moet dat in steden als Hua Hin ?
    Een soort van BTS ? Afschuwelijk ! Hoeveel stops worden gepland en hoeveel worden er werkelijk gebruikt ?
    Wat is de kost in electriciteit om op de gang te komen en af te remmen ? Ja, er zijn studies.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.