China. Opiumoorlog in de herhaling?

Tussen 1839 en 1860 vonden twee opiumoorlogen plaats tussen Groot-Brtittanië en China. Aanleiding was de smokkel van opium door de Britten naar China, waardoor miljoenen Chinezen aan het spul verslaafd raakten. Toen de Chinezen daartegen in opstand kwamen, was dat voor de Britten aanleiding om een oorlog te beginnen. Het werkelijke motief was dat de Britten hun handelsbelangen wilden veiligstellen. Het resultaat was dat de Chinezen gedwongen werden hun havens open te stellen en Hong Kong aan de Britten te geven. Voor de Chinezen begon toen wat zij de ‘Eeuw van vernedering’ noemden.

Redactie, Opiumorlog inde herhaling?, TwilightStephen R. Platt, professor geschiedenis aan de Universiteit van Masachusetts, heeft daar nu een boek over geschreven. Het heet: Imperial Twilight: The Opium War and the End of China’s Last Golden Age.

In een vraaggesprek met The New York Times vertelt hij hoe controversieel de oorlog was, zowel bij de Britten als bij de Chinezen. Veel Britten was de oorlog een doorn in het oog. Zij konden het niet verkroppen dat Groot-Brittanië een oorlog voerde ten behoeve van drugsdealers. De emoties in het Brits parlement liepen dan ook hoog op. Aan de andere kant waren er genoeg Chinezen die de handel hadden voort willen zetten, maar die daarin gedwarsboomd werden door hun overheid.

In het interview wordt een vergelijking getrokken met de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Kunnen er lessen worden geleerd uit wat twee eeuwen geleden gebeurde?
Stephen Platt antwoordt daarop dat de Britten en Chinezen destijds een gemeenschappelijke taal spraken, ondanks de grote culturele verschillen. Dat legale handel een stabiliserende factor is in het internationale verkeer.  Het gaat pas mis als de overheid zich er mee gaat bemoeien en haar nationale prestige op de agenda zet. Hij zegt: ‘So maybe the lesson to remember today is that economic engagement provides the ballast for our relationship with China, and we should be very careful how we let politics interfere with it.’
Misschien moet Donald Trump het boek van Stephen Platt maar eens op zijn nachtkastje leggen.

Bron: The New York Times

Titel: Imperial Twilight: The Opium War and the End of China’s Last Golden Age
Schrijver: Stephen R. Platt
Aantal bladzijden: 592
Prijs: 23 Amerikaanse dollar

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.