- Door Peter Hoskins
- Bedrijfscorrespondent
China zegt dat producten van het Amerikaanse geheugenchipbedrijf Micron Technology een nationaal veiligheidsrisico vormen.
Cyberspace, Amerika’s grootste maker van geheugenchips, heeft zondag aangekondigd dat het “ernstige netwerkbeveiligingsrisico’s” met zich meebrengt.
Het betekent dat de producten van het bedrijf uitgesloten zullen worden van grote infrastructuurprojecten in de op één na grootste economie ter wereld.
Het is de eerste grote stap van China tegen een Amerikaanse chipmaker te midden van verhoogde spanningen tussen Peking en Washington.
De aankondiging is de nieuwste ontwikkeling in een steeds dieper wordende ruzie tussen de VS en China over technologie die cruciaal is voor economieën over de hele wereld.
Het langlopende geschil heeft ertoe geleid dat Washington een reeks maatregelen heeft opgelegd aan de chipindustrie in Peking en miljarden dollars heeft geïnvesteerd om de Amerikaanse halfgeleiderindustrie een boost te geven.
De CAC heeft geen details verstrekt over de risico’s die het zei te hebben gevonden of in welke Micron-producten het ze heeft gevonden.
Een woordvoerder van Micron bevestigde tegenover de BBC dat “het bedrijf de kennisgeving van de CAC heeft ontvangen na een beoordeling van Micron-producten die in China zijn verkocht”.
“We evalueren de beslissing en evalueren onze volgende stappen. We kijken uit naar de voortzetting van de besprekingen met de Chinese autoriteiten”, voegden ze eraan toe.
In reactie daarop zei de Amerikaanse regering dat ze samenwerkte met bondgenoten om iets te doen aan wat zij noemde “verstoringen van de geheugenchipmarkt veroorzaakt door de acties van China”.
“We zijn sterk gekant tegen beperkingen die feitelijk geen basis hebben”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Handel.
“Deze stap is in strijd met recente invallen en aanvallen op andere Amerikaanse bedrijven [China’s] Het opent zijn markten en verbindt zich tot een transparant regelgevend kader.”
De aandelenkoers van Micron daalde met 5,3% in de pre-market trading in de VS.
Analisten van investeringsbank Jefferies zeiden: “de ultieme impact [of the ban] Micron zal beperkter zijn” omdat het voor het grootste deel van de omzet die het in het land genereert niet afhankelijk is van de Chinese overheid of telecom.
Desalniettemin blijft China de belangrijkste markt van Micron en is het goed voor ongeveer 10% van de jaaromzet. In 2022 rapporteerde Micron een totale omzet van $ 30,7 miljard (£ 24,6 miljard), waarvan $ 3,3 miljard afkomstig was van het vasteland van China.
Het heeft ook productiefaciliteiten in het land.
Zondag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de G7-landen “onze relatie met China willen verkleinen en diversifiëren”.
“Dat betekent stappen ondernemen om onze toeleveringsketens te diversifiëren”, voegde hij eraan toe.
Sanjay Mehrotra, CEO van Micron, woonde de Hiroshima-top bij als onderdeel van een groep bedrijfsleiders.
Vorige week zei het bedrijf dat het ongeveer 500 miljard yen ($ 3,6 miljard; £ 2,9 miljard) zou investeren om de technologie in Japan te ontwikkelen.