China. Doctor Frankenstein, DNA is geen Lego

China, Erik Kuijpers

De rechtbank in de Chinese regio Guangdong heeft drie deskundigen op het terrein van kunstmatige voortplantingstechnieken veroordeeld wegens genetische manipulatie. De leider, universitair hoofddocent He J, is veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 3 miljoen yuan, 384.000 euro, wegens het wijzigen van menselijk genetisch materiaal met het doel dat materiaal te gebruiken voor voortplanting.

Hij en zijn team hebben genetisch materiaal gewijzigd in een embryo om kinderen te beschermen tegen HIV-besmetting. De kinderen zijn geboren: een tweeling, Lulu en Nana, en een niet bij naam genoemd kind die nu met gemanipuleerde genen rondlopen.

Hun genetische manipulatie veroordeeld

China, genetische manipulatie, Erik Kuijpers

Doctor He J. is een hoog opgeleid biofysicus; hij kreeg zijn opleiding en ervaring onder meer op de Rice universiteit in Houston, Texas, en op de Stanford universiteit, Californië. Van het grote team dat in alle stilte aan dit project heeft gewerkt zijn twee naaste medewerkers ook veroordeeld. Doctor Zhang R. krijgt 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen yuan terwijl doctor Qin J. 18 maanden voorwaardelijk en een boete van een half miljoen yuan aan zijn broek heeft.

Het vonnis zegt ‘Deze drie heren hebben geen bevoegdheid als arts en ze hebben alle regels overtreden op zoek naar roem en eer. Zij hebben de grenzen van wat medisch-ethisch verantwoord is overschreden. ‘ Daarnaast hebben de heren onderzoeksgegevens vervalst en voor het onderzoek gehuwde mannen gezocht met HIV-AIDS om genetisch materiaal te wijzigen.

Het kwaad is aan het licht gekomen toen zij de resultaten van de genetische manipulatie deelden tijdens een biomedisch congres in Hong Kong.

China, genetische manipulatie, Erik Kuijpers
Victor Frankenstein en zijn vreemde hobby…..

Een grotendeels onbekend terrein

De gevolgen van genetische manipulatie zijn onbekend. Het is nieuw. ‘Er zijn heel veel onbekende factoren. Dit is tragisch. De kinderen kunnen daardoor problemen krijgen met hun gezondheid die ons totaal onbekend zijn. Hij heeft maar drie jaar gekregen maar van mij mogen dat er 13 zijn….’ aldus een deskundige.

Mogelijk worden nog meer mensen opgepakt en voor de rechter gebracht. Deskundigen zijn van mening dat dit project niet kan zonder medewerking van een hoge official en misschien wel een tiental andere medewerkers.

Het vaktijdschrift MIT Technology Review van het Massachusetts Institute of Technology onthult dat Doctor He J. zelf euforisch spreekt van ‘een doorbraak die de HIV-Aids epidemie in China kan controleren. Alleen is nog steeds niet bewezen of zijn ingreep wel echt werkt.’

Wereldwijde afkeuring

De genetische manipulatie staat nog in de kinderschoenen en de moderne Frankenstein is nu voor het leven verbannen uit deze wetenschap. Zijn werk waarin hij embryo’s wijzigde in een petri-schaaltje en later bij vrouwen inplantte ontmoet wereldwijd afkeuring.

Het plan, opgevat in 2016, met het doel baby’s HIV-vrij te maken en, zegt de rechter, om hem ‘fame and fortune’ te brengen, was zo goed gedocumenteerd met getuigenverklaringen, computerbestanden en video’s dat de drie geleerden in de rechtszaal niet anders konden dan bekennen. Ondanks het feit dat dit experts zijn in hun vak is genetische manipulatie niet iets om lichtvaardig mee om te gaan. De rechter heeft ze terecht teruggefloten. De bouwstenen van het leven zijn immers geen Legoblokjes.

De manipulatie met menselijk materiaal blijft gelukkig steken in het ‘monstertijdperk’ van de verzonnen scheikundige Victor Frankenstein uit de roman van de Engelse schrijfster Mary Shelly (1797-1851). Misschien is dat maar goed ook…

Achtergrondinformatie over het experiment van Doctor He kunt u vinden op: https://www.trefpuntazie.com/doctor-he-ethisch-schandaal-china-genetische-modificatie/ 

Genetische modificatie met inachtneming van de internationaal aanvaarde spelregels is wel zinvol; die wetenschap is volop in ontwikkeling en daar kan de mensheid groot nut van hebben. Zie hieronder een link naar wikipedia.

Bron:

Radio Free Asia en Technology Review.

Over legale gentechnologie

Wikipedia (zie weblink)

Foto’s en prenten

Legoblokjes; wikimedia, 6068229.

Een stuk DNA; wikimedia, 2118354.

Victor Frankenstein aan het werk; wikimedia, 26731091.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 819 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*