China en Rusland bevestigen meerjarige economische samenwerking

  • De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zijn overeengekomen samen te werken op verschillende economische en handelsgebieden.
  • Prominent op de lijst is volgens Chinese staatsmedia het toenemende gebruik van de “lokale” munteenheid.
  • De versterking van de economische samenwerking tussen Rusland en China komt nu de VS en hun bondgenoten een niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door Rusland hebben goedgekeurd.

De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin wonen een receptie bij na gesprekken in het Kremlin in Moskou op 21 maart 2023.

Paul Byrkin | Afp | Goede foto’s

BEIJING – De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zijn overeengekomen om op verschillende economische en handelsgebieden samen te werken, aldus de twee landen woensdag.

Prominent op de lijst is volgens Chinese staatsmedia het toenemende gebruik van de “lokale” munteenheid. Het Kremlin is erg transparant De yuan en de roebel zijn al goed voor tweederde van de betalingen in bilaterale handelsovereenkomsten.

Andere gebieden die onder de overeenkomst vallen, zijn onder meer: ​​uitbreiding van de bilaterale handel, samenwerking op het gebied van energie en voedselzekerheid, en verbetering van de spoor- en andere grensoverschrijdende logistieke infrastructuur.

China is nu al de grootste handelspartner van Rusland. Officiële verklaringen van beide kanten Hoewel het plan gericht was op de jaren tot 2030, werden er weinig details vrijgegeven over cijfers of een tijdlijn voor de implementatie.

De versterking van de economische samenwerking tussen Rusland en China komt nu de VS en hun bondgenoten een niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door Rusland hebben goedgekeurd. Peking heeft opgeroepen tot vredesbesprekingen, maar heeft geweigerd het een invasie te noemen.

READ  Ondanks haters stemt de vader van Amy Winehouse ermee in om de hoofdrol te spelen in een nieuwe biopic

Xi reisde deze week naar Moskou voor zijn eerste staatsbezoek sinds hij eerder deze maand werd beëdigd voor een ongekende derde termijn. “De Russische zijde hield een grootse welkomstceremonie op de luchthaven”, staat in het Chinese rapport. “Militaire band speelt volksliederen van China en Rusland.”

Toevallig is het economische pact van Rusland uitgebreider dan dat van Peking.

Terwijl de Chinese kant alleen zei dat het “zich zou verbinden om het bilaterale handelsvolume tegen 2030 aanzienlijk te vergroten”, beschreef de Kremlin-publicatie de geplande handelsgroei als “veelvoudig”.

China’s invoer uit Rusland steeg vorig jaar met bijna 49% in yuan tot 763,75 miljard yuan ($ 110,89 miljard), volgens Chinese douanegegevens waartoe Air Information toegang had. Dit is sneller dan de stijging van circa 28% in 2021.

Lees meer over energie van CNBC Pro

Een ander detail dat door China niet wordt genoemd, is dat “onze landen 80 belangrijke en veelbelovende bilaterale projecten hebben samengesteld op verschillende gebieden ter waarde van 165 miljard dollar”, aldus het Russische rapport.

“Wij steunen het gebruik van de Chinese yuan in transacties tussen de Russische Federatie en haar partners in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”, aldus het persbericht van het Kremlin.

De Amerikaanse dollar blijft de dominante valuta voor wereldwijde transacties, hoewel openbaar beschikbare statistieken aangeven dat het gebruik van de yuan met een laag eencijferig percentage is gestegen.

Beijing heeft aangedrongen op internationalisering van zijn valuta en zelfvoorziening op het gebied van energie en voedselvoorziening.

China en Rusland breiden aardgaspijpleidingen uit die delen van China bevoorraden. Een verklaring van Russische zijde deze week zei dat, hoewel Beijing geen details specificeerde Vorig jaar verhoogde “Power of Siberia” de gastoevoer via de pijpleiding met 50%.

READ  Proces tegen politiegeweld in Peru aan de San Marcos-universiteit in Lima | Peru

Volgens officiële rapporten zijn de twee landen afzonderlijk overeengekomen om samen te werken op het gebied van media. De Russische zijde zei dat dit de gezamenlijke productie van tv-programma’s en andere omvat Samenwerking tussen de staatsmedia van de twee landen.

Xi heeft in een gesprek met Poetin “aanzienlijke aandacht” besteed aan Chinese plannen voor vredesbesprekingen in Oekraïne, aldus het Kremlin.

Maar, zei Poetin Naar het “Westen en Kiev” om de “voorbereiding” te laten zien. Volgens het rapport gelezen door de Russische zijde, voor een vreedzame regeling.

Het Internationaal Strafhof vaardigde vrijdag een arrestatiebevel uit tegen Poetin Vermeende oorlogsmisdaden.

“De wereld mag zich niet laten misleiden door een tactische zet van Rusland, met de hulp van China of andere landen, om de oorlog op zijn voorwaarden te bevriezen zonder een haalbare weg om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te herstellen”, zei NSC-coördinator voor strategische communicatie John . zei Kirby eerder deze week op een conferentie.

“Als China hier in dit conflict een constructieve rol wil spelen, moet het Rusland onder druk zetten om zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne en Oekraïens soeverein grondgebied”, zei Kirby in een verklaring. Volgende presentatie. “Ze moeten er bij president Poetin op aandringen te stoppen met het bombarderen van steden, ziekenhuizen en scholen, oorlogsmisdaden en wreedheden te stoppen en de oorlog vandaag te beëindigen. Het kan nu gebeuren.”

Na een ontmoeting met Poetin in Moskou is Gji van plan om voor het eerst sinds de invasie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te spreken. Dat meldde The Wall Street Journal vorige week. Het citeren van mensen die het weten.

READ  De CMT Drag Queen-uitvoering van Kelsea Ballerini ontvangt slechts 2 FCC-klachten

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei alleen dat het “communiceerde met alle partijen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *