China dringt zijn traditionele geneeskunst op ten koste van zeldzame dieren

Afgelopen week plaatsten wij een artikel waarin bekend werd gemaakt, dat China het gebruik van botten van tijgers en hoorns van neushoorns weer toestaat voor medicinale doeleinden. Zie: https://www.trefpuntazie.com/china-medisch-gebruik-tijgerbot-opgeheven/ . In dat artikel werd het vermoeden uitgesproken dat China zijn traditionele geneeskunst inzet als onderdeel van zijn soft power.

Redactie, China promoot traditionele geneeskunst, Evenement
Politici en vertegenwoorders uit de zakenwereld op een evenement in Hong Kong, om wereldwijd de Chinese traditionele geneeskunst te promoten.

Dat beeld wordt nu bevestigd door een artikel in The Guardian.
Op 3 november schrijft Jonathan Watts dat president Xi Jinping de traditionele geneeskunst een juweel noemt van de wetenschappelijke erfenis van China. Xi pleit ervoor om deze vorm van geneeskunst net zoveel kans te geven als de westerse geneeskunst. 

Daarbij deinst China er niet voor terug zijn internationale invloed aan te wenden om zijn traditionele geneeskunst op te dringen. Zo hebben de Chinezen het voor elkaar gekregen, dat de Wereld Gezondheid Organisatie een extra paragraaf in haar eerstkomende publicatie van de International Classification of Diseases opneemt, waarin het gebruik van de betreffende geneesmiddelen wordt ondersteund.
Diplomaten uit Beijing bewerken leden van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), om de Convention on Trade in Endangered Species (Cites) bij te stellen, zodat de controles op soorten die gebruikt worden voor de traditionele geneeskunst minder streng worden.

Redactie, China promoot traditionele geneeskunst, Acht soorten schubdieren
Alle acht soorten schubdieren zijn in aantal decimeerd.

The Guardian noemt niet alleen tijgers en neushoorns. Zo is het aantal schubdieren al zodanig gedecimeerd, dat het beest inmiddels in de gevarenzone terecht is gekomen. Ondanks een verbod uit 2016 van Cites gaan de mandarijnen uit Beijing door met het toestaan van de verkoop van de schubben. Volgens de traditionele geneeskunst zijn ze goed voor moeders die de borst geven. Afgelopen maand werd zes ton schubben uit Nigeria in beslag genomen in Vietnam. En in Nigeria werd in februari twee ton schubben geconfisceerd bij een Chinese handelaar.

Blijkbaar promoot China zijn traditionele geneeskunst in de wereld ten koste van zeldzame dieren.

Voor het artikel in de Guardian zie https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/03/experts-fear-impact-of-china-lifting-trade-ban-on-tiger-and-rhino-parts .

Redactie, China promoot traditionele geneeskunst
Schubdier in defensieve houding.

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*