Rule, China! China rule the waves…..!

China, dreigen en slijmen, Erik Kuijpers

Het nieuwe slagveld in de Verenigde Naties. China bedient zich van dreigen en slijmen om zijn wereldvisie er overal door te drukken. En er komt verzet tegen. Hoewel China het vetorecht heeft in de Veiligheidsraad van de VN is het al twintig jaar geleden dat China als enige dat recht inriep. China stak zelden zijn nek echt uit.

Maar nu is dreigen en slijmen de nieuwe orde

Want buiten het zicht, in de ‘achterkamertjes’, laten Chinese diplomaten hun spierballen zien en geven westerse diplomaten tegengas. Het is voor het eerst sinds de koude oorlog dat de VN het strijdperk worden van tegenstrijdige visies op de wereldorde. En hoe intens die strijd is geworden zag je afgelopen oktober toen de discussie ging over de internering van Oeigoeren in China.

Het zijn de Britten die er een verklaring door willen drukken over onbelemmerd internationaal toezicht in de kampen in China waar de Oeigoeren opgesloten zijn; deze verklaring is ondertekend door 22 landen waaronder de VS. Dan ontstaat een diplomatiek gevecht met dreigen en slijmen van Chinese kant. De Chinese diplomaten halen tientallen landen met een autoritair regime, waaronder veel moslimlanden in het Midden-Oosten, over om een verklaring te ondertekenen die de acties van China in Xinjiang juist ophemelen als een ‘buitengewoon verstandige inspanning om terrorisme te bestrijden en religieus extremisme uit te roeien.’

Met ‘religieus extremisme’ bedoelt men vooral de Oeigoeren die in meerderheid moslim zijn. Een van de manieren waarop China dat doet is, behalve gedwongen heropvoeding, het systeem van ‘Pair up and become family’. Ofwel: een politieke controleur bij de Oeigoerse familie aan tafel en zelfs in hun eigen bed!

China, dreigen en slijmen, Erik Kuijpers

De visie van Xi Jinping moet worden uitgedragen

Landen die niet braaf meelopen in het Chinese spel worden teruggepakt met sancties zoals Albanië en Oostenrijk hebben ervaren nadat zij toch de Britse tekst hebben ondertekend.

China is nu bijzonder actief op terreinen en in commissies waar het land voorheen niet actief was. En dat gaat van mensenrechten tot economische ontwikkeling. De hoofddoelen zijn ook duidelijk: het creëren van ruimte om te voorkomen dat de CCP, de Chinese Communistische Partij, tegen kritiek van andere landen aanloopt. China heeft daar altijd verbeten op gereageerd als ‘inmenging’.

Het tweede doel is om woorden en begrippen in VN documenten en verklaringen te krijgen die de visie van grote baas Xi Jinping weerspiegelen. Zoals een diplomaat het uitdrukt: ‘Chinees beleid moet VN beleid worden.’ Met dreigen en slijmen en douceurtjes…..

Trump is daar mede debet aan. Zijn aversie tegen organisaties als de VN geeft China de kans zijn spel te spelen. Sinds Xi Jinping aan de macht kwam in 2012 besteedt China meer geld aan de VN; China neemt nu de tweede plaats in na de VS. Dat betreft niet alleen de gewone contributie maar ook voor de vredesmacht.

China, dreigen en slijmen, Erik Kuijpers
FAO; voedselorganisatie van de VN

China’s vertegenwoordiging in VN organisaties zoals de voedselorganisatie FAO heeft geleid tot een Chinees als directeur-generaal en volgend jaar treedt een Chinees toe tot de toezichthouder op de centen….. Iedere post waar een Chinees zit, in welke commissie dan ook, geeft China macht in beslissingen ten nadele of ten gunste van mensen of landen.

Geld stinkt niet

Waar dreigen en slijmen niet werkt daar werkt wel een pot geld. Als China een onderwerp belangrijk vindt voor het land dan zal het aanbieden het project dan maar geheel te financieren. Indien een project anders niet door kan gaan kweek je goodwill, lees: politieke invloed bij landen die krap bij kas zitten.

Dat is een mooie gelegenheid in de VN-verslagen en -adviezen Chinese stokpaardjes te introduceren. Begrippen als als win-win samenwerking’ en ‘voordelen voor de hele mensheid’ worden meer en meer gehoord in VN teksten. Het Chinese Belt & Road Initiative wordt aangeprezen als HET model voor ‘global development’.

Het Chinees optreden kan gewoon bot zijn! In 2017 blokkeerde China de financiering van een geheel nieuwe functie bij de VN; de nieuwe functionaris zou er in alle VN organisaties en commissies op toezien dat daar naleving van mensenrechten op de agenda zou komen. Die baan ging dus niet door….

China, dreigen en slijmen, Erik Kuijpers
DESA, VN-organisatie

Het Chinees optreden in de DESA is van gelijk gehalte.

De VN-organisatie Department of Economic and Social Affairs (DESA) werd geleid door een Chinees en hij besliste dat in een VN forum geen uitgenodigde Oeigoer mocht spreken. Na protest van andere delegatieleden mocht hij evenwel alsnog meedoen. Maar de Chinese heer, die uit hoofde van zijn functie neutraal zou moeten zijn, liet zich uitnodigen door de Chinese staats-TV waar hij opschepte over zijn gedrag: ‘Wij moeten de belangen van het moederland ten sterkste verdedigen’.

Diplomaten denken dat dit gedrag van dreigen en slijmen weerstand zal oproepen; anderen denken daarentegen dat kleine landen in Afrika en het Midden-Oosten het wel mooi zullen vinden dat de Amerikaanse hegemonie in de VN eindelijk afneemt. ‘Landen zullen door China onder druk worden gezet als China iets wil, maar de VS zullen net zo zakelijk handelen al zijn ze niet zo lomp als China.’

‘Het is echt hypocriet te denken dat China, een groeiende macht, niet een groter deel van de taart wil op het wereldtoneel.’ En dat gaat tot nu toe het best met dreigen en slijmen…..

 

Bron:

The Economist

Foto’s en prenten

VN embleem; wikimedia, 12835427.

Xi Jinping; wikimedia, 80566026.

Logo FAO en DESA

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 834 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*