Ik ben Xi Jinping: jullie god, profeet en alwetende leider

China, christenvervolging, Erik Kuijpers

China heeft een verleden van christenvervolging. Maar sinds 1949, de stichting van de People’s Republic of China en later tijdens de Culturele Revolutie van Mao (1966-1976) wordt de repressie feller en feller. Mao, overleden in 1976, is overtuigd anti-religie.

Sinds Xi Jinping aan de macht is, 2012, wordt de vervolging nog feller en niet alleen tegen christenen, alle religies moeten het ontgelden. Binnen het communisme is geen plaats voor religie; dat herinnert aan het westen en past niet in de visie van Xi Jinping dat de Chinese Hancultuur superieur is aan alle andere culturen uit de wereld.

En om die reden vindt een beeldenstorm plaats.

China, christenvervolging, Erik Kuijpers
Beeldenstorm

De huidige christenvervolging en de beeldenstorm

Kerken en symbolen moeten het ontgelden. Na de kruistocht tegen torenspits en minaret is het nu beleid, onder meer in de oostelijke provincie Jiangxi, om katholieke kerken te dwingen schilderijen van de madonna-met-kind te vervangen door een schilderij van Xi Jinping met daaromheen de Chinese vlag en posters met slogans ten faveure van Xi en Mao.

Het nieuwe kerkgebouw van The True Origin Catholic Church in Ji’an, betaald uit donaties van gelovigen, krijgt ineens opdracht de naam van de deur af te halen en die te vervangen door een doek met daarop ‘Volg de partij, dank de partij, gehoorzaam de partij’. Het beeld van de madonna wordt verwijderd en in plaats daarvan hangt men een foto van Xi Jinping. En, volgens de website Bitter Winter, daarna worden de sleutels in beslag genomen en mag niemand meer de eredienst bijwonen.

In de regio Poyang worden in een niet-erkende katholieke kerk alle beelden, kruizen en vlaggen met religieuze teksten verwijderd en vervangen door portretten van Xi en Mao. En iedere oudere die de eredienst waagt bij te wonen verliest zijn of haar pensioen……

China, christenvervolging, Erik Kuijpers

Niet-erkende kerken vormen een ‘sekte’

Iedere kerkgemeenschap die zich niet aansluit bij de Catholic Patriotic Association, het staatsorgaan, wordt behandeld als een cult, als een sekte, en dat heeft verstrekkende consequenties. Deze stap heeft alles te maken met de hoogst omstreden overeenkomst tussen het Vaticaan en de Chinese overheid in september 2018. Beide landen hebben de jarenlang bestaande verschillen van mening over de benoeming van bisschoppen bijgelegd en onder meer afgesproken dat het Vaticaan de zeven bisschoppen, benoemd door Beijing, zal erkennen.

De heksenjacht op kerkgemeenschappen die zich niet aansluiten bij de CPA, de ‘Chinese Katholieken Patriottische Vereniging‘, is opgevoerd. Vertegenwoordigers van zulke kerken melden dat ze de Chinese vlag in de kerk moeten ophangen en dat iedereen bang is zijn of haar mond open te doen. Er heerst angst.

Met de christenvervolging komt ook sloop van kerken

Een protestantse kerk in de provincie Henan wordt van de ene dag op de andere gesloten, het kruis is van de toren gehaald en de Chinese vlag wordt gehesen. Later wordt de kerk gesloopt. ‘Onze kerk heeft alle toestemmingen en vergunningen voor een plaats om samen te komen maar ineens hebben ze onze grond voor iets anders nodig.’ Maar het lokale bureau voor etnische en religieuze zaken vertelt iets anders. De West Street Christian Church heeft een administratieve straf gekregen omdat ‘de financiën niet kloppen en medewerkers opzettelijk de boekhouding hebben zoek gemaakt.’ De pastoor van de kerk is opgepakt want hij zou papieren hebben vernietigd.

‘Religie is een gevaarlijk exportproduct van het westen’

De CCP, de Chinese Communistische Partij die het atheïsme predikt, controleert streng alle religieuze activiteit onder de burgers. China huist naar schatting 68 miljoen protestanten waarvan 23 miljoen mensen lid zijn van een door de Staat gecontroleerde kerkgemeenschap. Bij de katholieken liggen deze cijfers op 9 resp. 5,7 miljoen mensen.

De regering onder Xi Jinping beschouwt het christendom als een ‘gevaarlijk exportproduct van het Westen’ en de ambtenaren waarschuwen tegen de ‘infiltratie van vijandige westerse krachten’ in de vorm van een religie.

Maar de reli-Big-Bro komt ook thuis! Foto’s op de website Bitter Winter liegen er niet om.

Bitter Winter is een online tijdschrift over de vrijheid van godsdienst, de christenvervolging en over mensenrechten in China. De site wordt gesteund door correspondenten ter plaatse die in het diepste geheim en anoniem hun ervaringen delen. Wie Radio Free Asia volgt weet dat in heel Azië journalisten opgepakt worden en lange gevangenisstraffen krijgen simpelweg omdat ze hun taak serieus nemen. Van Bitter Winter zijn in China 45 medewerkers opgepakt.

China, christenvervolging, Erik Kuijpers
Kruisbeeld en Mao/Xi naast elkaar…..

En daarom komen wij ook bij je thuis……

Nu kerken worden gesloopt of worden gebruikt voor andere zaken gaan de christenen over tot de eredienst thuis: de thuiskerk. En ook dat mag niet. Ambtenaren vallen bij gewone burgers binnen en slepen kruizen en beeldjes het huis uit om dat te vervangen door foto’s en teksten van Xi Jinping. Zie bovenstaande foto: naast het kruis (links) hangen de nieuwe Chinese goden Mao en Xi…..

En laat je dat niet toe in jouw huis dan kun je de overheidssteun verliezen die je krijgt als je minder vermogend bent of geen werk hebt, een soort bijstand. Mensen worden zo gedwongen te kiezen tussen hun geloof en een volle maag voor hun gezin.

Een van de ambtenaren: ‘Wij hebben orders om kruizen en religieuze teksten uit de huizen van gelovigen te halen en anders trekken we hun tegemoetkoming in.’ Een van de betrokken huisvrouwen vermeldt dat na een paar dagen weer een ambtenaar komt en in haar huis portretten van Xi Jinping ophangt. En hang er geen kruis naast: ‘President Xi komt eerst! Haal dat kruis weg!’ En zo gaat dat in veel provincies waar christenen wonen. ‘Jij krijgt bijstand van Xi Jinping dus je hangt zijn portret op. Hij is nummer EEN in China. Doe zoals je wordt opgedragen!’

Tenslotte wordt gedreigd de bijstandsuitkering in te trekken als mensen naar de kerk gaan. De christenvervolging vindt zijn weerslag in je portemonnee……

China, christenvervolging, Erik Kuijpers

De ‘opvolging’ van de Dalai Lama

China wil volledige zeggenschap over de opvolging van de thans 84-jarige Dalai Lama maar dat stuit op weerstand van de gehele boeddhistische Himalayagemeenschap in China, India, Nepal en Bhutan.

‘De Dalai Lama wordt niet opgevolgd. Na de dood van de huidige Dalai Lama vindt reïncarnatie plaats, wedergeboorte in een kind. China heeft daar niets in te zeggen.’ De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in India en houdt, tezamen met de gehele boeddhistische gemeenschap in de Himalayaregio en in de wereld, vast aan de oude Tibetaanse regels dat de Dalai Lama zelf zijn opvolger bekend maakt.

Maar China ligt dwars. Toen de Dalai Lama in 1989 bekend maakte wie de elfde Panchen Lama zou worden, de hoogste in rang na de Dalai Lama, greep China in en wist de knaap op 6-jarige leeftijd te ontvoeren. Zijn verblijfplaats is al 23 jaar onbekend. China heeft een eigen Panchen Lama benoemd en zal zeker een nieuwe Dalai Lama benoemen als de huidige leider van de boeddhistische wereld gaat hemelen.

‘Bekend is dat China bij India aandringt op erkenning van hun Panchen Lama. Wij hopen daarentegen dat India bereid is te luisteren naar de wensen van de boeddhisten in India en elders ter wereld.’ Maar het heeft er alles van dat China ook hierin zijn eigen gang gaat.

Het blijft niet bij christenvervolging. Moslims en boeddhisten moeten het ook ontgelden in het land van de nieuwe god Xi Jinping.

Bron:

Radio Free Asia; diverse publicaties zoals op Facebook.

Meer lezen?

The Anti-Christian Movement in China, jaren 1920; https://tinyurl.com/r3q98sh

Sluiting van kerken en tempels, verwijdering van christelijke symbolen uit kerken en huizen, items vervangen door beeltenissen van Xi Jinping; website Bitter Winter. https://tinyurl.com/rn7aelg

Filmpje

Over de beeldenstorm in China (geen geluid); https://tinyurl.com/tso9ns9

Foto’s en prenten

Xi Jinping; wikimedia, 80566026.

Beeldenstorm; wikimedia, 2016845.

Paus Franciscus; wikipedia.

Bitter Winter; logo. Op hun Facebook pagina staan foto’s: https://tinyurl.com/wfee3dr

Nieuwe goden aan de kerkmuur: Mao en Xi Jinping. Photo copyright of, and thanks to, Bitter Winter. Website https://tinyurl.com/tpm3qve

Dalai Lama, Tenzin Gyatso (1935); wikimedia, 3238989.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. dat klopt, volledig met jou eens. de nieuwe hitler. ik was ooit van plan om daar te gaan wonen. voorlopig kijk ik wel uit. en vergis je niet in de haat ten opzichte van het westen. maar ja, eigenlijk was hitler ook een eendagsvlieg, tenminste, zo zie ik dat, gerrit.

  2. als ik dit allemaal zo lees dan word ik daar niet vrolijk van. volgens mij gaat hij dit verliezen. pol pot was ooit eens de baas van cambodja en heeft nogal wat monniken vermoord. een tijdje nadat hij weg was ben ik in cambodja geweest. ik heb nog nooit zoveel monniken gezien, werd ik vrolijk van hoewel ik echt geen boeddist ben.

    • Ja, maar Pol Pot was een eendagsvlieg die ondanks steun van de USA en Thailand door Vietnam werd verjaagd. China bestaat al 70 jaar en de politiek daar lijkt wel van Xi alleen te zijn maar er zit een machtige partij achter. De moslimwereld steunt Xi’s reli-terreur; zelfs een man als Erdogan, toch niet om een grote mond verlegen, zwijgt over de Oeigoeren. Ik heb weinig hoop voor mensenrechten in China en eigenlijk voor heel Azië…….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.