China. Chinezen houden van hond


Afgelopen maand juni vond in Yulin (China) het jaarlijks hondenfestival plaats, meldde het weekblad Time onlangs. Wie met zijn westerse teerhartigheid denkt, dat het hier gaat om een hondenshow, waar gecoiffeerde dwergpoedeltjes met hun baasjes trots voorbijparaderen, heeft het mis. Nee, die honden worden gegeten. Want Chinezen eten nu eenmaal alles wat op vier poten staat. Alleen de eettafel laten ze staan, gaat het gezegde.

Redactie, China, Chinezen houden van hond, Hondenfestival Yulin
Het hondenfestival in Yulin

Tijdens zo’n festival worden zo’n 1000 honden doodgeknuppeld, gebraden en samen met lychees opgediend aan het hongerige publiek. Elk jaar worden in China rond de tien miljoen honden gegeten. Dat doen de Chinezen al 4000 jaar. Want hondenvlees is goed voor je Yang-energie, zeggen de Chinezen. Als je hond eet tijdens de zomerzonnewende (21 juni), brengt dat je voorspoed en geluk. Kortom met een verwijzing naar Joris Driepinter: hond moet, hond doet je goed.

Maar daar gaat verandering in komen. Sinds enige tijd wordt namelijk door Chinese dierenliefhebbers tegen het festival geprotesteerd. Waar komt die genegenheid zo plotseling vandaan? Wat is er veranderd vergeleken met de tijd dat Mao Zedong besloot dat het hebben van gezelschapsdieren een dwaasheid van de bourgoisie is?
Volgens het artikel in Time is het een gevolg van de economische veranderingen, een combinatie van de één-kind-politiek en de arbeidsmigratie. Gezinnen worden gebroken. Mensen blijven alleen achter en zijn op zoek naar gezelschap.

Het gevolg is dat de hond steeds meer in aanzien stijgt. En de Chinezen laten daar geen gras over groeien. Pekineesjes worden zorgvuldig gecoiffeerd, er komen spa’s voor honden, zodat zij ook eens het Zwitsal-leven-gevoel ervaren en mocht uw hond onverhoopt toch komen te overlijden, dan zijn er natuurlijk hospitia en verzorgen wij een geheel op maat gesneden crematieceremonie.

En de Chinezen zouden de Chinezen niet zijn, als er geen acupuntuurbehandelingen voor honden waren, inclusief behandelingen met uitgekiende kruidenmengsels. Zodat uw hond eindelijk eens hond durft te zijn. Dat is toch mooi allemaal, nu wij leven in het Jaar van de Hond?

 

 

 

 

 

 


Redactie
Over Redactie 646 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Hond, kat, cavia of varken, wat is het verschil? Wat telt is of het dier een relatief fijn of tenminste geen hels leven heeft gehad en dat de dood snel en zo pijnloos mogelijk was. Hond heb ik nog nooit gegeten, ik zou er geen nee tegen zeggen mits het diertje fatsoenlijk tot zijn einde is gekomen en geen gestolen huisdier is. Een varkenslapje van een snoezig huisvarken zou ik dan wel weer moeite mee hebben: een fijn leven, snelle dood maar een familie in tranen omdat hun kameraad op een bord ligt.

    In de praktijk eet ik 4-5 keer per week koe, kip, varken o.i.d. , 1x per week vis en 1-2 keer per week geen vlees. Ja, dat is te veel maar ik kan het niet laten.

  2. Erg, die schattige hondjes. Wel, ik ben intussen vegetariër maar niet fanatiek. Als iemand mij een hond biefstuk zou voorzetten, zou ik dat gewoon opeten voor een keertje. Geroosterde rat is ook erg lekker.
    Het grootste en echte schandaal is natuurlijk de nare manier waarop een groot deel van de mensheid dieren als koeien, varkens en kippen jarenlang martelt alvorens ze uit hun leed te verlossen, te slachten en op te eten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.