China. Waarom blokkeert Chinese overheid  #MeToo-beweging?

Redactie, China, Chinese overheid. #MeTooWereldwijd is de  #MeToo-beweging van de grond gekomen. De beweging waarin (overwegend) vrouwen het seksuele wangedrag van (overwegend) mannen aan de kaak stellen. Ook in China zijn dit jaar de eerste geluiden te horen van vrouwen die zich beklagen over handtastelijkheden van prominente personen.

Dat begon afgelopen januari op de universiteiten, zo meldt het online Amerikaanse opinieblad Vox (niet te verwarren met de nieuwszender FOX). De Chinese overheid reageerde onmiddellijk en probeerde de beweging de kop in te drukken. Waarom, vraagt Madeleine Ngo van Vox  zich af.

Volgens de South China Morning Post werden in de tweede helft van januari honderden posts verwijderd van de sociale media, die de campagne ondersteunden. Nu wordt in China wel vaker onwelgevallige spreekbuizen het zwijgen opgelegd. Maar waarom zouden ze dat doen met de #MeToo-beweging? Volgens Javier Hernández en Zoe Mou van de New York Times omarmt de Communistische Partij juist de gendergelijkheid als propagandathema. Dus waarom niet #MeToo? Vrouwenrechtenactivist Ye Haivan vertelde afgelopen januari aan de Washington Post, dat dat waarschijnlijk komt omdat de traditionele waarden zo diep geworteld zijn in de Chinese cultuur. Vrouwen moeten zich nu eenmaal dienstbaar maken aan anderen.

Redactie, China, #MeToo , Protesterende studenten
Chinese studenten protesteren.

Confucianisme

Normen en waarden in China komen nog steeds voort uit het aloude Confucianisme. Confucius zegt in “De Gesprekken”: ‘Vrouwpersonen en minderwaardige lieden zijn bij uitstek moeilijk te bevredigen. Ben je vertrouwelijk met ze, dan worden ze onbeschoft. Ben je afstandelijk, dan worden ze nijdig.” (De Gesprekken XVII:25, vertaling Kristofer Schipper).  In een annotatie schrijft Schipper, dat het verschil tussen mannen en vrouwen zelfs geldt voor de manier waarop zij dienen te slapen. “Zo behoorden in het traditionele en ultra-confucianistische Japan meisjes op hun rug en met dusdanig gespreide benen te slapen dat zij het karakter voor ‘vrouw'(nü 女) uitbeeldden. Voor mannen gold hetzelfde: zij sliepen in de houding die overeenkwam met het karakter voor ‘man’ (nan, 男), dat wil zeggen op hun zij, met één been opgetrokken.”

 

Redactie, China, #MeToo, Mao en vrouwen
Mao, omringd door gedienstige vrouwen.

Seksueel wangedrag

Maar de Chinese vrouwen laten zich niet monddood maken, meldt Vox afgelopen vrijdag. Ondanks de pogingen van de Chinese overheid de #MeToo-beweging te onderdrukken, kwamen deze week meer dan een dozijn vrouwen naar buiten met beschuldigingen van seksueel wangedrag. ‘Het is nog maar het begin’, zei Li Tingting, een gendergelijkheidsactivist, tegen de New York Times.  ‘De man-dominante structuur is overal. De verkrachtingscultuur is nog steeds aan de macht.’

De partijleiders hebben er vermoedelijk de handen vol aan, om deze trend onder controle te krijgen.
“Ik hoop dat deze beweging in China blijft branden,” zei de bekende schrijver Chun Sue afgelopen woensdag.

Bronnen
– Vox (27 juli 2018) https://www.vox.com/world/2018/7/27/17621420/china-me-too-chinese-women-social-censor-sexual-assault
– Confucius De Gesprekken, vertaald en geännoteerd door Kristofer Schipper.

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Een cultuur wordt niet zozeer gekenmerkt door het overheersende gedachtengoed maar meer door hen die om goede en morele redenen zich verzetten tegen foute elementen in die cultuur.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.