China. Bulldozers tegen kruisbeeld en minaret

China, beeldenstorm, Erik Kuijpers

Na de grote schoonmaak tegen het Tibetaans studiecentrum Sichuan Yachen Gar dat met de grond gelijk is gemaakt, en de arrestatie van Tibetanen die het wagen Chinese communisten meditatie en bezinning te bieden, zijn nu christelijke en islamitische gebedshuizen aan de beurt voor de hongerige sloopmachines. Als een beeldenstorm.

‘Religie is opium voor het volk’ dus haal die opium maar weg, is het plan van Xi Jinping en kornuiten. En men houdt niet van half werk!

Een moderne beeldenstorm!

In de regio Gansu, in het noordwesten van China tegen de regio Sinkiang aan waar Oeigoeren wonen, voelen 10 miljoen mensen van de Hui minderheid de harde hand van de overheid.

Sinicization, sinificatie in onze taal, ‘verchinezing’, alles wat religie heet moet gekleineerd worden en liefst totaal onttrokken aan de ogen van de partijleden, de communisten die in het gareel lopen van de regeltjes van de heilsstaat van Xi Jinping.

China, beeldenstorm, Erik Kuijpers
De koran.

De koran is verboden in boekwinkels en verbannen uit musea en bibliotheek; de oproep tot het gebed is verboden maar helaas is het niet daarbij gebleven.

Grote kranen tillen het gouden koepeldak van de moskee en laten het kapot vallen midden in de kerk. ‘Ongelukje’ zeggen de autoriteiten, ‘geen beeldenstorm’. Het dak wordt hersteld op de Chinese manier. De minaret wordt ook gesloopt. De televisie mag geen beelden uitzenden van mensen met hoofdbedekking. Arabische tekens zijn verboden en lokale restaurants hebben met zwarte verf het woord ‘halal’ moeten afdekken.

Xenofoob nationalisme

Op televisie en op schreeuwende billboards is het ‘De China Droom’ die de visie van de partij weergeeft; China terug naar zijn eigen cultuur en trots. Lokale bestuurders worden door Beijing voorzien van instructies dat alles wat ‘Saoedi’ en ‘Arab’ is moet verdwijnen in architectuur, kleding, taal en religieuze praktijken. Het voelt als een aanval op de religie, als een beeldenstorm.

China, beeldenstorm, Erik Kuijpers

En ook de christenen zijn aan de beurt. Torenspitsen van christelijke kerken en de kruisen zijn verwijderd. Kloosters worden zwaar gecontroleerd en de religie moet ook ‘verchineesd’ worden.

Een deskundige: ‘De bevolking moet gecontroleerd kunnen worden door techniek en ideologie. Een religie wakkert in hun ogen tegenstand aan tegen het regime en moet dus beteugeld worden.’

De bevolking ziet het met lede ogen en machteloos aan in de wetenschap wat met de Oeigoeren is gebeurd: mogelijk ruim een miljoen mensen in heropvoedingskampen. Technici die de verzen van Mohammed printen verdwijnen in de gevangenis; moslimscholen mogen maar 30 leerlingen hebben en kinderen onder de 18 mogen de moskee niet in.

De bevolking mag niet de hadj doen (de pelgrimstocht naar Mekka); ambtenaren mogen niet het gebed doen op straffe van ontslag en geen hoofdbedekking dragen. Autoriteiten waarschuwen voortdurend tegen halal, sharia en andere islamitische samenzweringen tegen de Chinese maatschappij.

‘Deze acties keren zich ook tegen christenen maar veel milder, minder explosief. Ik ben bang dat er ooit nog eens een brede antipathie tegen ons moslims ontstaat en China heeft in het verleden massahysterie gekend.’

In de woonregio van de Hui is langs de autoweg het beeld op de moskee onttrokken door een zwartgeverfde muur, en in de stad zijn oude gebouwen met Arabische architectuur afgezet met platen voorzien van Chinees motief zoals bloemen van de chrysant.

‘Nee, we ervaren nog geen geweld behalve dat we heel langzaam gaar worden gekookt.’

Bron:

Washington Post; https://tinyurl.com/y3ydv29a

Meer lezen?

China sloopt boeddhistische studiecentra; https://www.trefpuntazie.com/china-tibetaans-boeddhisme-yachen-gar/

Foto’s en prenten

Beeldenstorm in het Holland van toen; prent uit 1882. Wikimedia, 2016845.

Arabische koran; wikimedia, 176251.

Kruis, kruisbeeld; wikimedia, 1851897.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Goed dat je dit voor ons opschrijft, Erik. De onderdrukking in China wordt vaak vergeten. We zien alleen zijn economische bloei. Wat is belangrijker?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.