De spuitbus, het geurvlaggetje en de ontheiligde trekpleister


Hans Geleijnse, Stomdronken, Tha Phae
Foto website Khaosod English

Lee Furlong moest hoognodig een geurvlaggetje uitzetten in Chiang Mai. Om 4 uur ’s morgens kalkte de 23-jarige Engelsman met een verfspray Scouser Lee B op een van de muren van de Tha Phae poort. Zo kon de hele wereld lezen dat Lee van Liverpool is.

Lee was met drie andere jongelieden flink in de lorem op weg van kroeg naar guesthouse. De enige dame in het kwartet, de 23-jarige Canadese Britney, is ook de enige die een beetje aandacht schenkt aan Lee’s kunstwerk. Voor Lee zelf, zo toont een op YouTube gezet filmpje van een bewakingscamera, is het een routineklusje: blinde muur, verfspuit bij de hand, even kalken. Net als aan de Merseyside.

Dom, oliedom natuurlijk, want de ene blinde muur is de andere niet en Chiang Mai geen Liverpool. Dat bleek een paar uur later toen politiemensen Lee en zijn Canadese metgezellin arresteerden. Het kladwerk  van Lee en het toekijken van zijn metgezellen verdienden volgens de hoofdman van de plaatselijke politie een zeer zware straf. Kolonel Teerasak Sriprasert vond dat de rechter tot tien jaar gevangenisstraf en BHT 1 miljoen (€26.500) boete zou kunnen besluiten.

Teerasak gaf ook aan waarom. Het viertal had niets meer of minder gedaan dan het ‘ontheiligen’ van een ‘historische plaats’ en toeristische trekpleister. Dat is wel even iets anders dan eenvoudig vandalisme. Arme Lee, arme Britney, als de rechter het advies van de kolonel volgt, zullen zij de spuitbus en de stadsmuur van Chiang Mai hun levenlang niet vergeten.

Maar wacht eens even. Heeft hoofddader Lee iemand onder invloed doodgereden? Of iets op de muur gekalkt dat volgens de Thaise wetgeving ernstig bestraft moet worden? Gaven hij en zijn kroeggezelschap zich over aan obsceen gedrag, gingen zij uit de kleren voor een erotisch selfie, een sport van sommige buitenlandse toeristen op echt heilige plaatsen als tempels? En wat ontheiligden zij eigenlijk? Een namaak-muur, want er is van de oude stadswallen vrijwel niets meer over. De Tha Phae-poort en muren zijn in 1985 nagebouwd naar het voorbeeld van een in 1899 genomen foto.

Het is daarom te hopen dat de rechter het ‘advies’ van de politiecommandant niet overneemt. De graffiti van toerist Lee verdient een passende straf: zoiets als einde vakantie, maar niet naar huis. Eerst twee weken lang muur schrobben en plein schoonvegen. Flinke boete en dan op het vliegtuig zetten. En pas na een jaar of vijf weer eens terugkomen. Kortom, een correctie passend bij een land dat met de lusten én de lasten van het massatoerisme weet om te gaan.

Bronnen: Khaosod English, Bytelife.org, Facebook-pagina

Foto’s Tha Phae Gate: Bytelife.org

 


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

  1. Goed stuk ! In onze global village moet vooral jonge wereldreizigers er nog wel eens op worden gewezen dat zodra zij te gast zijn bij anderen, in andermans land, zij zich als gast hebben te gedragen. Maar de gretige gastheer heeft ook verplichtingen. Die zou niet overspannen moeten reageren wanneer sommige gasten wat puberaal uit de bocht vliegen.

  2. nondedju Hans,
    Dan is m’n huis in Ubon Rachathani in paar jaar heel wat in waarde gestegen als ik nu € 37.000,= krijg voor 1 milj Th Bth!
    Dat kostte me paar jaar geleden Th Bth 2.100.000,- dat was toen omgerekend € 53.000,=!!
    ‘n Jaar voor ‘t overlijden van Rama 9, is de Euro heel even wat gestegen.
    Ik slaap nu nóg heerlijker in ons stulpje, hahaaaa

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.