Chiang Mai. Levend onder de economische mokerslag van het virus


Zoals op veel andere plekken in Thailand heeft het Wuhan-virus ook in Chiang Mai een paar flinke economische mokerslagen uitgedeeld. Maar in deze stad van 700.000 grotendeels afhankelijk van toerisme en daaraan gerelateerde economische bezigheden, is dit bijzonder goed zichtbaar.

Redactie, Chiang Mai, Mokerslag, Holiday Inn
NoHoliday Inn
Foto ©TrefpuntAzie

Vele hotels en guesthouses sloten hun deuren en stuurden het personeel naar huis. Aan de neergelaten luiken van de vele reisbureautjes, die jungle trekkings en ander outdoor activiteiten aanboden. Aan de verdwenen nachtmarkt in het hart van de stad, de gesloten verhuurbedrijfjes voor scooters en motoren, de lege souvenirwinkels en de vergrendelde bars en restaurants.

Redactie, Chiang Mai, Mokerslag, Economische schade
Foto ©TrefpuntAzie

Natuurlijk, er was de lockdown, die een aantal van deze sluitingen afdwong. Met slechts 40 geconstateerde coronagevallen waarvan er 39 inmiddels genezen zijn verklaard, werd die lockdown hier en daar een overdreven reactie genoemd. Sinds maandag mogen restaurants weer open al moeten ook daar de regels van social distance in acht genomen worden. Voor vele eigenaars zal dat een moeilijke opgave worden.

Bovendien zullen een aantal restaurants hun deuren niet meer kunnen openen, simpelweg omdat ze er de liquide middelen niet voor hebben. In feite zijn ze failliet, terwijl sommigen nog een laatste wanhoopspoging doen hun zaak te verkopen. Op vele plaatsen hangen borden met te koop, maar het zal onder de huidige omstandigheden niet gemakkelijk zijn een gegadigde koper te vinden.

Redactie, Mokerslag, Coronavirus, Chiang Mai
Foto Citylife Chiang Mai

De economische mokerslagen van het Wuhan virus zijn ook afleesbaar aan de lange rijen hongerige mensen, die vaak uren wachten op de diverse punten in de stad waar voedselhulp gegeven wordt. Daar werd weken geleden al mee begonnen door een aantal restaurants, die zich dat kennelijk konden permitteren en door enkele filantropisch ingestelde personen.

De eerste dagen ging dat er wat chaotisch aan toe. Aangezien er niet voldoende social distancing werd aangehouden, greep de politie zelfs verschillende keren in. Daarna ging de gemeente er zich mee bemoeien, die nu coördinerend optreedt op de plaatsen waar voedselhulp verstrekt wordt.

Redactie, Mokerslag, Coronavirus, Chiang Mai
Foto Citylife Chiang Mai

Verschillende restaurants hebben inmiddels gezegd zich weer te gaan concentreren op hun eigen toko nu ze hun deuren weer mogen openen. Te verwachten is dat de voedselstroom daardoor zal afnemen, waardoor het aantal hongerigen waarschijnlijk evenredig zal toenemen.

Die voedselhulp wordt ook in Bangkok en op andere plaatsen in Thailand verstrekt en wordt volledig georganiseerd en gefinancierd door privé-initiatieven. Op zich is dit natuurlijk een vorm van solidariteit die is toe te juichen, zeker na al die politieke verdeeldheid die Thailand de laatste jaren gekend heeft.

Redactie, Chiang Mai, Mokerslag, Coronavirus
Foto Citylife Chiang Mai

‘Mensen die voedselhulp of donaties geven kan het niet schelen in welke politieke hoek de ontvangers ervan zitten’, schreef de Thaise journalist Prawit onlangs in Khaosod. Hij zei verder ook te hopen dat de coronacrises Thailand nu eindelijk eens wakker zal schudden om iets te doen aan de grote ongelijkheid in het land. ‘Zo lang als het winnen van de staatsloterij de enige hoop van de armen is hun economische situatie te verbeteren, zal er aan die grote ongelijkheid in Thailand niets veranderen.’

Daarbij paste een emotionele oproep aan de rijken: ‘Hoe kunnen jullie met een rein geweten gelukkig zijn en comfortabel leven, terwijl zoveel radeloze Thais zelfmoord pleegden of dat overwegen, omdat het water ze aan de lippen staat?’


Redactie
Over Redactie 646 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*