Op reis: de charme van onontdekt Oost-Bali

 

Een parel in zwart zand

Aziatische Tijger, Roos Sekewaël, Oost-Bali, Charme

 

Na een aantal dagen in het drukke Ubud en rustige Lovina, beiden met hun eigen aantrekkelijkheden, ben ik benieuwd wat Oost-Bali te bieden heeft. Een beetje in een uithoek van het eiland is het niet de meest voor de hand liggende plek voor het gros van de toeristen. Het is dan ook lang niet zo toeristisch als de drukke stranden in het zuiden. We zijn onderweg naar het kustplaatsje Amed.

Vanuit het noorden rijdt de chauffeur ons naar Amed, waarmee niet alleen het dorp aangeduid wordt, maar ook de 10 km lange kuststrook ten zuiden ervan. Onderweg doemt aan de ene kant de Agung vulkaan op en hebben we aan de andere kant uitzicht op zee. Uiteindelijk bereiken we de bewoonde wereld weer. Een lange weg langs het strand is aan beide kanten volgebouwd met guesthouses, duikscholen en hotelletjes. Het is duidelijk dat het toerisme hier in opkomst is.

Aziatische Tijger, Roos Sekewaël, Oost-Bali, CharmeToch hangt er in Amed een rustige, relaxte sfeer. Geen druk verkeer, geen krioelende toeristenmassa’s, maar een gezellig vissersdorpje. De vulkanische stranden zijn bezaaid met kleurrijke jukung (traditionele vissersboten). Een lokaal vrouwtje doet haar dagelijkse ronde langs de zonnende toeristen en biedt een traditionele massage aan. Als een autoriteit die over ons waakt steekt de Agung vulkaan overal bovenuit.

 

 Ongekende onderwaterwereld

Amed heeft op het eerste gezicht niet de meest paradijselijke zandstranden, maar duik eens onder en je snapt waarom dit ook wel het duikwalhalla van Bali wordt genoemd. De koraaltuinen met talrijke vissoorten vormen de ideale plek voor snorkelen, nachtduiken en onderwaterfotografie. Tijdens onze lunch bij een guesthouse dat tevens een duikschool is, kijken we toe hoe beginnende duikers spartelend in het zwembad oefenen. Wij houden het maar bij snorkelen.

Een paar kilometer verderop, langs verschillende baaien en na vele steile kronkelwegen, ligt een Japans scheepswrak vlak voor de kust. Omdat het vrij ondiep ligt, is het voor zowel duikers als snorkelaars bijzonder om te zien hoe dit met koraal bedekte schip als schuilplaats dient voor honderden vissen.

Andere attracties

Niet alleen voor duik- en snorkelliefhebbers is Amed een fijne standplaats. Oost-Bali heeft veel meer te bieden en de omgeving is goed te verkennen met een motor. Het lijkt er niet op dat ons guesthouse een motor verhuurservice heeft, maar toen de grote baas van onze plannen hoorde werd er direct iets geregeld. Voor nog geen 7 euro mochten we wel de motor van een medewerker huren voor de hele dag. Formaliteiten als het controleren van een rijbewijs worden achterwege gelaten.

Aziatische Tijger, Roos Sekewaël, Oost-Bali, Charme
Waterpaleis Tirtagangga

Hoewel het even wennen is constant van top naar dal te rijden, zijn de wegen gelukkig erg rustig. Onderweg stoppen we voor een prachtig uitzicht over uitgestrekte rijstvelden en een hindoeïstische ceremonie die gaande is. Ook bezoeken we twee waterpaleizen, Tirtagangga en Ujung. De paleizen zijn gebouwd in respectievelijk 1948 en 1920 als recreatieplaats voor de toenmalige vorst. De grote complexen zijn uitgerust met talloze vijvers, fonteinen, mythologische beelden en tot in detail gebeeldhouwde bruggen.

Amed blijft zichzelf

Eenmaal terug in Amed is het een beetje als thuiskomen; het vertrouwde gekraai van de hanen (wat helaas ook ’s nachts doorgaat) verwelkomt ons, evenals de vriendelijke familie die het guesthouse beheert. Hoewel je merkt dat het toerisme groeiende is, blijft Amed ook gewoon lekker zichzelf. Er wordt op een eigen manier omgegaan met het toerisme, waarmee men duidelijk minder ervaring heeft dan in andere Balinese plaatsen. In de restaurants is het lang wachten op je eten en bestellingen worden nogal eens door elkaar gehaald.

Aziatische Tijger, Roos Sekewaël, Oost-Bali, CharmeMaar we worden ook aangenaam verrast. Een klein restaurantje aan de rand van het dorp weet de sfeer goed te zetten met een live band. Het is er bomvol en de bediening kan het amper aan. Een Nederlandse gast met Indonesische roots springt spontaan te hulp. Even later is een van de serveersters omgetoverd tot danseres en voert ze in een prachtig gewaad een Balinese dans uit. Iedereen, inclusief de danseres, geniet en het eten is even wat minder belangrijk geworden.

Amed heeft zo zijn eigen charme, onvergelijkbaar met andere Balinese plaatsen. De opdringerigheid of commercialisering die ik in Ubud wel tegenkwam, is in Amed ver te zoeken. Het is er eenvoudig en dorps. Er is ruimte voor persoonlijk contact met de hoteleigenaar of medewerkers. En terwijl we de was wegbrengen bij een lokale ‘laundry service’ wordt op de achtergrond een kip geslacht.

Het dagelijks leven van de Oost-Balinezen kabbelt rustig voort.