Thaise olifanten houden slurf bij King’s Cup buitenspel


 

André van Leijen, Olifantenpolo, slurf
… waar heb je de bal gelaten?
Foto van Affordable Housing Institute

Olifantenpolo

Mijn vrouw had al aangekondigd, dat ze onmiddellijk weg zou gaan, als ze zag dat de dieren mishandeld werden. Een kennis van ons wilde helemaal niet gaan. Ik zelf wilde de King’s Cup wel een keertje zien. Dagelijks sterven er immers mensen zonder dat ze ooit olifantenpolo gezien hebben. Dat zal mij niet overkomen.

Andre van Leijen, Olifantenpolo, Slurf
… wilde de King’s Cup wel eens zien….

Niet dat ik voor het misbruik van dieren ben, maar ik begrijp de relatie tussen mensen en dieren eenvoudigweg niet. De arrogantie van bepaalde beesten kan me zelfs mateloos storen.

Neem nu die honden, die we hier op ons complex hebben. Terwijl ze gekapt zijn volgens de laatste dwergpoedeltjesmode compleet met vrolijk strikje, hebben ze nog steeds het idee dat ze verwant zijn aan de wolven. Middenin de nacht verstoren ze je nachtrust, als ze roedelsgewijs beginnen te huilen.

Of die katten, die aan komen lopen en beweren dat ze familie van de Koning der Dieren zijn en dat je ze daarom voor de rest van je leven schatplichtig bent, hetgeen betekent dat je geacht wordt een substantieel deel van je pensioen af te staan aan de firma Whiskas, liefst met zalm. Als je ze erop wijst, dat je zelf tot de Kroon der Schepping behoort en dat ze daarom moeten oprotten, maakt dat bepaald geen indruk. Hup, naar de Tesco, afdeling diervoeders.

Of de apen, die Lopburi terroriseren, omdat ze van mening zijn dat ze van familie van je zijn of in ieder geval een reïncarnatie van je grootvader en dat ze daarom best je Sony HX200V uit elkaar mogen pulken. Goh, dat hadden we in onze tijd niet.

Naar de olifantenpolo dus. Nog voordat we het terrein betreden, horen we Theo Koomen-achtige geluiden. We haasten ons naar binnen, maar de opwinding van de presentator blijkt geen verband te hebben met de werkelijkheid. Overal zitten mensen puissant rijk te wezen achter hun whisky’s, eerder zich vermakend om de feeërieke hoedjes van de dames dan om wat zich op het speelveld afspeelt.

Andre van Leijen, Olifantenpolo, Slurf
…. traag spel op hoog niveau….

Het spel verloopt traag. De bal verdwijnt dikwijls geheel uit het zicht. Elke olifant heeft een nummer. Het is met wit krijt op zijn dikke huid geschreven: A1, A2 en A3 en voor de tegenpartij B1, B2 en B3. Er staan borden die uitleggen hoe goed er voor de dieren gezorgd wordt. Olifantenpolo ligt onder vuur. Het wordt in maar in een paar landen ter wereld gespeeld (Nepal, India, Sri Lanka en Thailand). In India is kortgeleden een toernooi afgelast onder druk van dierbeschermingsorganisaties. In Thailand wordt gespeeld onder auspiciën van de World Elephant Polo Association, die strikte regels hanteert om de dieren te beschermen.

‘Eigenlijk valt het wel mee’, zeg ik tegen mijn vrouw.
‘Je weet natuurlijk niet hoe de dieren getraind worden’, zegt ze achterdochtig.
Op een van de borden staat, dat de olifanten plezier hebben in het spel en dat de dieren die het niet leuk vinden, uit het circuit worden gehaald.
‘Mooi toch?’, zeg ik tegen mij vrouw.
‘Denk je nu echt, dat die beesten het leuk vinden?’, zegt ze giftig. ‘Ze trompetteren niet eens, als er gescoord wordt.’
We zijn niet zo lang gebleven.

 

 

Meer weten over Elephant Kings Cup?  zie http://www.anantaraelephantpolo.com, met dank voor foto’s

 

 

Andre van Leijen, Olifantenpolo, Slurf
Jaarlijks hoogtepunt

 


André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.