Filipijnse volksverhaaltjes (14). Catalina

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Catalina

 

Catalina van Dumaguete

Er is niemand op het grote eiland Negros die niet de naam Catalina kent. Zelfs de wilde stammen aan de berg spreken haar naam met respect uit.

In de kuststeden, als de stormwinden de wateren opzwepen van Straat Tañon en de bladeren aan de palmbomen dansen in de wind, vertellen de ouderen aan hun kleinkinderen, bij het vuur van de stookplaats, haar verhaal.

In Dumaguete

In de stad leeft een arme tuba koopman met de naam Banog en die doet zijn ronde langs de huizen. Hij heeft een lange bamboepijp waar de drank in zit en hij verkoopt palmwijn.

De slechte gewoonte van nu om tuba te mengen met tungud boombast zodat het sterke drank wordt is nog niet bekend. Banog is als koopman graag gezien en iedereen probeert hem en zijn dochter Catalina te helpen.

Catalina is een mooie meid van 16 en ijverig maar ze heeft vreemde manieren. Ze spreekt zelden een woord en kijkt liever uit over de zee. Soms schiet ze rechtop, klapt in haar handen en kijkt lang omhoog alsof ze daar iets ziet wat wij niet kunnen zien.

Daarom denken mensen dat ze bovennatuurlijke krachten heeft.

Rovers

Van het eiland Mindanao komen veel schepen naar de stad; rovers zoals de Moro’s met hun grote messen komen aan land en doden veel mensen waaronder Banog. Ze steken huizen in brand en nemen alle vrouwen mee in de boten op weg naar hun huis. Catalina is daarbij maar ze spreekt geen woord.

Ineens springt ze uit de boot, het water in, en zinkt niet doch loopt op het water terug naar haar eiland. De Moro’s zijn zo verbaasd dat niemand haar tegenhoudt.

Mensen die gevlucht zijn voor de Moro’s komen terug naar het strand maar Catalina zegt geen woord en neemt de weg naar de Donderberg die achter de stad ligt.

De wilde Sigbin

Op die berg leeft de wilde man Sigbin de Verschrikkelijke. Hij heeft het figuur van een kraai en van een sprinkhaan en heeft twee lange benen waarmee hij ver kan springen zonder de vleugels te gebruiken. Hij eet iedereen op die hij tegenkomt dus als Catalina de berg op gaat smeekt men haar terug te komen.

Maar nee, ze loopt door tot ze slechts een vlekje is. Dan heft ze haar handen ten hemel en horen mensen een schreeuw! Sigbin vlucht de berg af, springt over iedereen heen, over het kanaal, en verdwijnt in de bergen van Cebu.

Nu Sigbin weg is gaan mensen de berg op maar vinden Catalina nergens meer. Ze keren terug naar de stad en bouwen hun huizen weer op.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Catalina

Weer een aanval!

Er is rust gedurende een paar jaar maar dan weer komen de boten van de Moro’s. Nu echter staan alle mannen ze op het strand op te wachten en vluchten vrouwen en kinderen de bossen in.

De Moro’s worden teruggeslagen maar sturen boot na boot en de bewoners dreigen het onderspit te delven.

Maar dan komt een wolk aandrijven van de berg en daarop staat Catalina met een bijenkorf in haar handen. Ze spreekt een woord en duizenden bijen komen omlaag naar de aarde; weer een woord en de bijen worden donkere mannetjes met lange, scherpe speren die de Moro’s aanvallen en ze allemaal doden.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Catalina

Catalina neemt de bijenkorf mee en verdwijnt op de berg.

De bevolking wil de zwarte mannetjes danken maar die nemen de benen naar de berg.

Dat is het verhaal van Catalina.

Sinds haar optreden komen de Moro’s nooit meer naar Dumaguete. Sigbin spookt rond in de bergen van Cebu en de mensen zijn zo bang van hem dat ze in het donker niet uit hun huizen durven te komen.

De zwarte mannetjes leven op de berg; men noemt ze Negrito’s en ze zijn wilden.

Catalina leeft nog steeds op de berg en iedereen vereert haar. In de stad vertellen de ouderen haar verhaal aan de jeugd..

Toelichtingen

Dumaguete ligt op het eiland Negros van de eilandengroep Visayas. De stad behoort tot de provincie Negros Oriental.

Straat Tañon ligt tussen de eilanden Negros en Cebu.

Tuba is wijn van de kokos of de palmyra en dient 4% alcohol te bevatten.

Tungud is de rode bast van een mangroveboom en dat gevoegd bij de tuba maakt daarvan ‘sterke drank’.

Moro, Moro’s, op Mindanao, islamistische rebellengroepen.

Sigbin, Sigben, in andere zin: Chupacabra, mytische figuur; menseneter en bloedzuiger.

Negrito’s; letterlijk ‘zwartjes’. Is dit de groep die ook in Thailand leeft? Zie https://www.trefpuntazie.com/negritos-in-thailand/

Foto’s en prenten

Sigbin, Chupacabra; wikimedia, curid, 564878.

Altocumulus lenticularis; wikimedia, curid, 23279837.

Bijenkorf; wikimedia, curid, 5862916.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.