Cartoonist Sia hekelt verdeeldheid in Thailand

In Thairath van 20 januari deze cartoon van de bekende tekenaar ‘Sia Thairath’.

Tino Kuis, Zia, Spotprent

 

Boven de spotprent staat ‘Het Thaise Jaar van de Haan’ 2017
Tussen de twee hanen staat ‘ Verdeeld door politiek en religie’
Het rechter manmuisje zegt: ‘Ze slaan elkaar tot ze allebei dood zijn’
Het linker muisje zegt ‘de Thais zijn het slachtoffer’

De politieke verdeeldheid zal duidelijk zijn. De religieuze verdeeldheid is die tussen de boeddhistische en staatsautoriteiten en de Dhammakaya sekte, een zijtak van het Theravada-boeddhisme met veel aanhang onder de Thaise elite. Abt en monniken van de enorme Dhammakaya-tempel in Pathum Thani worden beschuldigd van verduistering en seksueel wangedrag.

Cartoonist Sakda Sae-Aew (63, bekend als Sia Thairath) werkt al meer dan twee decennia voor het behoudende dagblad Thairath, de grootste krant van Thailand met met de schreeuwerige opmaak van een tabloid. Sakda kwam door zijn kritische spotprenten regelmatig in problemen met de militaire autoriteiten. Eerder plaatsen wij een interview met hem met de kop ‘Honderd procent zelfcensuur.’

Tino Kuis
Over Tino Kuis 113 Artikelen
Tino Kuis (70) woont sinds 1999 in Thailand. Na zijn opleiding tot arts in Groningen werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. De laatste tien jaar daarvan verdeelde hij zijn tijd tussen het huisartsenwerk en de huisartsenopleiding aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Hij scheidde twee jaar geleden van zijn Thaise vrouw en woont nu met zijn zoon Anoerak (14) in Chiang Mai. Zijn interesse gaat uit naar de Thaise taal, cultuur en geschiedenis.