Cannabis. Documentaireserie met hoofdrol Johan van Laarhoven. De trailer

Hans Geleijnse, Rechtstaat, Hypocrisie, Johan van Laarhoven, Documentaireserie
Frans, Johan en Tukta, drie hoofdrolspelers in het Van Laarhoven-drama en de documentaireserie. Foto verkregen van ©Frans van Laarhoven

In 2014 wordt de Nederlandse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. De Nederlandse overheid doet het af als een Thaise zaak en weigert hulp. Familie, vrienden en advocaten beginnen een wanhopig gevecht om Johan en zijn levenspartner Tukta Kaen-In uit de ‘hel van Bangkok’ te halen. Dat lukt dankzij justitieminister Ferdinand Grapperhaus. Na een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over de justitiële behandeling van  Johan en Tukta reist hij naar Bangkok om hun zaak bij de Thaise autoriteiten te bepleiten.

Komende woensdag begint de zesdelige documentaireserie Cannabis die volgens de makers op meeslepende wijze blootlegt  hoezeer het lot van Johan van Laarhoven is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid. Op basis van vele uren archiefmateriaal en interviews met hoofdrolspelers van weleer reconstrueert Cannabis de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid en ontmaskert het minutieus de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

Hier de trailer van de serie die woensdag aftrapt, om 20.25 uur op NPO2.

 

 

Eerder op Trefpunt:
Johan met enkelband uit Nederlandse cel
Tukta eindelijk (voorwaardelijk) vrij
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

3 Comments

  1. Heb deel 1 gezien woensdagavond. Belangrijk vond ik de mededeling dat de Thaise justitie en de Thaise rechters het investeren in Thailand van -waar ook ter wereld- met drugs verdiend geld als witwassen zien. Niet dat ik het daarmee eens ben! In tegendeel!

    Maar het haalt de lucht uit de longen van al die mensen die beweren dat Thailand iets zou weten van Van Laarhovens vermeende fraude in Nederland. De man heeft er nog niet eens voor terecht gestaan!

    • Erik, je dicht hier de Thaise justitie en rechters een onafhankelijkheid en principieel optreden toe die er niet was (en is). De Thaise autoriteiten waren door het beruchte verzoek tot rechtsbijstand en de gesprekken daarover met het Nederlandse OM tot in detail op de hoogte van de Nedelrandse kant van de zaak. Vervolgens is na de putsch van 2014 koehandel gepleegd. Jullie pakken hem en krijgen 20 milojoen als beloning. Je kunt het allemaal nalezen in https://www.justiceforjohan.nl/persartikelen/nrc-31-1-2015-unhappy-ending-in-thailand/ uit 2015. Waar ook uit op te maken valt dat er ten tijde van Van Laarhovens arrestatie tien coffeeshophouders al jaren tijdelijk of permanent in Thailand verbleven. Die leefden niet van de lucht; na de arrestatie van Johan hebben zij snel het land verlaten. Ik neem elke bewering van Thaise kant over deze zaak met grote korrels zout.

      • En voor wat die rechters betreft sta ik daar achter. Ik kan me niet voorstellen dat die in 3 instanties mee zijn gegaan met het gevogel van de NL justitie. Dit kwam uit de mond van Van L’s advocate. Maar daarover zullen we het nooit eens worden, Hans.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*